Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hey

Murarze u mojego kolegi zamiast zrobic scianke kolankowa na 3.5 pustaka(tak bylo w projekcie)zrobili na 4,potem zalali,wieniec,aktualnie zrobiony jest dach.

Kolega ma tzw. papierowego kierownika,ktory caly czas ma wylaczony telefon i on sie teraz zastanawia czy to bedzie dla niego duzym problemem,czy jakos przejdzie??Oczywiscie nie ukrywajmy ze ma troszke wyzej na poddaszu :)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/75004-czy-moj-znajomy-ma-problem-dom-troche-wyzszy-niz-w-projekcie/

nooo pół pustaka, nie przedzie, każą rozbierać

nie mówcie nic kiero, on za to beknie

ewentualnie weź kwit od poducenta pustaków, że nie mają w asortymencie takich połówek

no i jakaś ekspertyza rzeczoznawcy by się przydała

Aby się upewnić wystarczy zadzwonić do architektury. Ja dzwoniłem i kierownik może wprowadzić zmiany do 10%. Jednakże nie mogą one być niezgodne z WZ.

W tym temacie to bym się nie martwił.

Barbossa, ty zawsze masz git pomysły :D

Niewiem czy taką różnice zaóważysz gołym okiem,

a tak na marginesie, ludzie nie popadajmy w skrajność, czasami wystarczy przemilczeć pewne sprawy a nie odrazu wszystkim śpiewać ze mamy coś niezgodnie z projektem.W taki wypadku na pewno ktoś sie dowali, bo sami mu o tym powiecie.Ja na swojej budowie mam parę zmian, kierownik nic nie zauważył, też mu sie nie chwaliłem :lol: bo poco :lol: kierownik chwalił ze wszystko wzorowo przebiega :lol: gdyby on wiedział :lol:

Aby się upewnić wystarczy zadzwonić do architektury. Ja dzwoniłem i kierownik może wprowadzić zmiany do 10%. Jednakże nie mogą one być niezgodne z WZ.

W tym temacie to bym się nie martwił.

Barbossa, ty zawsze masz git pomysły :D

Nie ma takiego przepisu.....Bzdura totalna...

Natomiast nie afiszowałbym się z tym i zapomniał bo legalnie to duże schody są w tej chwili...

Może to 'przepis niepisany' i do tych 10% nikt się nie czepia. Skoro można przesunąć okno, usunąć komin to idąc tym samym tokiem rozumowania można podwyższyć dom.
Może to 'przepis niepisany' i do tych 10% nikt się nie czepia. Skoro można przesunąć okno, usunąć komin to idąc tym samym tokiem rozumowania można podwyższyć dom.

Formalnie nie można ale naprawdę nie chcę mi się już z częstotliwością co 1,5 tygodnia wklejać ten sam tekst, polecam lekturę artykułu Art.36a.1 PB.

Praktycznie to trzeba by chyba uwieść córkę Inspektora aby narobić sobie bałąganu przez pół pustaka.

Formalnie nie można ale naprawdę nie chcę mi się już z częstotliwością co 1,5 tygodnia wklejać ten sam tekst, polecam lekturę artykułu Art.36a.1 PB.

Praktycznie to trzeba by chyba uwieść córkę Inspektora aby narobić sobie bałąganu przez pół pustaka.

to moze ja wyjasnie o co chodzi z tymi 5% czy 10 %

kupujac projekt gotowy czesto spotykamy tam klauzulke, ze projekt mozna (adaptując ) zmienic w granicach do ( i tu padają te procenty)

w tym momencie mozna

natomiast po uzyskaniu pozwolenia na budowe - zmiany kubatury budynku sa niezgodne z Prawem Budowlanym - tak jak podaje Geno

ale zycie jest zyciem ...

wiec jakby co ... nalezy sie tłumaczyc tak jak podpowiada Barbossa

:lol:

Jakby tak chcieli burzyc domy tym ktorzy podniesli sobie domek o pustaka albo dwa to mielibysmy w Polsce same pastwiska.....
ciekawe kto to zauważy - olać i mieszkać. U mnie na odbiorze nikogo nie było - jak i u moich 6 sąsiadów. Wogóle u na s mało chodzą. Papier podpisany - budowa odebrana - barierek na balkonie dalej brak;)