dorota_maniek 21.03.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Szukam jakiejś alternatywy dla neostrady, gdyż nie da się jej założyć na mojej działce. Tp odmówiła założenia telefonu i internetu, gdyż nasz dom jest postawiony 500 m od reszty zabudowań ( nie opłaca im się to; musieliby stawiać dwa słupy i ciągnąć dodatkowy kabel). Co robić w takiej sytuacji?Jakie rozwiązanie wybrać?Czy ktoś z Was też miał taką sytuację?Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 21.03.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 proponuje Bluconnect ery pod warunkiem że masz zasięg UMTSpozdrWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 21.03.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Proponuje dowiedzieć się czy w okolicy działa prywatyny dostawca internetu radiowego, lub przeskanowac eter, a może uda się zadarmo podłączyć. Lub można dogadać się z sąsiadem który ma neo i kupić router i puścić radiowo sygnał do twojego domku. Co do oferty orange, ery itp to jedyny + takiego rozwiązania to mobilność. Sam posiadam Internet radiowy odbiór 512kb/s i wysył 512 kb/s z publicznym IP bez limitów i u mnie to super działa w cenie bardzo przystępnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 21.03.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam,Blueconnect dziala tez na EDGE - i to dosc dobrze do momentu przekroczenia limitu. BC oczywiscie nadaje sie tylko do ogladania forum, maili itp.Zadnego sciagania filmow itp.Zanim jednak zrezygnujesz z neostrady (chyba ze nie masz innej opcji), popatrz sobie na http://www.bez-kabli.pl ile ludzie maja z tym problemow!UMTS jest pewnie fajny, ale cena jest niefajna.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 21.03.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Sugeruję rozejrzeć się za internetem radiowym, tylko że trzeba być bardzo ostrożnym przy doborze usługodawcy. Niestety zdecydowana większość to "wannabe" providerzy bez wiedzy koniecznej do serwowania tego typu usługi. Sam mam dociągnięty internet do domu drogą radiową i sobie chwalę to rozwiązanie. Służę, na ile mogę, pomocą w tym zakresie (pomoc w znalezieniu kompetentnego dostawcy, oraz wiedza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 22.03.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 mam Iplusa EDGE najgorszemu wrogowi nie polecam, czasami w centrum udaje się złapać sygnał i mam wtedy 180 kbps, z reguły jest 100 kbps, w domu jak mam 50 kbps to jest dobrze, sygnał potrafi tak sam z siebie zniknąć a połączenie zresetować się, stronki wchodzą tak szybko jak na modemie telefonicznym 10 lat temu, GG działa, ale ze Skypem jest problem zgadzam się przenośny internet zaczyna się od HSDPA, i najpierw trzeba sprawdzić 2X czy twój dom jest w zasięgu anteny ale tu i tak konieczna jest instalacja antenowa, więc to również mija się z celem. Moja opinia o necie od operatorów komórkowych jest taka że do domowego użytku to o kant 4 liter rozbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 22.03.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Tylko dostęp radiowyczyli wi-fi. Jak chcesz korzystać z mobilnych technologii to musisz z 10 razy praktycznie sprawdzić czy masz stabilny zasięg EDGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlolo 22.03.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ja właśnie zrezygnowałem z Neo tp i mam internet radiowy z firmy MNI Telecom. Jest to na licencjonowanym paśmie 3,5 GHz symetryczne 512 kbps ze stałym publicznym IP. Śmiga jak 512 z tp super stabilne, żadne warunki pogodowe nie mają wpływu na transfer i stabilność łącza. A co do amatorskiego WiFi 2,4 GHz zdecydowanie odradzam, szkoda nerwów, chyba że ma to być link z sądziadem na max. kilkaset metrów. Pozdr.Tomek. Informatyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 22.03.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Zapomniałeś Tomku informatyku napisać, ile to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 22.03.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ja właśnie zrezygnowałem z Neo tp i mam internet radiowy z firmy MNI Telecom. Jest to na licencjonowanym paśmie 3,5 GHz symetryczne 512 kbps ze stałym publicznym IP. Śmiga jak 512 z tp super stabilne, żadne warunki pogodowe nie mają wpływu na transfer i stabilność łącza. A co do amatorskiego WiFi 2,4 GHz zdecydowanie odradzam, szkoda nerwów, chyba że ma to być link z sądziadem na max. kilkaset metrów. Pozdr.Tomek. Informatyk. Ja mam już 4 rok Wi-Fi 2,4 - odległość około 3 km anteny się nie widzą - czasami są małe problemy (wiatry jakieś zakłócenia, zalania anteny) ale przez 95% czasu nie ma problemu. Radzę zainstalować lepszy, bardziej firmowy sprzęt i lepsze anteny - w przeciwnym wypadku czas bezproblemowej pracy spoda poniżej 50%. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlolo 22.03.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 A już pisze Umowa na 2 lata, pierwszy tok 33 zł drugi 66 zł no i zmuszają do założenia telefonu łącznie, pierwsze 3 m-ce 1 zł kolejne 21 m-cy po 28 zł w tym 30 min. rozmów z naliczaniem sekundowym. Ceny brutto. Jest jeszcze plus ze po tych 2 latach można zrezydnować z nr tel. i zostawić sam internet Dla mnie taniej i lepiej niż w telekompromitacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 22.03.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Era rzuca wyzwanie TP (Puls Biznesu/22.03.2007, godz. 06:24) PTC planuje w drugim półroczu wielką ofensywę. Zaatakuje giganta w jego mateczniku. Drżyj, neostrado. Polska Telefonia Cyfrowa (PTC) rzuci rękawicę Telekomunikacji Polskiej (TP): wejdzie na rynek telefonii stacjonarnej i kablowego dostępu do internetu (DSL). Komórkowy telekom, podobnie jak operatorzy alternatywni, wykorzysta do tego infrastrukturę TP. Nowa oferta będzie gotowa w drugiej połowie roku. Operator stawia na ekspansję na rynku masowym. Ekspertom się to podoba. — To dobra strategia. Operator ma przecież ponad 12 mln klientów, do których może skierować ofertę w pierwszej kolejności. PTC będzie poważną konkurencją dla TP, znacznie większą niż operatorzy alternatywni — wyjaśnia Paweł Puchalski, analityk DM BZ WBK. Nadzieja w internecie PTC szczególnie dużo obiecuje sobie po rynku dostępu do internetu. Ma obecnie ponad 150 tys. abonentów usługi Blueconnect wykorzystującej sieć komórkową. Do końca roku ich liczba ma wzrosnąć o ponad 100 tys. Atrakcyjność oferty obniża jednak ograniczony dostęp do szybkiej sieci 3G (obecna tylko w dużych miastach) i limity transferu danych. Realną konkurencją dla neostrady stanie się dopiero kablowy internet. Co na to TP? Operator chce objąć usługami dostępowymi również małe miejscowości — w tym celu planuje zagospodarowanie częstotliwości radiowych dla technologii WiMAX. Budowa opartej na niej ogólnopolskiej sieci nie wchodzi jednak w grę. — WiMAX chcemy wykorzystać przede wszystkim w obszarach o słabej infrastrukturze. Nie będą to duże miasta — mówi Klaus Hartmann, szef PTC. Stacjonarne uzupełnienie Operator negocjuje z TP warunki hurtowego zakupu abonamentu (WLR), by uzupełnić swoje portfolio o telefonię stacjonarną. PTC nie wiąże z nią wielkich nadziei, ale chce mieć pełną i konkurencyjną wobec giganta ofertę. Operator zamierza jednak nadal koncentrować się na sprzedaży usługi Era Domowa (telefon stacjonarny w technologii komórkowej). Od połowy października skorzystało z niej ponad 40 tys. abonentów. — Zawsze z uwagą obserwujemy zmiany na rynku telekomunikacyjnym w Polsce i nigdy nie bagatelizujemy żadnego operatora i wprowadzanych nowych usług. W tym roku będziemy nadal uatrakcyjniać swoją ofertę szerokopasmowego internetu, wykorzystując usługi triple play, czyli wideostradę i multipakiet tp, aby do końca roku zwiększyć liczbę użytkowników neostrady o kolejne pół miliona — twierdzi Jacek Kalinowski, rzecznik grupy TP. Poszerzenie oferty przez PTC o nowe usługi i wprowadzenie do sieci nowych technologii mają nieznacznie podnieść wydatki na inwestycje. Operator zapowiada, że mogą one wynieść około 1,3 mld zł. PTC planuje również utrzymanie przychodów i EBITDA na ubiegłorocznym poziomie —odpowiednio 7 i 2,2 mld zł. Zdaniem PTC, utrata sieci sprzedaży Germanosa nie wpłynie negatywnie na wyniki firmy. Może warto chwilę zaczekać, niż wpadać w łapska telekomuny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 22.03.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Mam Bussines Everywhere. W Warszawie jestem w zasiegu HSDPA i chodzi dobrze. Podczas pobytu w "komturii" nie mam innej możliwości. Jestem tu w zasiegu EDGE. Da się wytrzymać. Skype praktycznie nie działa. Mowa jest "szarpana". To jednak i tak cud, bo do cywilizacji 5 km. Filmów i muzyki nie ściagam więc limitu nie przekraczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 22.03.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 W okolicach Lublina działa system Wimax Netii - telefon plus net w zestawie. Sparwuje się dobrze. Robia pomiar sygnału i montują odbiornik na kominie. Nie pamietam przepustowości i cenyz aabonament W każdym razie ponoć wokół dużych miast Wimaxy są zakładane również przez telefonie komórkowe jak i telewizjie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota_maniek 22.03.2007 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 na razie zainteresowała mnie oferta MNI Telecom. Przynajmniej ona jako jedna działa w województwie podlaskim...szkoda słów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts