Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki techniczne zabudowy sąsiada

paca

Recommended Posts

Mam dom na wąskiej 20m działce ; dwie kondygnacje ; dach dwuspadowy; za domem ogródek, od domu do granicy działki 13m ; za tą granicą niezabudowana działka 2000 m mniej więcej kwadrat; moja działka styka się z tamtą w srodku jej boku o długości ok 50m; na tej działce sąsiad wystąpił o warunki zabudowy budynkiem biurowo-magazynowym o pow. ok. 1000m. Na wysokości mojej działki byłby środek ściany o wys. 7m i długości ok.40m odsuniętej tylko o 4 m. Dla mnie jest to strona zachodnia z której dochodzi do mojego ogródka i domu jedyne światło słoneczne. Od strony południowej na działce innego sasiada rosną 15m drzewa. Wydaje mi się że mam prawo nie zgodzić sie na takie maksymalistyczne żądania. Łatwo sobie wyobrazić "niekończącą" się 7 metrową ścianę 4m za płotem. Charakter budynku jest zgodny z miejscowym planem zagospodarowania. Byłbym b. wdzięczny za pomoc. Na złożenie uwag mam tylko 2 dni. :(

dlaczego tylko dwa dni ?

Nie rozumiem jednej rzeczy. Sąsiad wystąpił o WZZIT mimo iż jest miejscowy plan zagospodarowania ? Tak czy owak od decyzji na którą sąsiad czeka wnieś odwołanie. Argumentacja może być taka, że zaburzy ład przestrzenny stając się dominantą widoczną z kilku sąsiednich działek jednocześnie ograniczając widoczność, dopływ światła i walory architektoniczne oraz rekreacyjne sąsiednich działek. Może mieć również wpływ na obniżenie wartości sąsiednich nieruchomości w zwiazku z tym co napisałem powyżej. Dodatkowo powierzchnia działki sąsiada umożliwia inne jej zagospodarowanie tak, żeby ładu, walorów itp. działek sąsiednich nie ograniczać.

Wnieś protest, sprzeciw, odwołanie (cokolwiek) od tej decyzji a potem będziesz mieć czas na wymyślanie dalszej argumentacji. No i szykuj się na wojnę z sąsiadem.

Pozdrawiam

Dwa dni bo tyle zostało mi z siedmiu. Swoją drogą ciekaw jestem co znaczy : 7 dni od daty otrzymania ? Powiadomienie poleconym bez potwierdzenia odbioru przyszło na mój adres korespondencyjny i leżało sobie w skrzynce. Na piśmie wymieniono wszystkich chyba sąsiadów a kiedy spytałem jednego stwierdził, że żadnego powiadomienia nie dostał. Złożyłem dzisiaj swój protest. Okazało się że Plan zagospodarowania który pamiętałem sprzed ok. 10-u lat stracił ważność. Teraz kierują się w gminie zasadą podobieństwa do sąsiadów. Dziękuję za radę.

Wydaje mi się że mam prawo nie zgodzić sie na takie maksymalistyczne żądania.

Źle ci się wydaje. Planowana odległość od granicy jest zgodna z prawem a co do wysokości wypowie się urbanista robiący analizę terenu wokół.

Ale oczywiście zawsze możesz złożyć protest, który nic nie wniesie, ale przedłuży procedurę sąsiada o ok. 2 miesiące.

Wydaje mi się że mam prawo nie zgodzić sie na takie maksymalistyczne żądania.

Źle ci się wydaje. Planowana odległość od granicy jest zgodna z prawem a co do wysokości wypowie się urbanista robiący analizę terenu wokół.

Ale oczywiście zawsze możesz złożyć protest, który nic nie wniesie, ale przedłuży procedurę sąsiada o ok. 2 miesiące.

Ja bym powiedział, że może zablokować inwestycję nawet na dwa lata... odwołując się do kolejnych instancji. Ale na to trzeba cierpliwości i nie tylko :)