KW100 21.03.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Będę doprowadzał powietrze do kominka, obecnie chudziak już jest więc rura będzie na nim (na papie w zasadzie) w wyciętym styropianie i pod wylewką.Długość tej rury będzie około 3metry. Na zewnątrz dam czerpnię z siatką. Rura będzie pcv 100mm, tak mówi projekt i tak zdecydowalem po przeczytaniu archiwum forum. Kominek planuję Tarnawę 14kW i będzie DGP grawitacyjne. Tutaj pojawiają się pytania:1. czy taka Tarnawa ma wlot powietrza do spalania, tzn czy ta rura z zewnątrz ma być podłączona bezpośrednio do wkładu gdzieś w jego dolnej części, czy po prostu zakończona ponizej wkładu ? Jak bespośrednio do wkładu to końcówka musi być chyba metalowa no nie?2. czytałem gdzieś o zastosowaniu jaiegoś trójnika pod wkładem, co to i po co?3. gdzie i czy wogóle trzeba dawać przepustnicę na tej rurze doprowadzajacej powietrze z zewnątrz? Niby żeby nie wiało zimno jak sie nie pali w kominku. Jesli jednak do Tarnawy (jeśli?) można tą rurę podłączyć szczelnie do wkładu to chyba nic nie będzie wiało przy niepaleniu w kominku i wtedy przepustnica niepotrzebna. Jak to jest ?4. Gdzie i czy dawać filtr ? Na wlocie rury gdzieś przy czerpni ? Gdzieś w rurze pod wkładem ? A może dopiero gdzieś przy kratkach i anemostatach ? A może wogóle?5. Czy taką Tarnawę lepiej ustawić na jakiejś podmurówce np. z bloczków z betonu komórkowego 12 cm czy lepiej na jakimś dedykowanym stojaku (jeśli taki jest) ?6. po lekturze archiwum wiem, ze mam dać nad wkładem taki rozdzielacz-dystrybutor, myślę o takim http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=15&pid=144#poztrzy wyjścia pójdą rurami elastycznymi na górę, a czwarte będzie do kratek w obudowie kominka. Czy zostawić to czwarte wyjście tak jak jest, czy dać jakąś krótką rurę z niego do kratki w obudowie kominka albo nawet do dwóch kratek stosując jakiś trójnik ? Prosze o poradę. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 21.03.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Będę doprowadzał powietrze do kominka, obecnie chudziak już jest więc rura będzie na nim (na papie w zasadzie) w wyciętym styropianie i pod wylewką.Długość tej rury będzie około 3metry. Na zewnątrz dam czerpnię z siatką. Rura będzie pcv 100mm, tak mówi projekt i tak zdecydowalem po przeczytaniu archiwum forum. Kominek planuję Tarnawę 14kW i będzie DGP grawitacyjne. Tutaj pojawiają się pytania: 1. czy taka Tarnawa ma wlot powietrza do spalania, tzn czy ta rura z zewnątrz ma być podłączona bezpośrednio do wkładu gdzieś w jego dolnej części, czy po prostu zakończona ponizej wkładu ? Jak bespośrednio do wkładu to końcówka musi być chyba metalowa no nie? 2. czytałem gdzieś o zastosowaniu jaiegoś trójnika pod wkładem, co to i po co? 3. gdzie i czy wogóle trzeba dawać przepustnicę na tej rurze doprowadzajacej powietrze z zewnątrz? Niby żeby nie wiało zimno jak sie nie pali w kominku. Jesli jednak do Tarnawy (jeśli?) można tą rurę podłączyć szczelnie do wkładu to chyba nic nie będzie wiało przy niepaleniu w kominku i wtedy przepustnica niepotrzebna. Jak to jest ? 4. Gdzie i czy dawać filtr ? Na wlocie rury gdzieś przy czerpni ? Gdzieś w rurze pod wkładem ? A może dopiero gdzieś przy kratkach i anemostatach ? A może wogóle? 5. Czy taką Tarnawę lepiej ustawić na jakiejś podmurówce np. z bloczków z betonu komórkowego 12 cm czy lepiej na jakimś dedykowanym stojaku (jeśli taki jest) ? 6. po lekturze archiwum wiem, ze mam dać nad wkładem taki rozdzielacz-dystrybutor, myślę o takim http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=15&pid=144#poz trzy wyjścia pójdą rurami elastycznymi na górę, a czwarte będzie do kratek w obudowie kominka. Czy zostawić to czwarte wyjście tak jak jest, czy dać jakąś krótką rurę z niego do kratki w obudowie kominka albo nawet do dwóch kratek stosując jakiś trójnik ? Prosze o poradę. Dzięki. Sama Tarnawa 14kW ma dwa boczne prostokątne wloty powietrza. Żeby ją podłączyć do czerpni najlepiej kupić specjalny stojak, w którym jest wejście rury (chyba fi 100mm). Przy rezygnacji ze stojaka opiera się wkład na tylnej nóżce i obramowaniu drzwiczek (są na tym samym poziomie). Wkład jest wtedy zawieszony w powietrzu i dostęp do wlotów powietrza jest drożny. Powietrze doprowadzamy w okolice wkładu. Niekoniecznie pod. Przepustnica wydaje mi się niezbędna. Mam powietrze doprowadzone rurą 75mm czyli o przekroju mniejszym o połowę niż Twój i odczuwam jej brak. Jeśli chodzi o grawitacyjne DGP, to jest tu wydaje mi się pełna dowolność. Ja nie mam żadnej rury, betonowy przepust w stropie i wymurowane wyprowadzenie w ściance działowej. Samą obudowę zrobiłem z cegły klinkierowej bez izolacji od środka. Więcej doczytasz w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 21.03.