Seba7207 22.03.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 W dniu wczorajszym otrzymałem kosztorys jednej z firm. Szczegóły w:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=97319 No i normalnie rynce mi opadły. Sama robocizna 25 tys zł. Nie wiem dokładnie ile czasu zajmuje wykonanie tego etapu prac, ale zakładając orientacyjnie 1 miesiąc, 25 tys. zł /m-c toż to i za granicą tyle nie zarabiają. Problmem jest fakt, że na obecną chwilę trudno znaleźć wykonawcę (w przyzwoitej cenie). Ale czy to powód do tego, aby można było "Orżnąć" inwestora na masę? Przegięcie i totalna załamka. Chyba trzeba będzie odpuścić budowę w tym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.03.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Za cały domek z dachem cena byłaby OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.03.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 , No i normalnie rynce mi opadły. Sama robocizna 25 tys zł. Nie wiem dokładnie ile czasu zajmuje wykonanie tego etapu prac, ale zakładając orientacyjnie 1 miesiąc, 25 tys. zł /m-c toż to i za granicą tyle nie zarabiają. ,... Sadzisz, że ten wykonawca jest w jednej osobie? Czy może ten zarobek trzeba podzielić na paru ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 22.03.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 W dniu wczorajszym otrzymałem kosztorys jednej z firm. Szczegóły w: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=97319 No i normalnie rynce mi opadły. Sama robocizna 25 tys zł. Nie wiem dokładnie ile czasu zajmuje wykonanie tego etapu prac, ale zakładając orientacyjnie 1 miesiąc, 25 tys. zł /m-c toż to i za granicą tyle nie zarabiają. Problmem jest fakt, że na obecną chwilę trudno znaleźć wykonawcę (w przyzwoitej cenie). Ale czy to powód do tego, aby można było "Orżnąć" inwestora na masę? Przegięcie i totalna załamka. Chyba trzeba będzie odpuścić budowę w tym roku... Nie znam sie na wycenach, ale projekt domku jest piekny , cudenko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 22.03.2007 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Wykonawca powiedział,..."nie ukrywam, że nie zarobię ale dla mnie jest to praca na 2 miesiące" co wychodzi 12,5 tysiąca / miesiąc. W najgorszym wypadku samemu zakasam rękawy i do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.03.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Wykonawca powiedział,..."nie ukrywam, że nie zarobię ale dla mnie jest to praca na 2 miesiące" co wychodzi 12,5 tysiąca / miesiąc. W najgorszym wypadku samemu zakasam rękawy i do pracy. No ale policz sobie ile osób jest do podziału i pamiętaj, ze i tak połowę trzeba zapłacić na ZUS, PITy i VATy... To wcale takie kokosy nie sa jak ci sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 22.03.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Szukaj innej ekipy ta jest cholernie droga uprzedzając pytania - mało kto chyba doczytał ze to jest suma za stan zero !!...a nie za cały dom jesteś pewien ze chcesz budować w szkielecie drewnianym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.03.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ja w ogóle nie doczytywałemAle jak 25tys za stan zero to faktycznie pscychole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 22.03.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Wykonawca powiedział,..."nie ukrywam, że nie zarobię ale dla mnie jest to praca na 2 miesiące" co wychodzi 12,5 tysiąca / miesiąc. W najgorszym wypadku samemu zakasam rękawy i do pracy. co on chce robić ,całe dwa miesiące ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.03.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 uprzedzając pytania - mało kto chyba doczytał ze to jest suma za stan zero !!...a nie za cały dom Ja tam nie wiem, gdzie tam jest napisane, że to za stan zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.03.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Seba,a na czym ten strop Teriva ma się opierać skoro dom nie ma ścian??czyżby część wyceny Ci się nie wkleiła?? czy ja jakaś ślepa jestem na starość?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 22.03.2007 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Stan zero. Chcę budować z bali. Część materiału (40m^3) mam już kupione. Ekipa górali też przygotowana, że w sierpniu u wkraczają. Tylko, że jeśli nie będę miał piwnic to nie mogą stawiać ścian i dachu. Koło się zamyka. Troszeczkę zostałem wprowadzony w maliny. Architekt w styczniu zapewnił mnie że ma solidna firmę, nawet przy mnie do nich zadzwonił z pytaniem czy się podejmą wykonania piwnic. Aktualnie składam wniosek o pozwolenie na budowę, zacząłem interesować się kosztem piwnic, a tu się okazuje że ekipa od architekta nie ma wolnych terminów. Tak więc szukam na własną rękę. Ale napewno nie zapłacę tyle za stan zero. Musiałbym chyba na głowę upaść. Wolę przeczekać do jesieni, a chatę z bali przewiozą na wiosnę w przyszłym roku (w najgorszym razie). Ścianki z bloczków myślę, że dałbym radę postawić samemu (kiedyś wyrabiałem pustaki ze żwiru. Najgorzej ze zbrojeniem. Sam nie wiem co robić w takiej sytuacji.... Może ktoś ma jakiś pomysł??? (chyba zawiozą mnie do Tworek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 22.03.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 "...strop Teriva nad piwnicą..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 22.03.2007 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Seba, a na czym ten strop Teriva ma się opierać skoro dom nie ma ścian?? Dom ma ściany piwnic z bloczków betonowych 38x24x14cm, ocieplonych styropianem 8cm. Na to idzie Teriva i wieniec zbrojony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.03.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ścianki z bloczków myślę, że dałbym radę postawić samemu (kiedyś wyrabiałem pustaki ze żwiru. Najgorzej ze zbrojeniem. A co trudnego jest w zbrojeniu jak sie ma projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 22.03.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Prawda jest taka, że od czerwca prawdopodobnie będę miał wolne i mógłbym się "pobawić", jednak jeśli ruszę z budową (mam 1,5 miesiąca) na wykonanie piwnic. Samemu trochę bojno... W sumię myślę, żeby w przyszłym tygodniu kupić już bloczki (a co niech leżą w hurtowni) oraz belki stropowe i pustaki. To najszybciej drożeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.03.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 straaaaasznie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 22.03.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 koparka - 800zł zbrojenie ław - niech będzie 500zł (popatrz w dziennikach ,to sam sobie zrobisz)wylewanie - zamawiasz gruszkę z betonem i sam zalewasz murowanie ścian - jeden majster plus dwa żule z baru strop -normalny wylewany ,a nie jakieś tam wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 23.03.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ja tez mam z bali, a fundamenty robila mi inna firma niz domek. Za same fundamenty ? domek 11x8 zaplacilam 20 tysiecy i mi sie wtedy duzo wydawalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 23.03.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 selimm ma racje jak masz czas i kogoś do pomocy to rób sam chętnie pomogę odpowiedzieć na wszelkie pytania, my z mężem i rodzinką także sami wykonaliśmy fundamenty i piwnic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts