Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat inwestora

anetta_p

Recommended Posts

No i zaczely sie schody :evil:. Chodzi oczywiscie o budowe naszego domu. Materialy wszystkie kupione, dom wytyczony i czekamy tylko na nasza ekipe.

Ekipa byla umowiona juz w sierpniu, umowa podpisana (prace mieli zaczac 1 kwiatnia). Gdy podpisywalismy umowe, wiele razy mowilismy ze zalezy nam na bardzo sprawnej budowie i wtedy dla szefa firmy nie bylo zadnego problemu.

Teraz sprawa wyglada nieco inaczej. Zostala im budowa z zeszlego roku (dodam ze wina lezy po stronie inwestora, ktory mial problemy z dokumentami). Teraz okazuje sie, ze nasza ekipa zaczela budowac dom wlasnie temu inwestorowi, a nam bedzie budowac z 'doskoku' :evil:.

Na ekipie nam bardzo zalezy, bo budowali domy kilku naszym znajomym i sa bardzo solidni, jesli chodzi o prace.

I teraz juz sami nie wiemy co zrobic. Wiemy, ze jesli oni beda budowac nam dom, to z 3 miesiecy (gdzie mial byc wybudowany dom w stanie surowym otwartym) zrobi sie 6, albo i wiecej.

Zaczelismy sie rozgladac za innymi, nawet wstepnie rozmawialismy juz z wlascicielem. Mamy pojechac na 3 budowy, gdzie budowali domy i porozmawiac z wlascicielami. Ale troche zastanawia mnie fakt, ze wszystkie colepsze ekipy maja terminy zajete conajmniej do wakacji, a oni byliby w stanie wejsc w kwietniu.

Jak uwazacie, czy dac sobie spokoj i poczekac na 'nasza' ekipe, czy jednak szukac dalej??

Z jednej strony bardzo nam sie spieszy, ale z drugiej strony, moze przy tak waznych decyzjach po prostu poczekac :-?.

Ja też radzę poczekać, umówić się z ekipą na konkretny termin, ale raczej nie godzić się na pracę z tzw. doskoku, w międzyczasie nich wyleją ławy i ewent. zrobią fundamenty a resztę wtedy gdy będą mogli pracować tylko na Twojej budowie. Inaczej będzie dochodziło do niepotrzebnych nieporozumień i stresów. Sama też zdecydowałam się na ekipę która pracowała u znajomych, ludzi bardzo wymagających. W następnym roku mój domek stał już w stanie surowym. Czasem lepiej poczekać aby później nie żałować.

• 4 weeks później...
szukac mozesz ale o tej porze roku to raczej trudno znalesc jakas wolna firme- wszyscy podpisuja umowy duzo szybciej(tak jak Wy) i sa zawaeni robota... moja rada jak kogos znajdziecie /solidnego-nie mam pojecia jak to stwierdzic bo o tym przekonamy sie za 50 lat-jak beda wygladaly te domy/ to bez wahania zatrudnijcie... ale nic na sile lepiej poczekac niz zatrudnic jakiegos szpeca co jest mocny tylko w gebie i caly czas widzi tylko problemy... powodzenia