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 a czy przypadkiem jak połozysz rure na chudziaku i wytniesz w styropianie rowek na nią to miejsce w którym bedzie biegla rura będzie zdecydowanie chłodniejsze. (nie wiem jakie ocieplenie zakładasz ale chyba nie wiecej niż 10 cm lepiej chyba wyciąć chudziaka boschem i schować rurkę całkowicie pod styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 21.03.2007 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 a czy przypadkiem jak połozysz rure na chudziaku i wytniesz w styropianie rowek na nią to miejsce w którym bedzie biegla rura będzie zdecydowanie chłodniejsze. (nie wiem jakie ocieplenie zakładasz ale chyba nie wiecej niż 10 cm lepiej chyba wyciąć chudziaka boschem i schować rurkę całkowicie pod styropian to tez jest myśl, 3 metry można rozkuć i schowac tą rurę. tak sobie myślę jednak, czy zamiast rury pcv o srednicy 100mm, mogę zapodać prostokatny kanał z blachy ? Wymiary np. 50mm x 150mm, wtedy pole powierzchni przekroju byłoby niemal takie samo jak rury fi 100mm, a wysokość kanału 50mm pozwoliłaby go schować w styropianie bez konieczności kucia chudziaka. Co Ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 21.03.2007 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Sama Tarnawa 14kW ma dwa boczne prostokątne wloty powietrza. Żeby ją podłączyć do czerpni najlepiej kupić specjalny stojak, w którym jest wejście rury (chyba fi 100mm). Przy rezygnacji ze stojaka opiera się wkład na tylnej nóżce i obramowaniu drzwiczek (są na tym samym poziomie). Wkład jest wtedy zawieszony w powietrzu i dostęp do wlotów powietrza jest drożny. Powietrze doprowadzamy w okolice wkładu. Niekoniecznie pod. Przepustnica wydaje mi się niezbędna. Mam powietrze doprowadzone rurą 75mm czyli o przekroju mniejszym o połowę niż Twój i odczuwam jej brak. Te boczne wloty są napewno prostokątne ? Bo jeśli tak to trzeba by zrobić trójnik-przejściówkę z okrągłej rury na prostokatny kanał, albo od razu jechać prostokątnym kanałem zamiast okrągłą rurą To gdybym nie kupował dedykowanego stojaka. Gdybym chciał ten stojak to po prostu on jest zarazem przejściówką-trójnikiem z przekroju okrągłego na prostokatny ? Ile kosztuje pi razy oko taki stojak do tarnavy ? Dlaczego przepustnica wydaje się niezbędna? Jeśli rurę podłączymy przez ten stojak to nie będzie raczej sytuacji wiania chłodem przy niepalonym kominku-tak mi się wydaje. Chyba, ze ta przepustnica ma miec jeszcze inne zadanie, np. regulowanie ilości powietrza do spalania a więc szybkości spalania drewna ? Czy tak właśnie reguluje się to w Tarnawach ? Jeśli tak to gdzie się ją daje ? Gdzieś pod wkładem aby "pręt" o sterowania klapką wystawał gdzieś w rozsądnym miejscu z obudowy kominka? Jakieś pomysły ? acha, rury eleatyczne (3 sztuki) znad wkładu na piętro dawać 100, 125 czy 150 mm ? Bo zaraz muszę jechać na budowę i powiedzieć jakich wymiarów przepust mają zostawić robiąc strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 21.03.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Te boczne wloty są napewno prostokątne ? Po osadzeniu wkładu na stojaku wloty wkładu pokrywają się z wlotami stojaka. W wloty stojaka masz poniżej na fotce (to te górne na samych końcach profili poziomych). Od czoła profil jest otwarty, ale po osadzeniu wkładu będzie on zaślepiony fragmentem wkładu. Widziałem to w sklepie. http://www.tarnava.pl/pliki/kominki/stojak.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.03.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 najlepiej stojak ,wejscie 100 250zł włożyć pod chudziak przepustnica raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.wata 21.03.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Przepustnica jak najbradziej tak, ponieważ ma sluzyc do regulacji powietrza czerpanego z zewnatrz podstawowa funkcja, druga zaś czasami lepiej ja przypknąć bo może naprawdę ciagnąć chlodem. Jesli chodzi o sama rure ja stosuje zazwyczaj kanały prostokatne z uwagi na fakt ze lepiej to schowac i dopasowac. Zazwyczaj nacinam flxem posadzwke na glebkosc okolo 7 cm wtenczas kanal ladniesie chowa + wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts