HighFive 21.03.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam wszystkich i proszę o radę. Kupiłem gotowy projekt domku rekreacyjnego BR-137. Domek jest bardzo prosty, 70m2, dwuspadowy dach o nachyleniu połaci 45 stopni. na parterze pokój dzienny z aneksem kuchennym i pokoikiem oraz łazienką. Na poddaszu dwa pokoje, jeden z niewielkim tarasem. W projekcie ściana jest trójwarstwowa, wykonana z pustaków MAX 220, styropian 12 cm oraz cegła modularna DZ 188. Jestem na etapie zmian w projekcie i uzgodnień. Mam kilka wątpliwości i pytań a że nie znalazłem odpowiedniego działu dotyczącego budownictwa letniskowego - pytam tutaj: 1. Czy trójwarstwowa ściana konstrukcyjna w domku letniskowym to nie jest przesada? Nie chodzi mi tylko o względy ekonomiczne ale głównie o izolacyjność takiej technologii. Mam zamiar użytkować ten domek od wczesnej wiosny do jesieni i zainstalować kominek z dystrybucją gorącego powietrza, ale zastanawiam się nad wykonaniem ściany dwuwarstwowej lub nawet jednowarstwowej. Jakie macie propozycje, doświadczenie? Proszę o pomoc w doborze technologii. Oczywiście najlepiej gdyby to był kompromis między ceną a jakością. Ewentualnie jaka grubość izolacji? 2. Zastanawiam sie tez nad grubością izolacji dachu. Sąsiedzi dwa lata temu wybudowali podobny domek (dach również 45 st.) i na poddaszu jest gorąco i duszno. Jaką izolację zastosować (materiał, marka, grubość) żeby nie przepłacać (pamiętajcie że nie będę tam mieszkał w zimie) ale zachować komfort w upalne dni? 3. Projekt zakłąda iż dach wykonany będzie z dachówki cementowej. Jak w rzeczywistości wypada różnica w kosztach wykonania dachu z tej dachówki a blachodachówki. Czy oprócz ceny jest jakaś ewidentna przewaga tej drugiej? 4. W projekcie nad parterem jest strop żelbetowy. Czy jest to najtańsza technologia czy najlepsza? Czy strop drewniany (taki bym wolał, głównie ze względów estetycznych) mogłby go zastąpić? 5. Czy ktoś z Was zna zdres forum dotyczącego domków letniskowych? Wiem, może to jest głupie pytanie, ale w moim przekonaniu jest wiele istotnych czynników które odróżniają budownictwo domków letniskowych od rodzinnych domów całorocznych. Będę wdzięczny za wszystkie uwagi, wskazówki. Jestem dzisiaj pierwszy raz na tym forum ale zdążyłem się już zorientować że jeżeli chodzi o tematykę budowlaną nie ma lepszego. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.03.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 w moim przekonaniu jest wiele istotnych czynników które odróżniają budownictwo domków letniskowych od rodzinnych domów całorocznych. do punktu 5 nie ma "istotnych czynników które odróżniają budownictwo domków letniskowych od rodzinnych domów całorocznych" po co kupowałęś projekt a teraz wszystko chcesz zmienić? bo ładny? trzeba było zainwestować w technologię kanadyjską, bala i większość Twoich problemów by nie istniała sam powoli przymierzam się do czegoś takiego, ale oprócz architektury uważam ten projekt za nietrafiony Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1685316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.03.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Domek letniskowy ????????????? Proponuje dobrze się zastanowić nad taką inwestycja, jeśli jest to możliwe to zaadoptuj ten projekt jako całoroczny, sama technologia budowy domku letniskowego a całorocznego niczym się nie różni, ale eksploatacja jest zdecydowanie tańsza domku mieszkalnego. Dlaczego? Dlatego ze sam podatek od domku letniskowego jest kilka razy droższy od całorocznego, są Gminy w naszym kraju które np. za wodę każą sobie płacić kilka razy więcej niż wynosi stawka opłat, tak więc proponuje dobrze się zastanowić nad inwestycja w domek letniskowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1685367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 22.03.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 buduję domek malutki 65 metrów + 15 taras , jest to domek całoroczny tzw. mieszkalny, taki był warunek gminy i bardzo dobrze, użytkowac też będę raczej letniskowo, choć wszystko będzie przygotowane do całorocznej eksploatacji (ale na emeryturze się wyniosę , mój domek jest z drewna (szkieletowiec), bedzie miał oblicówkę z drewna imitującą bal... tutaj masz link do cen z mojej fabryki: http://www.juhas.com.pl/HTML/index.htm myslę, że szkielet lub bal (w zależności od zasobności portfela) to lepsze rozwiązanie dla domku, który ma Ci służyc głównie wiosna-jesień...ale to moje zdanie... a z tym projektem to faktycznie chyba sie pospieszyłeś.... p.s. tez szukałam takiego forum - nie znalazłam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1685437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 22.03.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Z podobnymi pytaniami borykałem się kilka lat temu. Domek letniskowy w zasadzie niczym nie rózni się od całorocznego za wyjątkiem wymogów dotyczących izolacji cieplnej i ogrzewania. Rozumiem, że nie chcesz przeinwestować. Izolacja poddasza - najtańsze i najłatwiejsze rozwiązanie to wełna mineralna pomiędzy krokwie (izolacja cieplna i akustyczna) pod wełną (żeby się nie sypała) folia lub cienka warstwa styropianu np 5cm z felcem podtrzymywana rusztem drewnianym w poprzek krokwi i do tego boazeria panelowa (mam u siebie takie rozwiązanie). Ogrzewanie - w takim domku sprawdza się podłogówka elektryczna. Instalacji z wodą bym nie brał pod uwagę, ze względu na ryzyko zamarznięcia. Strop drewniany wykonany z wszystkimi szykanami nie jest tańszy od betonowego, ale jeśli góra ma być tylko "antresolą" do spania to pewnie można tu zaoszczędzić. Ściana trzywarstwowa w domku letniskowym jest usprawiedliwiona tylko wtedy gdy zależy nam na ceglanej elewacji. Jak masz zamiar sam dużo dłubać przy domku to zmień na beton komórkowy. Różnica cenowa pomiędzy blachodachówką, a dachówką betonową nie jest tak duża. Cenę robią wykończenia: gąsiory i dachówki skrajne. Więżba pod oba typy pokryć powinna być podobna, więc tu się nie zaoszczędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1685784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 22.03.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Domek letniskowy ????????????? Proponuje dobrze się zastanowić nad taką inwestycja, jeśli jest to możliwe to zaadoptuj ten projekt jako całoroczny, sama technologia budowy domku letniskowego a całorocznego niczym się nie różni, ale eksploatacja jest zdecydowanie tańsza domku mieszkalnego. Dlaczego? Dlatego ze sam podatek od domku letniskowego jest kilka razy droższy od całorocznego, są Gminy w naszym kraju które np. za wodę każą sobie płacić kilka razy więcej niż wynosi stawka opłat, tak więc proponuje dobrze się zastanowić nad inwestycja w domek letniskowy Wszystko się zgadza jeżeli występuje możliwość budowy i takiego i takiego, ale nie zawsze można budować dom całoroczny. właściwie budować to sobie można, ale podatek i tak będzie jak za letniskowy. Z drugiej strony nawet jeżeli dzisiaj teren w planie gminy ma przeznaczenie letniskowe, to nie znaczy że za parę lat tego nie zmienią i będzie pod budownictwo jednorodzinne. Niedawno zmieniałem właśnie sposób użytkowania budynku z letniskowgo na jednorodzinny całoroczny, bo tak zezwalał nowy plan zagospodarowania i tym sposobem inwestor zaoszczędzał ok. 1000 zł rocznie na podatku od nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1686150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 22.03.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ogrzewanie - w takim domku sprawdza się podłogówka elektryczna. Instalacji z wodą bym nie brał pod uwagę, ze względu na ryzyko zamarznięcia. Ogrzewanie podłogowe ma bardzo dużą bezwładność cieplną, zanim się nagrzeje mija kilka godzin. Przy sporadycznym dogrzewaniu może lepiej byłoby po prostu grzejniki elektryczne konwekcyjne. Co do instalacji gdzie czynnikiem grzewczym jest woda to jak najbardziej się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1686224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighFive 22.03.2007 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Barbossa napisał: do punktu 5 nie ma "istotnych czynników które odróżniają budownictwo domków letniskowych od rodzinnych domów całorocznych" po co kupowałęś projekt a teraz wszystko chcesz zmienić? bo ładny? trzeba było zainwestować w technologię kanadyjską, bala i większość Twoich problemów by nie istniała Główną i niezaprzeczalną różnicą jest (jak zauważył paweu) są warunki zabudowy wynikające z planu zagospodarowania przestrzennego gminy. Na mojej działce letniskowej (nota bene w uroczej okolicy z czystym jeziorem 150 m od działki) plan zagospodarowania przewiduje wyłącznie zabudowę letniskową z konkretnymi warunkami np. nachylenie połaci dachu 45 st, max. dwie kondygnacje powierzchnia zabudowy poniżej 30% powierzchni działki (a moja ma zaledwie 500m2) i jeszcze wiele innych. Jak sami widzicie projekt który wybrałem (po dwóch miesiącach poszukiwań) nie jest wyborem z przypadku. Dlaczego chcę "wszystko" zmienić? Przede wszystkim dlatego że nie chcę wybudować "domu pasywnego" tylko miłe, urocze miejsce do przyjemnego spędzania czasu w letnie weekendy,w miarę komfortowych warunkach, przede wszystkim bez upału w domu na poddaszu! Jestem laikiem ale czytam sporo i wiem że niektóre technologie można zastąpić innymi, tańszymi, starszymi ale niekoniecznie przestarzałymi. Zezo napisał: Domek letniskowy ????????????? Proponuje dobrze się zastanowić nad taką inwestycja, jeśli jest to możliwe to zaadoptuj ten projekt jako całoroczny, sama technologia budowy domku letniskowego a całorocznego niczym się nie różni, ale eksploatacja jest zdecydowanie tańsza domku mieszkalnego Zezo, ten domek to nie jest dla mnie żadną inwestycja, to próba ucieczki z wielkiego miasta ze spalinami, hałasem i ciągłym pośpiechem. Nie traktuję tego w kategorii inwestycji, opłacalności czy jej braku, ale oczywiście nie znaczy to że mam kieszenie wypchane dolarami Rozumiem jednak że opłaty za dom mieszkalny jest niższa, ja niestety nie mam wyjścia, plan gminy nie pozwala na budowę takiego domu na mojej działce. Zobaczymy w przyszłości. Dlaczego nie zdecydowałem się na budowę z bala lub w technologii kanadyjskiej (chociaż jest tańsza!) przede wszystkim dlatego że domek drewniany ma wyższe koszty eksploatacji, nie jest tak trwały. Jeszcze na pocątku ubiegłego roku poważnie myślałem o budowie domku w technologii szkieletowej, od tamtego czasu obejrzałem kilkanaście realizacji takich domków w okolicy mojej działki i stwierdziłem że chcę mieć domek murowany bo w takim istnieje więcej możliwości późniejszych zmian, adaptacji. Dziękuję wszystkim za posty. Nadal jednak moje pytania pozostają aktualne, zwłaszcza o konstrukcję ścian i ogrzewanie. Czy ktoś z was ma kominek z systeme DGP (dystrybucja powietrza?) Pozdrawiam :) Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1686513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 22.03.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Dziękuję wszystkim za posty. Nadal jednak moje pytania pozostają aktualne, zwłaszcza o konstrukcję ścian i ogrzewanie. Czy ktoś z was ma kominek z systeme DGP (dystrybucja powietrza?) Pozdrawiam :) Paweł Moim zdaniem w tym przypadku optymalna będzie ściana jednowarstwowa (Porotherm lub beton komórkowy) Mam kominek bez DGP ale świadomie z tego zrezygnowałem, mam otwarte pomieszczenia na parterze, więc i tak prawie wszystko mi dogrzewa, a na górze tylko sypialnie, gdzie z założenia nie musi być tak ciepło. Poza tym u mnie kominek tylko sporadycznie wspomaga CO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1686538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 22.03.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 HighFive napisal 1. Czy trójwarstwowa ściana konstrukcyjna w domku letniskowym to nie jest przesada?.................... Ja osobiście uważam że że ściana trójwarstwowa jest najlepszym rozwiązaniem, w jednowarstwową coś mi się nie chce za bardzo wierzyć a dwuwarstwową właśnie mam taką mieć i uważam że nie jest to trafione rozwiązanie. 2. Zastanawiam sie tez nad grubością izolacji dachu. Ja między krokwie dam wełnę UNI MATA 15 cm, w poprzek krokwi 10 cm 3. Projekt zakłąda iż dach wykonany będzie z dachówki cementowej. Jak w rzeczywistości wypada różnica w kosztach wykonania dachu z tej dachówki a blachodachówki. Czy oprócz ceny jest jakaś ewidentna przewaga tej drugiej? Trzeba iść do hurtowni i poprosic o wycenę całego dachu w jednej i innej technologii 4. W projekcie nad parterem jest strop żelbetowy. Czy jest to najtańsza technologia czy najlepsza? Czy strop drewniany (taki bym wolał, głównie ze względów estetycznych) mogłby go zastąpić? Każdy strop ma plusy i minusy, ale drewniany tańszy 5. Czy ktoś z Was zna zdres forum dotyczącego domków letniskowych? Nie znam ale uważam że forum muratora jest najlepsze i nie jest ważne co budujemy A teraz coś ci doradzę Zadałeś tyle pytań, że nie wiem czy ktoś udzieli odpowiedzi która Cię zadowoli, na każde postawione przez Ciebie pytanie można na tym forum znaleźć kilka jeśli nie kilkanaście wątków które jak przeczytasz też nie będziesz wiedział co wybrać, tak więc szukaj i czytaj czytaj i szukaj, a rozterek i niewiadomych z biegiem czytania bedziesz miał wiecj niż pewników życzę więc powodzenia i już Ci współczuję, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1686678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighFive 22.03.2007 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Zezo napisał: A teraz coś ci doradzę Zadałeś tyle pytań, że nie wiem czy ktoś udzieli odpowiedzi która Cię zadowoli, na każde postawione przez Ciebie pytanie można na tym forum znaleźć kilka jeśli nie kilkanaście wątków które jak przeczytasz też nie będziesz wiedział co wybrać, tak więc szukaj i czytaj czytaj i szukaj, a rozterek i niewiadomych z biegiem czytania bedziesz miał wiecej niż pewników To jest Najwyższa Prawda każdego forum! Już nie raz się o tym przekonałem. Zawsze jednak lepiej wiedzieć więcej i znać alternatywę niż zdać się na projektanta, wykonawcę itd. którzy nie zawsze znają tę alternatywę. Zgadzam się, to jest błędne koło... ale chyba wszyscy którzy tu jesteśmy mamy gdzieś w genomie zakodowaną silną potrzebę poznania odpowiedzi na każdenurtujące nas pytanie! Dzięki Wam wiem już znacznie więcej. Mam nadzieję że moim wątkiem sprowokuję użytkowników takich małych domków letniskowych którzy podzielą się ze mną swoimi doświadczeniami zwłaszcza jeżeli chodzi o komfort mieszkania w lecie na poddaszu! Nie lubię upału, mam dwójkę małych dzieci, najbardziej obawiam sie że ten dom będzie w lecie za gorący żeby w nim posiedzieć i ukryć się przed 30 stopniowym upałem. Dziękuję wszystkim jeszcze raz za odpowiedzi. Szczególnie Paweu i Zezo. Jeżeli chodzi o ogrzewanie kominkiem to rzeczywiście pomieszczenia na dole są połączone i też zgadzam się że nie trzeba specjalnie dostarczać do nich powietrza kanałami, ale na poddaszu.... myślę że puszczenie dwóch rur 150mm przez strop nie powinno stanowić problemu a może być potem całkiem przyjemnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1687136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 22.03.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ogrzewanie podłogowe ma bardzo dużą bezwładność cieplną, zanim się nagrzeje mija kilka godzin. Przy sporadycznym dogrzewaniu może lepiej byłoby po prostu grzejniki elektryczne konwekcyjne. Co do instalacji gdzie czynnikiem grzewczym jest woda to jak najbardziej się zgadzam. Samym prądem się szybko nie nagrzeje moc mojej podłogówki to zaledwie 1,5kW. Dlatego włączam podłogówkę i rozpalam w kominku Tarnava 14kW. Potrzebuję 100W/stopień, żeby utrzymać w domu stałą temperaturę. Przy zero na zewnątrz wystarczyłoby mi więc 2kW. Ale żeby podnieść temperaturę domu o kilkunaście stopni muszę w kominku ostro palić przez cały dzień. Przy kominku jest ciepło, temperatura wolno rośnie wieczorem mam dopiero dwanaście stopni, czyli zimno, ale podłoga w kuchni i łazience już jest przyjemnie ciepła. Prąd w taryfie weekendowej + zegar wpięty w układ i pilnujący czasu tańszej taryfy. HighFive, zajrzyj do mojego dziennika, parę rozwiązań tam opisałem może Ci się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1687241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 22.03.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Mam niewielki domek zbudowany własnoręcznie,10 lat temu, z bloczka gipsowego o grubości 20cm, jestem bardzo zadowolony bo: 1. technologia łatwa i szybka, 2. nie wymaga tynkowania, w środku wystarczy wygładzić i pomalować, z zewnątrz pomalować, 3. gips jest"zdrowy", reguluje wilgotność, dobrze izoluje od upału i chłodu. Minusem jest to, że teraz trudno znależć producenta, ale może ktoś to jeszcze robi http://img236.imageshack.us/img236/5661/domekcx2.jpg Nie mówię , że nie ma lepszych technologii czy materiałów, ale czasem może to być niezła alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1687352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HighFive 22.03.2007 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Am00 napisał: ...Prąd w taryfie weekendowej + zegar wpięty w układ i pilnujący czasu tańszej taryfy. A co to za taryfa? Pierwszy raz słyszę? Ciekawa sprawa. Czytam Twój dziennik, oglądam zdjęcia - domek jest śliczny! Aż nie mogę się doczekać swojego!!!... Ja też pochodzę z Jarocina... jeżeli mówimy o tym samym Jarocinie w woj Wielkopolskim 70 km od Poznania. :) Robinoc - faktycznie,świetnie to wygląda, coś jak BK ale bez tynkowania na pewno łatwiej. To jest właśnie ta różnica między domem rodzinnym a letniskowym! Prosto, funkcjonalnie... domek letniskowy musi mieć klimat!!! Musi być odskocznią od miejskiego życia, właściwie od zwykłego codziennego życia. Kiedy patrzę na Wasze zdjęcia to nabieram coraz większego zapału do mojej budowy! Robinoc, a jak z izolacją dachu? Masz jakieś ogrzewanie? Kiedy zaczynasz sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1687504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 22.03.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Taryfa weekendowa: Licznik dwutaryfowy: tańsza taryfa w soboty i niedziele oraz w dni powszednie w nocy od 20 do 6 rano oraz od 13-tej do 15-tej. Niestety droższa taryfa jest droższa. Jarocin ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1687556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 22.03.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Dzięki , mimo, że mam dom z ogrodem w W-wie, to kiedy tylko mogę uciekam z miasta, to tylko 35km, hop na hamak między drzewami i ta cisza, no niezupełna bo są ptaki . Co do izolacji, to sufit jest izolowany płytą pilśniową miękką i na to naklejone kasetony ze styropianu, więc w sumie niewiele, po długim upalnym dniu trochę czuć ciepełko, ale otwarte okno załatwia sprawę . Gdybym budował dziś, dałbym 10 cm wełny. Sezon zaczynam przeważnie w kwietniu-maju, domek bez ogrzewania, wystarcza grzejnik konwektorowy. Niestety pracuję w soboty więc najczęściej mam krótki weekend, ale nawet jeden dzień daje masę radości. Co do powierzchni domku , to latem najczęściej i tak jesteś na zewnątrz lub na tarasie, więc sypialnie mogą być małe i reszta też skromniejsza, to moim zdaniem podstawowa różnica między budownictwem letniskowym a całorocznym. Oczywiście co innego jeśli spędzasz wakacje w większym gronie lub myślisz o emeryturce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75093-domek-letniskowy-70m2-z-czego-budowa%C4%87-jaka-izolacja-dachu/#findComment-1687611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts