kret 11.06.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Proszę o pomoc gdyż sprawa jest dla mnie niejasna: kupiłem projekt gotowy w którym materiałem był Ytong 36,5cm; w drodze adaptacji projektu zmieniłem na Max-a U 25cm + 12 cm styropianu - mam w związku z tym pytanie co do ław i fundamentów - architekt ich nie zmienił i mam zewnętrzne fundamenty szerokości 38cm - czy nie powinny być węższe - 25cm , tak jak pustak Max ?? co do ław to są szerokie na 60-80 cm (zależnie od miejsca) i z tym mogę się chyba zgodzić, ale fundamenty mnie nurtują - czy nie powinny być węższe ? (wewnętrzne mają po 25cm bo tam od początku była ceramika 25cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 11.06.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Szerokość Twoich scian fundamentowych zależy od warunków gruntowych. W tej materii raczej poradź się geologa i swojego architekta. Jednak najprawdopodobniej Twoje ściany fundamentowe są za grube. Ja mam zły grunt a sciany fundamentu są szerokie na 32 cm. Buduje z Porothermu 38 P+W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1720 11.06.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Ja mam w projekcie Ytonga 36,5 a fundamenty z bloczka 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 12.06.2003 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 mamy poromury 30 a ściany fundamentowe 25 cm więc chyba masz za szerokiespytaj architekta szkoda betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 12.06.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Sciana fundamentowa to po prostu sciana w ziemi. Obciazenia przenosi lawa fundamentowa, tak wiec grubosc sciany fundamentowej moze byc taka jak i grubosc scian nosnych budynku. Ja popelnilem ten sam blad i zbednie wyrzucilem pare groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.06.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Nie zmieniaj szerokości ław. Im szersze i prawidłowo zazbrojone tym stabilniejszy budynek.Policz koszty szerszych fundamentów. Pamiętaj, że szerszy zawsze daje Ci możliwość zmiany technologii budowy ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts