Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie pradu do skrzynki budowlanej - koszty i dokument

Recommended Posts

mam skrzynke a wniej wszelakie gniazdka, mam jakas mapke tego przylacza, oczywiscie do energetyki juz kolo 2 kola zaplacone a teraz na mapce tego przylacza podobno potrzebuje piezatkie jakiegos inspektora nadzoru oprocz pieczatki osoby, ktora robila ten projekt i bedzie robila mi te przylaze.

Mam propozycje takiej pieczatki inspektora za 100 zeta

czy to uczciwa cena i czy tak naprawde tego potrzebuje

licznik bede juz mial w tej normalnej skrzynki energetyki tak ze pozniej wszystko bedzie juz gotowe do podlaczenia padu w domu bez kombinacji

Czesc Piotr,

nam ZE założył skrzynkę. Całosc kasy wpłaciliśmy na konto (ok. 1700zł).

A w zeszłym tygodniu znajomy elektryk z uprawnieniami energetycznymi założył nam skrzynkę budowlaną. Zakupiliśmy 20 m kabla + inne potrzebne materiały (600 zł) + robocizna 250 zł + 70 zł na pieczątkę.

A swoją drogą gdzie Ty sie podziewasz? Dawno Cię nie było! :roll:

Witam.

Nie do końca rozumiem.

To jest tzw. przyłącze docelowe czy prowizorka budowlana?

U mnie były te obydwie rzeczy, a żadnego projektu czy pieczątki do inspektora nie były potrzebne.

Dokładnie. U mnie podobnie. Stawka w Energa S.A. za wykonanie przyłącza wynosi 128pln netto za 1kW (przyłącze kablowe) i nic mnie nie interesuje. ZE wykonuje przyłącze, daje skrzynkę z licznikiem, zabezpieczenie itp oraz montuje to tam gdzie wskażę (na granicy działki w lini ogrodzenia). Od tego miejsca do budynku i wewnątrz to już moja brocha.

Umowę podpisałem parę dni temu na 13kW docelowo ale na czas budowy na 6,5kW, zapłaciłem 2039pln. Realizacja za około miesiąc.

Czesc Piotr,

nam ZE założył skrzynkę. Całosc kasy wpłaciliśmy na konto (ok. 1700zł).

A w zeszłym tygodniu znajomy elektryk z uprawnieniami energetycznymi założył nam skrzynkę budowlaną. Zakupiliśmy 20 m kabla + inne potrzebne materiały (600 zł) + robocizna 250 zł + 70 zł na pieczątkę.

A swoją drogą gdzie Ty sie podziewasz? Dawno Cię nie było! :roll:

kabel i inne potrzebne + skrzynka budowlana to jakies 130 u mnie

robocizna 0 :))

pieczatka - o to sie pytalem

elektryk ktory robil projekt czy schemat przylacza mowil ze jest potrzebna jakas pieczatka inspektora z uprawnieniami

mam oferte tej pieczatki za 100 i chyba taniej szukac nie bede bo wszystko drozeje z dnia na dzien

ps.

cegla pelna na kominy podrozala i jest z nia problem

cement troche podskoczyl i czsami go brakuje

dajcie moze priv z namiarami na cegle - zwykla czerwona pelna do pomurowania kominow

mialem za 0,93 brutto wienerberger a teraz nie ma i nie wiadomo jaka cena bedzie

po raz kolejny - jak znajdzie sie dobra oferte to trzeba natychmiast kupowac, zamawiac, placic i miec swiety spokoj

Od tego miejsca do budynku i wewnątrz to już moja brocha.

Wydaje mi się, że Piotrowi chodzi właśnie o doprowadzenie kabla od skrzynki do domu i do tego potrzebne są jeszcze dodatkowe pieczątki i rozrysowane mapki gdzie rozłożone są kable.

nie trzeba do tego żadnej mapki, żadnej pieczątki itp. Wchodzi to w zakres instalacji wewnętrznej. Na koniec i tak trzeba zdaje się nadzorowi budowlanemu pokazać jakiś protokół odbioru tej instalacji zrobiony przez uprawnionego instalatora.

A co do kabla wkopanego od skrzynki do domu to kopie się rowek na 80cm głębokości, robi się podsypkę 10cm z piasku, kładzie się specjalny kabel do ziemi np YKY 5x10, na to znowu 10cm piasku, później niebieską folię i można zasypyswać rów.

nie trzeba do tego żadnej mapki, żadnej pieczątki itp. Wchodzi to w zakres instalacji wewnętrznej. Na koniec i tak trzeba zdaje się nadzorowi budowlanemu pokazać jakiś protokół odbioru tej instalacji zrobiony przez uprawnionego instalatora.

A co do kabla wkopanego od skrzynki do domu to kopie się rowek na 80cm głębokości, robi się podsypkę 10cm z piasku, kładzie się specjalny kabel do ziemi np YKY 5x10, na to znowu 10cm piasku, później niebieską folię i można zasypyswać rów.

nie mapka tylko schemat

nie ma zadnej instalacji wewnetrznej bo nie ma jeszcze domu

takie dokumenty chca w energetyce i niestety mam potwierdzenie od sasiada ktory robi w tej branzy ze taka pieczatka inspektora nadzoru energetycznego jest konieczna i kosztuje 100-150 zeta