Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką folię paroprzepuszczalną?

Recommended Posts

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=51938&highlight=dorken

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=913239&highlight=#913239

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=782979&highlight=#782979

cytat Mario:

"Ostrzegam wszystkich przed stosowaniem gówna (inaczej nie można nazwać ) tzw. membran dachowych wysokoparoprzepuszczalnych. Jak ktoś chce zobaczyć jak to badziewie wygląda po czterech latach od położenia to zapraszam na mój strych. Aż boję się myśleć co jest w miejscu gdzie leży wełna ocieplająca poddasze. Pewnie jeszcze ze dwa sezony i czeka mnie remont poddasza bo to gówno całkiem się rozsypie. I nie wciskajcie mi zaraz kitu o niewłaściwej technologi układania bo była właściwa. Dowodem na to jest fakt iż od stony północnej dachu z membraną nic się nie dzieje, za to od południa sypie się jak diabli. Więc moi mili płyta OSB (lub dechy) i na to PAPA Pozdrawiam wszystkich, współczuję tym którzy wpadli z membraną i życze dobrych wyborów tym którzy mają to jeszcze przed sobą

aha, jeszcze jedno... membrana jest porządnej poniekąd firmy Dorken - Delta Vent żeby nie było że nie chciałem żeby nie było porządnie"

tak tak już znalazłem , hmmm no zobaczymy jeszcze , do dachu to troche mi jeszcze brakuje, zawsze mogę zmienić opcję, ale ......muszę poszukać większej ilości takich informacji a nie tylko 1 przypadku , w którym kolega Mario nie ma opinii rzeczoznawcy.

Konrad

Konrad,

to powinien być tylko sygnał ostrzegawczy

może miał jakąś wadliwą partię tej folii, tego nie wiemy

ale fakt jest taki, że ta folia się posypała :(

rozumiem to. Obys miała rację co to tej wadliwej serii Doerkena , bo dlatego chcę dać Foxxa żeby mieć pewność , że nie będzie to jakiś badziew.

Witam!

A może zaproponujecie coś innego? :).Nie chciałbym za bardzo oszczędzać na tym etapie budowy i chciałbym wybrać naprawdę dobry produkt.

Ciekawi mnie jeszcze sprawa ewentualnej gwarancji,może wiecie.Czy firma pokrywa koszty zdjęcia dachówki i łat,czy jedynie daje nową folię?

Dziwne?! Chcesz mieć dobry produkt i na dodatek nie chcesz oszczędzać, a wybierasz folię? Ja proponuję deskowanie dachu.

Na gwarancję producenta też nie licz, raczej udowodnią ci twoją winę.

Witam!

A może zaproponujecie coś innego? :).Nie chciałbym za bardzo oszczędzać na tym etapie budowy i chciałbym wybrać naprawdę dobry produkt.

Ciekawi mnie jeszcze sprawa ewentualnej gwarancji,może wiecie.Czy firma pokrywa koszty zdjęcia dachówki i łat,czy jedynie daje nową folię?

Dziwne?! Chcesz mieć dobry produkt i na dodatek nie chcesz oszczędzać, a wybierasz folię? Ja proponuję deskowanie dachu.

Na gwarancję producenta też nie licz, raczej udowodnią ci twoją winę.

Chodziło mi o to że nie chcę oszczędzać na folii :wink: a i nie bądź takim pesymistą...

• 6 months później...
Witam!

Jakie macie folie wstępnego krycia (paroprzepuszczalne)?? Ja na razie waham się między Delta-Maxx (Dorken) a Tyvek Supro (DuPont).Są to chyba produkty z wyższej półki bo cena jest dwukrotnie wyższa niż np.za Divoroll (Braas).A może zaproponujecie coś innego? :).Nie chciałbym za bardzo oszczędzać na tym etapie budowy i chciałbym wybrać naprawdę dobry produkt.

Kupiłem na Allegro folię Tyvek Supro... mocna, ale dekarze narzekali że sztywna i słabo sie naciągała. Ale dali radę!