Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na użytkowanie!!!

Gagata

Recommended Posts

Otrzymałam decyzje o pozwolenie na budowę - rzecz dotyczy : zmiany sposobu użytkowania budynku gopodarczego na cele gospodarstwa agroturystycznego. Chcę, jako rolnik, uruchomić tzw."agroturystyke do 5 pokoi" (czyli - dla niezorientowanych - pokoje gościnne bez działaności gopodarczej i podatków).

No i na decyzji napisano - wymaga pozwolenia na uzytkowanie! A to dlatego, że sklasyfikowano nasza inwestycję w kategorii XIII czyli "budynki inne" czy jakos tak, nie zaś jak "normalnie" kat. I (bud. jednorodzinne) gdzie nie ma żadnych pozwoleń na użytkowanie ani komisji ..........

Pytałam co to dla mnie oznacza - no właśnie - po zakończeniu inwestycji muszę do różnych dziwnych (!) instytucji wysłac pisma - np. do strazy pożarnej, inspektora sanitarnego, PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI PRACY :o , i oni mogą (ale nie muszą - ba!) mnie najechac i SKONTROLOWAĆ! Ale po jaką (.....)? Chocby ten PIP??? Mnie nawet NIE WOLNO zatrudniac nikogo bo takie są uwarunkowania tej agroturystyki w gosp. rolnym, aby nic nie zgłaszać i nie być opodatkowanym nie wolno zatrudniac pracowników....

Co mam teraz zrobić:

- Spróbować coś odkręcać (zmieniac treść decyzji)?

- Nie przejmowac się bo może nie przyjadą?

- Dzwonić po tych wszystkich inspektorach i pytac czego będą chcieli ode mnie??? (czy to nie jest podkładnaie się...)

Bardzo prosze o radę!

Nie taki diabeł straszny. Na poczatek przepis PB

Art. 56.

1. Inwestor, w stosunku do którego nałożono obowiązek uzyskania pozwolenia na

użytkowanie obiektu budowlanego, jest obowiązany zawiadomić, zgodnie z

właściwością wynikającą z przepisów szczególnych, organy:

1) Inspekcji Ochrony Środowiska,

2) Państwowej Inspekcji Sanitarnej,

3) Państwowej Inspekcji Pracy,

4) Państwowej Straży Pożarnej

– o zakończeniu budowy obiektu budowlanego i zamiarze przystąpienia do jego

użytkowania. Organy zajmują stanowisko w sprawie zgodności wykonania

obiektu budowlanego z projektem budowlanym.

2. Niezajęcie stanowiska przez organy, wymienione w ust. 1, w terminie 14 dni od

dnia otrzymania zawiadomienia, traktuje się jak niezgłoszenie sprzeciwu lub

uwag.

Jesli budowa (remont) wykonany zostanie zgodnie z projektem,

a ten wykonany zgodnie z obowiazujacymi przepisami PB,

to zawiadomienie jest tylko formalnoscią zakończona zawiadomieniem:

.....................................

(inwestor)

OŚWIADCZENIE INWESTORA

Oświadczam, że po realizacji robót budowlanych:

.................................................................

...............................................................,

(nazwa inwestycji, adres)

zgodnie z wymogami art. 56 ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane

(tekst jednolity Dz.U. z 2003 r. nr 207, poz. 2016, z późniejszymi zmianami)

zawiadomiłem

o zakończeniu budowy obiektu budowlanego i zamiarze przystąpienia do jego użytkowania:

1. Inspekcję Ochrony Środowiska w dniu ........................................,

2. Państwową Inspekcję Sanitarną w dniu ........................................,

3. Państwową Inspekcję Pracy w dniu ..............................................,

4. Państwową Straż Pożarną w dniu .................................................,

Żaden z organów nie zgłosił sprzeciwu i uwag w terminie 14 dni od daty jego zawiadomienia.

.........................................

(podpis inwestora)

sSiwy12 - dziękuję Ci bardzo!

Ale - z tego właśnie wynika, że zawiadomić te organy muszę:-(

a nie wiem co np będzie sprawdzał inspektro sanitarny??

Ja tego NIE WIEM.

Więc jak moge się zastosować?????

Chyba że wystarczy, jw, zgdoność, z projektem?

Ale w projekcie nie ma nic do czego miałby cos inspektor sanitarny czy PIP...

sSiwy12 - spróbuj wykasowac trochę kropek w Twoim poście/dokumencie bo się tak wszystko rozciągnęło, że czytanie jest dość karkołomne...

Poprawiłem. Owe "organy" sprawdaja tylko czy wykonano zgodnie z projektem budowlanym. Projekt ma być wykonany zgodnie z obowiazujacymi taki obiekt przepisami, a przepisy zna projektant.

PIP pewnie nie odpisze, jesli dostanie wiadomość, że nie zatrudniasz pracowników. SANEPID i inne wymienione organy moga wymagac tylko tego co jest w Prawie Budowlanym.

Powodzenia - nie bedzie źle :lol:

Gość M@riusz_Radom
Najbardziej upierdliwa z tych wszystkich instytucji jest ta, która "dba" o zdrowie. Czyli Sanepid. Zapewne zrobią Tobie pobór wody w celu zbadania na "trzymanie norm" a potem powtórzą je z 10 razy (oczywiście za każde płacisz) bo często jest tak, że woda, która wychodzi z wodociągów nie trzyma wymaganych prawem norm ;) Oczywiście nie muszę dodawać, że ich to nie będzie nic obchodziło ;)