Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jeszcze o doprowadzeniu powietrza do kominka

Recommended Posts

Będę doprowadzał powietrze do kominka, obecnie chudziak już jest więc rura będzie na nim (na papie w zasadzie) w wyciętym styropianie i pod wylewką.Długość tej rury będzie około 3metry. Na zewnątrz dam czerpnię z siatką.

Rura będzie pcv 100mm, tak mówi projekt i tak zdecydowalem po przeczytaniu archiwum forum.

Kominek planuję Tarnawę 14kW i będzie DGP grawitacyjne. Tutaj pojawiają się pytania:

1. czy taka Tarnawa ma wlot powietrza do spalania, tzn czy ta rura z zewnątrz ma być podłączona bezpośrednio do wkładu gdzieś w jego dolnej części, czy po prostu zakończona ponizej wkładu ? Jak bespośrednio do wkładu to końcówka musi być chyba metalowa no nie?

2. czytałem gdzieś o zastosowaniu jaiegoś trójnika pod wkładem, co to i po co?

3. gdzie i czy wogóle trzeba dawać przepustnicę na tej rurze doprowadzajacej powietrze z zewnątrz? Niby żeby nie wiało zimno jak sie nie pali w kominku. Jesli jednak do Tarnawy (jeśli?) można tą rurę podłączyć szczelnie do wkładu to chyba nic nie będzie wiało przy niepaleniu w kominku i wtedy przepustnica niepotrzebna. Jak to jest ?

4. Gdzie i czy dawać filtr ? Na wlocie rury gdzieś przy czerpni ? Gdzieś w rurze pod wkładem ? A może dopiero gdzieś przy kratkach i anemostatach ? A może wogóle?

5. Czy taką Tarnawę lepiej ustawić na jakiejś podmurówce np. z bloczków z betonu komórkowego 12 cm czy lepiej na jakimś dedykowanym stojaku (jeśli taki jest) ?

6. po lekturze archiwum wiem, ze mam dać nad wkładem taki rozdzielacz-dystrybutor, myślę o takim http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=15&pid=144#poz

trzy wyjścia pójdą rurami elastycznymi na górę, a czwarte będzie do kratek w obudowie kominka. Czy zostawić to czwarte wyjście tak jak jest, czy dać jakąś krótką rurę z niego do kratki w obudowie kominka albo nawet do dwóch kratek stosując jakiś trójnik ?

Prosze o poradę. Dzięki.

Będę doprowadzał powietrze do kominka, obecnie chudziak już jest więc rura będzie na nim (na papie w zasadzie) w wyciętym styropianie i pod wylewką.Długość tej rury będzie około 3metry. Na zewnątrz dam czerpnię z siatką.

Rura będzie pcv 100mm, tak mówi projekt i tak zdecydowalem po przeczytaniu archiwum forum.

Kominek planuję Tarnawę 14kW i będzie DGP grawitacyjne. Tutaj pojawiają się pytania:

1. czy taka Tarnawa ma wlot powietrza do spalania, tzn czy ta rura z zewnątrz ma być podłączona bezpośrednio do wkładu gdzieś w jego dolnej części, czy po prostu zakończona ponizej wkładu ? Jak bespośrednio do wkładu to końcówka musi być chyba metalowa no nie?

2. czytałem gdzieś o zastosowaniu jaiegoś trójnika pod wkładem, co to i po co?

3. gdzie i czy wogóle trzeba dawać przepustnicę na tej rurze doprowadzajacej powietrze z zewnątrz? Niby żeby nie wiało zimno jak sie nie pali w kominku. Jesli jednak do Tarnawy (jeśli?) można tą rurę podłączyć szczelnie do wkładu to chyba nic nie będzie wiało przy niepaleniu w kominku i wtedy przepustnica niepotrzebna. Jak to jest ?

4. Gdzie i czy dawać filtr ? Na wlocie rury gdzieś przy czerpni ? Gdzieś w rurze pod wkładem ? A może dopiero gdzieś przy kratkach i anemostatach ? A może wogóle?

5. Czy taką Tarnawę lepiej ustawić na jakiejś podmurówce np. z bloczków z betonu komórkowego 12 cm czy lepiej na jakimś dedykowanym stojaku (jeśli taki jest) ?

6. po lekturze archiwum wiem, ze mam dać nad wkładem taki rozdzielacz-dystrybutor, myślę o takim http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=15&pid=144#poz

trzy wyjścia pójdą rurami elastycznymi na górę, a czwarte będzie do kratek w obudowie kominka. Czy zostawić to czwarte wyjście tak jak jest, czy dać jakąś krótką rurę z niego do kratki w obudowie kominka albo nawet do dwóch kratek stosując jakiś trójnik ?

Prosze o poradę. Dzięki.

