Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys dla uzyskania kredytu

arecki1338

Recommended Posts

Wjaki sposob najlepiej przygotowac kosztorys dla banku? Czy sa jakies programy, dzieki ktorym moglbym sam sobie wstepnie wyliczyc ilosc potrzebnej gotowki? Wydaje mi sie ze te ceny, ktore podaja w kosztorysie z projektem sa mocno zanizone. Czy moze lepiej komus zlecic wykonanie kosztorysu? Jak to wyglada w praktyce? dzieki za informacje.

Wjaki sposob najlepiej przygotowac kosztorys dla banku? Czy sa jakies programy, dzieki ktorym moglbym sam sobie wstepnie wyliczyc ilosc potrzebnej gotowki? Wydaje mi sie ze te ceny, ktore podaja w kosztorysie z projektem sa mocno zanizone. Czy moze lepiej komus zlecic wykonanie kosztorysu? Jak to wyglada w praktyce? dzieki za informacje.

Było - poszukaj w kosztorysach.

• 2 weeks później...

znajomi (którzy budowali niedawno dom i pracują w jednym z banków, ale dla mnie za drogim) poradzili mi, aby kosztorys opracowac delikatnie mówiąc "rozrzutnie", gdyz lepiej mieć kasę w zapasie i najwyżej nie wykorzystać przyznanej kwoty. Posłuchałam się i dopiero dostałam "w kość" tak, że mimo iż sprawę zaczęłam we wrzesniu ub. r. to do końca grudnia nie miałam przyznanego kredytu, gdyż bank uznał, że do takiego kosztorysu nie mam zdolności kredytowej, że muszę mieć wkład własny i efekt jest taki, że zbieram teraz do drugiego banku jeszcze raz papiery, a nie jest to proste, gdyż każdy bank ma inne wymagania, druki itp. W pracy patrza na mnie w księgowości podejrzanie, dlaczego znowu musza mi wypełniac kolejne druki.

Pozdrawiam

Rena

Mysle,ze kazdy ma jakies doswiadczenia z bankami i opracowywaniem kosztorysow.

My mielismy tak:

Dostarczylismy naszemu wykonawcy pare kosztorysow za rzeczy ktore bedziemy robic we wlasnym zakresie(okna,dach,ogrzewanie i jeszcze cos tam).On to dolozyl do swojego koszstorysu i juz nic tylko zlozyc go w banku.Niestey bank i tak zrobil swaja wycene calej inwestycji i sie nagle okazalo,ze dla banku caly dom+dzialka jest warto o 100K mniej niz kosztorys wykonawcy na wybudowanie domu pod klucz.

Podobna historia byla z dzialka.Niespelna dwa miesiace po podpisaniu umowy przedwstepnej musielismy do banku zrobic wycene dzialki.Wartosc jej wzrosla przez te dwa miesiace ca.30%.Bank jedank musial zrobic i tak swoja wycene,w ktorej napisal,ze w tym rejonie cena gruntow wzrasta 0,5% miesiecznie.

I nie wiadomo na jakiej podstawie przeszlo trzy miesiace po podpisaniu umowy przedwstepnej wyliczyli ze dzialka jest warta 9% mniej niz faktycznie za nia zaplacilismy.Juz nie wspomne o tych 30%,ktore niewiadomo gdzie sie podzialy.

• 9 months później...
Dobry kosztorys powinien być zrobiony zgodnie ze wskażnikami poszczególego etepu np. stanu zerowy ok. 9,3% inwestycji, surowy zamknięty ok. 60% itd, ważne aby bank a raczej analiycy techniczni podchodzili do pewnych zmian w kolejności etapów elastycznie, dlatego wybierając bank patrzeć trzeba nie tylko na koszty kredytu bo przecież zawsze mozna po wybudowaniu domu zrefiannsowac kredyt jakims najtańszym na rynku