Gagata 22.03.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Czy to jest czynność opodatkowana (to było w zeszłym roku )? Ale nie ma aktu darowizny, dokumentu. jest tylko (?) przelew z konta na konto. I teraz - córka wydaje te pieniądze na cel mieszkaniowy - czy to cos zmienia w sytuacji jesli jest podatek? Czy ktoś może orientuje sie w tej kwestii??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 22.03.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Radzę jednak bardziej zainteresować sie tematem, bo jak US zapyta córkę skąd wzięła pieniązki to może mieć kłopot. A rozwiazanie jest proste (od 01.01.2007) - oficjalna (zgłoszona do US) nieopodatkowana darowizna pieniędzy. Poczytaj np. tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91509 Kłopot może być tylko wtedy, gdy mama nie wytłumaczy sie skąd miała pieniążki na darowiznę dla córki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.03.2007 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 MaPa - ale fakt przelania tych pieniędzy miał miejsce w ZESZŁYM ROKU. czyli przed o1.01.07 Czyli jak teraz to zgłosimy to już amen? A może (może o to Ci chodziło..) teraz spisać akt darowizny OFICJANY z obecną datą?? Tylko co z przelewem z ubiegłego roku? Może zrobic przelew w "druga stronę" aby "zbilansować??? Mama pieniądze miała ze sprzedaży mieszkania (które zresztą częściowo, zgodnie z przepisami, było tez własnością córki, zdaje się w 1/6, bo jest też syn a ojciec nie żyje). A na jakiej podstawie US może spytać córkę skąd miała pieniądze (tzn skąd miałby to wiedzieć w ogóle)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.03.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Liczy sie data dokonania, a w tym przypadku jest to data przelewu - czyli teoretycznie, jesli kwota była wieksza niz 9.500 (w przyblizeniu), to od nadwyzki tej kwoty (jesli traktować ją jako darowiznę) powinien być odprowadzony podatek zgodnie z obowiazujacymi w 2006r. przepisami. Aby spac spokojnie mozna wykonac taki manewr. Kwote ubiegłoroczna potraktować jako "pożyczkę" - czyli "zapomnieć o niej Zrobić jeszcze jeden przelew i zgłosić do US jako darowizna. Jeszcze jedno. Jeśli kwota pochodziła ze spadku, lub jego rozliczenia, to regulają to zupełnie inne przepisy podatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.03.2007 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Nie nie, ze spadku nie. Ja wiem że to inne przepisy. Pomysle o czyms w rodzaju drugiego rozwiązania... tak własnie kombinuję w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.03.2007 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ale czy jakiekolwiek znaczenie ma sposób wydania tych pieniędzy przez córkę? Jeśli na cel mieszkaniowy to będzie jakas ulga?? No i JAKI JEST TEN PODATEK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 22.03.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 1.Gagata, nie wiem czemu tak boisz sie podatku od zeszłorocznej darowizny, przeciez jeżeli nikt tego nie zglosi to skąd US ma sie o tym dowiedzieć?! 2.Pewnie chodzi tu raczej o udokumentowanie dochodow córki. Jezeli ma jeszcze te pieniążki to powtorzcie zeszłoroczny manewr w tym roku, oficjalnie z powiadomieniem US i po sprawie. Jezeli nie macie juz takiej kwoty to można przeciez dać kilka darowizn w jakimś tam czasie obracając tą samą gotowka. 3.Moze pozyczyc na jeden dzień od kogoś gotowkę "podarować" ja córce, a ona po sprawie odda pieniązki i bedzie OK! Poszedłbym w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.03.2007 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ha! poruszyłeś bardzo istotny aspekt tego problemu! Dlaczego się przejmuję..... Niestety nie mogę tu na, nomen-omen, forum tego aspektu wyjaśnić - zbyt osobiste sprawy i mogłabym doczekac się pretensji ze ztrony osoby z rodziny (o matko jak to brzmi! wybaczcie ale muszę tak głupio pisać...) W każdym razie w pełni się z Toba zgadzam!!!!! W PEŁNI. I dziekuję za wypowiedź - może mi się przydać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts