Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plytki dachowkowe z wloknocementu

Recommended Posts

Widac malo kto o nich wie. Jesli masz dachowke Euronit to sa idealne na elementy uzupelniajace - np. oblozenie lukarny czy kominow. Troche trzeba sie napracowac bo sa male i trzeba kazda mocowac ale efekt jest niezly - kolorystyka dokladnie pasuje do dachowki. Ja oblozylem nimi komin. Wyglada interesujaco i oryginalnie a komin nie ma ogromnej srednicy wskutek oblozenia ceglami.

D.

Dave

kto robil u ciebie te elementy? miales jakas dodatkowa ekipe specow? ile placiles za wykonastwo?

ja mysle o przykryciu calego dachu ale robocizna kosztuje dwa razy wiecej niz material. Material kosztuje okolo 30PLN/m2 i wydaje mi sie byc lepszym niz blachodachowka. Efekt jest powalajacy jesli zrobi sie kilka lukarn i oblozy wlasnie np komin.

U mnie nie bylo tego duzo - same kominy wiec robote zrobili dekarze w cenie calego dachu. Fakt iz trzeba sie napracowac z mocowaniem, docinaniem i ukladaniem plytek. Na caly dach chyba bym sie nie zdecydowal - robocizna bylaby zbyt droga a i nie wiadomo jak sprawowalby sie taki dach po 30 latach. Wole standardowa dachowke a plytki jako uzupelnienia w wybranych miejscach.

D.

plytki sa trzykrotnie lzejsze od dachowki a ja niestety nie moge za bardzo obciazac scian i law przy moim remontowanym domu. ja widzialem takie dachy. efekt jest powalajacy (tylko karpiowka moze sie z tym rownac estetyka). trwalosc tego jest porownywalna z dobrymi dachowkami.

tylko ta robocizna. gdybym znalazl tania robocizne na pewno bym sie zdecydowal na plytki.