Sama Tarnawa 14kW ma dwa boczne prostokątne wloty powietrza. Żeby ją podłączyć do czerpni najlepiej kupić specjalny stojak, w którym jest wejście rury (chyba fi 100mm). Przy rezygnacji ze stojaka opiera się wkład na tylnej nóżce i obramowaniu drzwiczek (są na tym samym poziomie). Wkład jest wtedy zawieszony w powietrzu i dostęp do wlotów powietrza jest drożny. Powietrze doprowadzamy w okolice wkładu. Niekoniecznie pod. Przepustnica wydaje mi się niezbędna. Mam powietrze doprowadzone rurą 75mm czyli o przekroju mniejszym o połowę niż Twój i odczuwam jej brak.

Jeśli chodzi o grawitacyjne DGP, to jest tu wydaje mi się pełna dowolność. Ja nie mam żadnej rury, betonowy przepust w stropie i wymurowane wyprowadzenie w ściance działowej. Samą obudowę zrobiłem z cegły klinkierowej bez izolacji od środka. Więcej doczytasz w moim dzienniku.

a czy przypadkiem jak połozysz rure na chudziaku i wytniesz w styropianie rowek na nią to miejsce w którym bedzie biegla rura będzie zdecydowanie chłodniejsze. (nie wiem jakie ocieplenie zakładasz ale chyba nie wiecej niż 10 cm

lepiej chyba wyciąć chudziaka boschem i schować rurkę całkowicie pod styropian

a czy przypadkiem jak połozysz rure na chudziaku i wytniesz w styropianie rowek na nią to miejsce w którym bedzie biegla rura będzie zdecydowanie chłodniejsze. (nie wiem jakie ocieplenie zakładasz ale chyba nie wiecej niż 10 cm

lepiej chyba wyciąć chudziaka boschem i schować rurkę całkowicie pod styropian

to tez jest myśl, 3 metry można rozkuć i schowac tą rurę.

tak sobie myślę jednak, czy zamiast rury pcv o srednicy 100mm, mogę zapodać prostokatny kanał z blachy ? Wymiary np. 50mm x 150mm, wtedy pole powierzchni przekroju byłoby niemal takie samo jak rury fi 100mm, a wysokość kanału 50mm pozwoliłaby go schować w styropianie bez konieczności kucia chudziaka.

Co Ty na to ?

Sama Tarnawa 14kW ma dwa boczne prostokątne wloty powietrza. Żeby ją podłączyć do czerpni najlepiej kupić specjalny stojak, w którym jest wejście rury (chyba fi 100mm). Przy rezygnacji ze stojaka opiera się wkład na tylnej nóżce i obramowaniu drzwiczek (są na tym samym poziomie). Wkład jest wtedy zawieszony w powietrzu i dostęp do wlotów powietrza jest drożny. Powietrze doprowadzamy w okolice wkładu. Niekoniecznie pod. Przepustnica wydaje mi się niezbędna. Mam powietrze doprowadzone rurą 75mm czyli o przekroju mniejszym o połowę niż Twój i odczuwam jej brak.

Te boczne wloty są napewno prostokątne ? Bo jeśli tak to trzeba by zrobić trójnik-przejściówkę z okrągłej rury na prostokatny kanał, albo od razu jechać prostokątnym kanałem zamiast okrągłą rurą :roll:

To gdybym nie kupował dedykowanego stojaka.

Gdybym chciał ten stojak to po prostu on jest zarazem przejściówką-trójnikiem z przekroju okrągłego na prostokatny ? Ile kosztuje pi razy oko taki stojak do tarnavy ?

Dlaczego przepustnica wydaje się niezbędna? Jeśli rurę podłączymy przez ten stojak to nie będzie raczej sytuacji wiania chłodem przy niepalonym kominku-tak mi się wydaje. Chyba, ze ta przepustnica ma miec jeszcze inne zadanie, np. regulowanie ilości powietrza do spalania a więc szybkości spalania drewna ?

Czy tak właśnie reguluje się to w Tarnawach ?

Jeśli tak to gdzie się ją daje ? Gdzieś pod wkładem aby "pręt" o sterowania klapką wystawał gdzieś w rozsądnym miejscu z obudowy kominka? Jakieś pomysły ?

acha, rury eleatyczne (3 sztuki) znad wkładu na piętro dawać 100, 125 czy 150 mm ? Bo zaraz muszę jechać na budowę i powiedzieć jakich wymiarów przepust mają zostawić robiąc strop

Te boczne wloty są napewno prostokątne ?

Po osadzeniu wkładu na stojaku wloty wkładu pokrywają się z wlotami stojaka. W wloty stojaka masz poniżej na fotce (to te górne na samych końcach profili poziomych). Od czoła profil jest otwarty, ale po osadzeniu wkładu będzie on zaślepiony fragmentem wkładu. Widziałem to w sklepie.

http://www.tarnava.pl/pliki/kominki/stojak.gif

Przepustnica jak najbradziej tak, ponieważ ma sluzyc do regulacji powietrza czerpanego z zewnatrz podstawowa funkcja, druga zaś czasami lepiej ja przypknąć bo może naprawdę ciagnąć chlodem. Jesli chodzi o sama rure ja stosuje zazwyczaj kanały prostokatne z uwagi na fakt ze lepiej to schowac i dopasowac. Zazwyczaj nacinam flxem posadzwke na glebkosc okolo 7 cm wtenczas kanal ladniesie chowa + wylewka.