Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skuć stary tynk przed położeniem płyt G-K czy nie??

Michał_z

Recommended Posts

witam.

pytanie jak w temacie.........mam dom z lat 90 zdudowany z pystaków żużlowych i otynkowany wewnątrz w sposób tradycyjny, ale niestety niezbyt dokładny, więc padło na płyty gipsowo-kartonowe, a dokładniej na obłozenie ścian płytami na konstrukcji z profili stalowych systemem znanym powszechnie wszystkim. Czy zostawić stary tynk na ścianach, czy może lepiej go usunąć??

A dodam jeszcze że czasami w narożnikach ścian powstają wilgotne plamy.

pozdrawiam.

Witaj.

Prawdopodobnie z Twojego opisu wynika, że masz wilgoć.

Jeżeli chcesz układać płyty na ściany, muszą one być suche.

Dlatego warto podczas remontu usunąć stary tynk.

Nie wiem, czy masz piwnice, ale warto podkopać się do fundamentów i elegancko je zaizolować.Warto również ocieplić budynek z zewnątrz chociaż 5cm styropianem.Nigdy nie ociepla się ścian od wewnątrz!

Ja wiem , że to sporo pracy, ale jak się robi remont, to warto za jednym zamachem zrobić całość.Potem człowiek z doświadczenia tego nie zrobi.

A każde zaniedbanie niweczy Twoją ciężką pracę i pieniążki.

Pozdrawiam.

witam ponownie.

wychodzi na to że jest to wilgoć, w prawdzie jest to I piętro, budynek częściowo podpiwniczony, fundamenty zaizolowane,wykonany drenaż, z zewnątrz tynk cem-wap, w każdym pomieszczeniu wentylacja grawitacyjna..........co tu więcej mówić............

A jeszcze pytanie odnośnie samych płyt, czy po między konstrukcję i płytę gipsową na całej powieżchni ściany ułożyć folię??

pozdrawiam.