mbz 21.03.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Swego czasu zalozylam watek o Bozym Narodzeniu, zebysmy mogli powymieniac sie naszymi zwyczajami swiatecznymi. A poniewaz kolejne swieta tuz, tuz postanowilam zalozyc kolejny, aby tradycji stalo sie zadosc No i oczywiscie zadaje pytania - jakie tradycje swiateczne utrzymujecie? Jakie potrawy beda na Waszych stolach? ( Przepisy mile widziane ) Czy i jak dekorujecie domki? Kiedy rozpoczynacie tak naprawde przygotowania? A moze sprawdzone sposoby na sprawne i bezkolizyjne porzadki przedswiateczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 21.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Oba równo - każde z innego podwodu - Boże Narodzenie ze względu na nastrój - wyjątkowy, podniosły, tajemniczy, taką trochę magię. Wielkanoc - bo kojarzy mi się z jakimś oczyszczeniem: koniec postu, radość, no i wiosna - pojawia się nadzieja, że skończy się zima. Kiedyś jeździliśmy do na Wielkanoc teściów my z dalekiej północy do Słubic, które wprawdzie nie są tak znowu bardzo na południu, ale jest tam zdecydowanie cieplej - przyroda 2-3 tygodnie do przodu. To było niesamowite uczucie - wyjeżdżaliśmy z zaśnieżonego jeszcze często miasta, a na drugi dzień oglądaliśmy bratki na klombach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.03.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 halo !!! Czy my tu gadamy o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.03.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Ja zdecydowanie wolę Boże Narodzenie - to taki ciepły, nastrojowy, rodzinny czas - cały rok na nie czekam !! No i w wigilię są moje urodziny, więc podwójna przyjemność Wielkanoc też jest przyjemna - świeża, zielona, pachnąca wiosną (oby !) W tym roku będzie nasza pierwsza wspólna wielkanoc w nowym domku, więc postanawiam upiec coś tradycyjnego - bab nie lubię więc stawiam na mazurka No i tradycyjnie biały barszcz z białą kielbaską, jakieś pieczone mięsa, że o jajkach już nie wspomnę Ale nie będę robić za dużo, bo z doświadczenia wiem, ze potem i tak zostaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 21.03.2007 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Nefer - ankieta jest tylko dodatkiem Czy dekorujecie jakos Wasze domki? np. doniczki z krokusami, hiacyntami, koszyczki z jajkami, baranki, kurczaczki, zajaczki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 21.03.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ja zawsze dekoruję mieszkanie, czy to na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. W tym roku "zgłupiałam" jak to określił mój mąż i kupiłam na poświątecznych przecenach dużo rzeczy do udekorowania domu, jajek i różych innych też mam duuużo...w końcu dom będzie miał 150m, a mieszkanie ma 49. Uwielbiam patrzeć na ustrojony dom, oczywiście ze smakiem, a nie obwieszony jak przysłowiowa choinka. Wiem już, że pod parapetami w domu chcę mieć zamontowane pojedyńcze gniazdka, żeby potem nie latać z przedłużaczami jak na święta będę chciała postawić jakiś świecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 21.03.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Ale nie będę robić za dużo, bo z doświadczenia wiem, ze potem i tak zostaje... No właśnie, też do tegodążę, ale mój mąż zawsze domaga się, żeby zrobić za dużo, bo "się zje". No się zje, tylko po co? W tym roku zaprosił swoją siostrę, więc w ogóle będzie pewnie dużo za dużo Już są takie reklamy leków na wątrobę ze Świętami w tle. Jak wytłumaczyć chłopu, że w Święta zwykle je się mniej, niż zwykle?(Przynjamniej ja tak mam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 21.03.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Prawie po rowno z lekka przewaga w strone Wielkanocnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.03.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No i oczywiscie zadaje pytania - jakie tradycje swiateczne utrzymujecie? Jakie potrawy beda na Waszych stolach? ( Przepisy mile widziane ) Czy i jak dekorujecie domki? Kiedy rozpoczynacie tak naprawde przygotowania? A moze sprawdzone sposoby na sprawne i bezkolizyjne porzadki przedswiateczne? W tym roku poraz pierwszy święta Wielkiej nocy są u nas. Będą tylko rodzice i siostra. Brat z rodziną w tym roku jedzie do teściów. Może to i lepiej, bo jak na debiut to wolę mniejszą ilość gości Co do tradycji. Na śniadanie musi być, po prostu musi, jajecznica. Na obiad będzie kaczka, jeszcze nie wiem jak zrobiona i zastanawiam sie nad zupą z raków, ale nie mam pewności, że mi sie uda je kupić. Oczywiście będzie żur z białą kiełbasa, ale to na drugi dzień świąt. Dziś z mężem wędzimy na próbę szynki, boczki i balerony. Do świąt mamy czas, żeby zapeklować i uwędzić drugą partię, jeśli ta będzie nieudana. Oczywiście kiełbasy też sami zrobimy, bo ta, którą zrobiliśmy niedawno świąt nie doczeka. Chcemy jeszcze uwędzić sery i trochę drobiu. Jeśli chodzi o słodkości, to na pewno będzie kilka mazurków. Robiłam już w zeszłym roku i chyba nie będę wiele zmieniać. Przepisy wrzucę jak ostatecznie ustalę menu... Co do innych tradycji. Obowiązkowo muszą byc pisanki. Farbujemy je w łupinach cebuli, wychodzą różne odcienie od złocistego go głębokiego brązu. Pięknie wyglądają pomalowane białym korektorem. Malujemy też kolorowymi mazakami. Na stole stawiamy stroik z rzeżuchy z pisankami, barankiem i gałązkami bukszpanu i właściwie do tego ogranicza się nasza domowa dekoracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.03.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Wolę Wielkanoc, bo to jednak wiosna, dzień dłuższy, mniej histerii zbiorowej, konsumpcja krótsza i tylko ta przy stole (bez obłędu prezentowego, sklepów i niagary kasy przepływającej przez oczy większości zarażonych). Poza tym, no cóż - urodzić się, to każdy potrafi, a Wielkanoc to jednak już pewna wyjątkowość. Przy całej sympatii dla żonkili i barwinków - jeszcze bardziej lubię nie-święta. Coś w duchu "Daleko od stołu", np. na nartach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.03.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Wolę Wielkanoc, bo to jednak wiosna, dzień dłuższy, mniej histerii zbiorowej, konsumpcja krótsza i tylko ta przy stole (bez obłędu prezentowego, sklepów) To zalezy gdzie, bo w niektorych miejscach zajaczek obowiazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.03.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Wolę Wielkanoc, bo to jednak wiosna, dzień dłuższy, mniej histerii zbiorowej, konsumpcja krótsza i tylko ta przy stole (bez obłędu prezentowego, sklepów) To zalezy gdzie, bo w niektorych miejscach zajaczek obowiazuje. No ale zajączek to najwyżej parę czekoladowych jajek zniesie ( ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.03.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No ale zajączek to najwyżej parę czekoladowych jajek zniesie ( ). Tak jak różne sa komunie tak różne są zajączki. Piszę z autopsji, choć na szczęście nie dotyczy mnie to osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.03.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No ale zajączek to najwyżej parę czekoladowych jajek zniesie ( ). Tak jak różne sa komunie tak różne są zajączki. Piszę z autopsji, choć na szczęście nie dotyczy mnie to osobiście Z "komunistami" będę miała do czynienia dopiero za parę lat. Na razie mam tylko wspomnienia z własnej siermiężnej przeszłości. Myślałam, że wszyscy dostają zegarki "z 18 rubinami" marki Ruhla. Nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.03.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 To zajrzyj sobie do wątku komunijnego w dziale porad zyciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.03.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Zajrzałam - ta sama ruja i poróbstwo, co z okazji świąt, chrzcin, urodzin i imienin i paru innych okazji, za którymi nie nadążam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 26.03.2007 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 A moze jakis przepis na zurek??? Nefer - licze na Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 03.04.2007 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Hmm, swieta za pasem, a we watku posucha A wszyscy juz posprzatali??? A potrawy naszykowane - moze jakies pomysly na menu - u mnie zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.04.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Hmm, swieta za pasem, a we watku posucha A wszyscy juz posprzatali??? A potrawy naszykowane - moze jakies pomysly na menu - u mnie zero Z szykowaniem to ja jestem w połowie drogi. W kamionce mam nasolone szynki, balerony i boczki. W lodówce nasolone 5 kg mięsa na wieprzową kiełbasę białą i wędzoną oraz 2 kg mięsa na kiełbasę drobiową a także udka kurczaka w zalewie ziołowo-solnej. Moczy się też w solance serek, który razem z mięsami pójdzie w czwartek do wędzenia. Czeka też mięso z kurczaka i ugotowany boczek, który z resztą składników (gotowana wołowina i wątroba) zostanie przerobiony na pasztet. W lodówce rodziców spoczywa dorodna kaczka na świąteczny. Jutro jadę po mąkę żytnią, żeby na próbę zrobić zakwas na żur. Po powrocie nastąpi nadziewanie kiełbas, wiązanie szynek itp. W czwartek postawię męża przy wędzarni a sama się wezmę za ciasta. W piątek na odsiecz przyjeżdża mama, więc się weźmiemy za sałatki, pisanki oraz za wypiek specjalny, czyli koszyk z ciasta chlebowego w którym będzie tzw święconka. Majonez oraz zimne sosy przygotuję w sobotę. W tak zwanym międzyczasie slalom po domu i sprzątanie. menu: Śniadanie -szynka -baleron -boczek -kiełbasa drobiowa -kiełbasa wieprzowa cienka -ser wędzony -wędzone udka kurze -jaja w majonezie -jaja faszerowane -jajecznica (danie podstawowe) -sałatka jarzynowa -sałaka śledziowa (znana pod nazwą śledzie w pierzynce) -sos chrzanowy do wędlin -sos tatarski -ćwikła z chrzanem -kakao Obiad niedzielny: -kaczka pieczona nadziewana ziemniakami -żurawina -warzywa z patelni -sosy Obiad poniedziałkowy: -żur -biała kiełbasa pieczona Do tego w charakterze deserów kilka mazurków, sernik "chatka puchatka", ciasto "cappuccino" i babeczki z masą serową i brzoskwiniami oraz sałatka owocowa. Jak się sprężę to podam przepisy (jeśli są zainteresowani)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.04.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Joshi, jestes wielka. To co opisałaś.... Ale z tą kaczką z kartoflami... to chyba przesadziłaś. Możesz na mnie liczyć. Cebulę na Rakowiecką będę donosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts