Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeszcze nie zacząłem a już mam dosyć

Seba7207

Recommended Posts

W dniu wczorajszym otrzymałem kosztorys jednej z firm. Szczegóły w:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=97319

No i normalnie rynce mi opadły. Sama robocizna 25 tys zł. Nie wiem dokładnie ile czasu zajmuje wykonanie tego etapu prac, ale zakładając orientacyjnie 1 miesiąc, 25 tys. zł /m-c toż to i za granicą tyle nie zarabiają. Problmem jest fakt, że na obecną chwilę trudno znaleźć wykonawcę (w przyzwoitej cenie). Ale czy to powód do tego, aby można było "Orżnąć" inwestora na masę? Przegięcie i totalna załamka. Chyba trzeba będzie odpuścić budowę w tym roku...

,

No i normalnie rynce mi opadły. Sama robocizna 25 tys zł. Nie wiem dokładnie ile czasu zajmuje wykonanie tego etapu prac, ale zakładając orientacyjnie 1 miesiąc, 25 tys. zł /m-c toż to i za granicą tyle nie zarabiają. ,...

Sadzisz, że ten wykonawca jest w jednej osobie? Czy może ten zarobek trzeba podzielić na paru ludzi?

W dniu wczorajszym otrzymałem kosztorys jednej z firm. Szczegóły w:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=97319

No i normalnie rynce mi opadły. Sama robocizna 25 tys zł. Nie wiem dokładnie ile czasu zajmuje wykonanie tego etapu prac, ale zakładając orientacyjnie 1 miesiąc, 25 tys. zł /m-c toż to i za granicą tyle nie zarabiają. Problmem jest fakt, że na obecną chwilę trudno znaleźć wykonawcę (w przyzwoitej cenie). Ale czy to powód do tego, aby można było "Orżnąć" inwestora na masę? Przegięcie i totalna załamka. Chyba trzeba będzie odpuścić budowę w tym roku...

Nie znam sie na wycenach, ale projekt domku jest piekny :), cudenko.

Wykonawca powiedział,..."nie ukrywam, że nie zarobię ale dla mnie jest to praca na 2 miesiące" co wychodzi 12,5 tysiąca / miesiąc. W najgorszym wypadku samemu zakasam rękawy i do pracy.

No ale policz sobie ile osób jest do podziału i pamiętaj, ze i tak połowę trzeba zapłacić na ZUS, PITy i VATy... To wcale takie kokosy nie sa jak ci sie wydaje.

Stan zero. Chcę budować z bali. Część materiału (40m^3) mam już kupione. Ekipa górali też przygotowana, że w sierpniu u wkraczają. Tylko, że jeśli nie będę miał piwnic to nie mogą stawiać ścian i dachu. Koło się zamyka. Troszeczkę zostałem wprowadzony w maliny. Architekt w styczniu zapewnił mnie że ma solidna firmę, nawet przy mnie do nich zadzwonił z pytaniem czy się podejmą wykonania piwnic. Aktualnie składam wniosek o pozwolenie na budowę, zacząłem interesować się kosztem piwnic, a tu się okazuje że ekipa od architekta nie ma wolnych terminów. Tak więc szukam na własną rękę. Ale napewno nie zapłacę tyle za stan zero. Musiałbym chyba na głowę upaść. Wolę przeczekać do jesieni, a chatę z bali przewiozą na wiosnę w przyszłym roku (w najgorszym razie). Ścianki z bloczków myślę, że dałbym radę postawić samemu (kiedyś wyrabiałem pustaki ze żwiru. Najgorzej ze zbrojeniem. Sam nie wiem co robić w takiej sytuacji.... Może ktoś ma jakiś pomysł??? (chyba zawiozą mnie do Tworek) :-? :-? :-?

Prawda jest taka, że od czerwca prawdopodobnie będę miał wolne i mógłbym się "pobawić", jednak jeśli ruszę z budową (mam 1,5 miesiąca) na wykonanie piwnic. Samemu trochę bojno... W sumię myślę, żeby w przyszłym tygodniu kupić już bloczki (a co niech leżą w hurtowni) oraz belki stropowe i pustaki. To najszybciej drożeje