Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką folię paroprzepuszczalną?

Recommended Posts

Witam!

Jakie macie folie wstępnego krycia (paroprzepuszczalne)?? Ja na razie waham się między Delta-Maxx (Dorken) a Tyvek Supro (DuPont).Są to chyba produkty z wyższej półki bo cena jest dwukrotnie wyższa niż np.za Divoroll (Braas).A może zaproponujecie coś innego? :).Nie chciałbym za bardzo oszczędzać na tym etapie budowy i chciałbym wybrać naprawdę dobry produkt.

Ciekawi mnie jeszcze sprawa ewentualnej gwarancji,może wiecie.Czy firma pokrywa koszty zdjęcia dachówki i łat,czy jedynie daje nową folię?

• 1 month później...
Marma dachova3

Dlaczego wybrałaś właśnie taką

porównałam i wypadła lepiej niż tyvek... porównanie wkleiłam kiedyś na forum...

A jak się sprawuje w praktyce bo muszę powiedzieć że też jestem zainteresowany Dachowa 3.

Po ile kupowałaś no i kiedy to było :)

jest ok jak na razie... cen ci nie podam bo dach robiłam w X 2006 a miałam cenę za całość... koło 4 zł za m2?

Jednak pozostanę przy Delta-Maxx lub Delta-Maxx Plus.Dorken oferuje najlepsze warunki gwarancji.W razie czego pokrywają koszty położenia nowej foli (ściągnięcie pokrycia i łat).DuPont niestety daje tylko nową folię :-?

Cześć

też siezastanawiałem pomiędzy tymi o których mówisz i wybrałem Doerken'a ale inną Delta -Foxx, tyle że jest ona jeszcze droższa.

Pozdrawiam

Konrad :wink:

ja mam Tyvek Solid

swego czasu kolega mario opisywał problemy z folią położoną na jego dachu, po 3 latach stała się pyłem

o ile mnie pamięć nie zawodzi był to właśnie Dorken

poszperajcie trochę po forum, było wiele na ten temat

gwarancja to 2 lata

ale dojść swoich praw z tymi firmami nie jest łatwo :(

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=51938&highlight=dorken

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=913239&highlight=#913239

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=782979&highlight=#782979

cytat Mario:

"Ostrzegam wszystkich przed stosowaniem gówna (inaczej nie można nazwać ) tzw. membran dachowych wysokoparoprzepuszczalnych. Jak ktoś chce zobaczyć jak to badziewie wygląda po czterech latach od położenia to zapraszam na mój strych. Aż boję się myśleć co jest w miejscu gdzie leży wełna ocieplająca poddasze. Pewnie jeszcze ze dwa sezony i czeka mnie remont poddasza bo to gówno całkiem się rozsypie. I nie wciskajcie mi zaraz kitu o niewłaściwej technologi układania bo była właściwa. Dowodem na to jest fakt iż od stony północnej dachu z membraną nic się nie dzieje, za to od południa sypie się jak diabli. Więc moi mili płyta OSB (lub dechy) i na to PAPA Pozdrawiam wszystkich, współczuję tym którzy wpadli z membraną i życze dobrych wyborów tym którzy mają to jeszcze przed sobą

aha, jeszcze jedno... membrana jest porządnej poniekąd firmy Dorken - Delta Vent żeby nie było że nie chciałem żeby nie było porządnie"