Gagata 22.03.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Otrzymałam decyzje o pozwolenie na budowę - rzecz dotyczy : zmiany sposobu użytkowania budynku gopodarczego na cele gospodarstwa agroturystycznego. Chcę, jako rolnik, uruchomić tzw."agroturystyke do 5 pokoi" (czyli - dla niezorientowanych - pokoje gościnne bez działaności gopodarczej i podatków). No i na decyzji napisano - wymaga pozwolenia na uzytkowanie! A to dlatego, że sklasyfikowano nasza inwestycję w kategorii XIII czyli "budynki inne" czy jakos tak, nie zaś jak "normalnie" kat. I (bud. jednorodzinne) gdzie nie ma żadnych pozwoleń na użytkowanie ani komisji .......... Pytałam co to dla mnie oznacza - no właśnie - po zakończeniu inwestycji muszę do różnych dziwnych (!) instytucji wysłac pisma - np. do strazy pożarnej, inspektora sanitarnego, PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI PRACY , i oni mogą (ale nie muszą - ba!) mnie najechac i SKONTROLOWAĆ! Ale po jaką (.....)? Chocby ten PIP??? Mnie nawet NIE WOLNO zatrudniac nikogo bo takie są uwarunkowania tej agroturystyki w gosp. rolnym, aby nic nie zgłaszać i nie być opodatkowanym nie wolno zatrudniac pracowników.... Co mam teraz zrobić: - Spróbować coś odkręcać (zmieniac treść decyzji)? - Nie przejmowac się bo może nie przyjadą? - Dzwonić po tych wszystkich inspektorach i pytac czego będą chcieli ode mnie??? (czy to nie jest podkładnaie się...) Bardzo prosze o radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.03.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Nie taki diabeł straszny. Na poczatek przepis PBArt. 56.1. Inwestor, w stosunku do którego nałożono obowiązek uzyskania pozwolenia naużytkowanie obiektu budowlanego, jest obowiązany zawiadomić, zgodnie zwłaściwością wynikającą z przepisów szczególnych, organy:1) Inspekcji Ochrony Środowiska,2) Państwowej Inspekcji Sanitarnej,3) Państwowej Inspekcji Pracy,4) Państwowej Straży Pożarnej– o zakończeniu budowy obiektu budowlanego i zamiarze przystąpienia do jegoużytkowania. Organy zajmują stanowisko w sprawie zgodności wykonaniaobiektu budowlanego z projektem budowlanym.2. Niezajęcie stanowiska przez organy, wymienione w ust. 1, w terminie 14 dni oddnia otrzymania zawiadomienia, traktuje się jak niezgłoszenie sprzeciwu lubuwag. Jesli budowa (remont) wykonany zostanie zgodnie z projektem, a ten wykonany zgodnie z obowiazujacymi przepisami PB, to zawiadomienie jest tylko formalnoscią zakończona zawiadomieniem: ..................................... ...............................................................................................................(inwestor) OŚWIADCZENIE INWESTORA Oświadczam, że po realizacji robót budowlanych:................................................................................................................................,(nazwa inwestycji, adres) zgodnie z wymogami art. 56 ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane(tekst jednolity Dz.U. z 2003 r. nr 207, poz. 2016, z późniejszymi zmianami) zawiadomiłemo zakończeniu budowy obiektu budowlanego i zamiarze przystąpienia do jego użytkowania: 1. Inspekcję Ochrony Środowiska w dniu ........................................,2. Państwową Inspekcję Sanitarną w dniu ........................................,3. Państwową Inspekcję Pracy w dniu ..............................................,4. Państwową Straż Pożarną w dniu ................................................., Żaden z organów nie zgłosił sprzeciwu i uwag w terminie 14 dni od daty jego zawiadomienia. .........................................(podpis inwestora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.03.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 sSiwy12 - dziękuję Ci bardzo! Ale - z tego właśnie wynika, że zawiadomić te organy muszę a nie wiem co np będzie sprawdzał inspektro sanitarny?? Ja tego NIE WIEM. Więc jak moge się zastosować????? Chyba że wystarczy, jw, zgdoność, z projektem? Ale w projekcie nie ma nic do czego miałby cos inspektor sanitarny czy PIP... sSiwy12 - spróbuj wykasowac trochę kropek w Twoim poście/dokumencie bo się tak wszystko rozciągnęło, że czytanie jest dość karkołomne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.03.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Poprawiłem. Owe "organy" sprawdaja tylko czy wykonano zgodnie z projektem budowlanym. Projekt ma być wykonany zgodnie z obowiazujacymi taki obiekt przepisami, a przepisy zna projektant. PIP pewnie nie odpisze, jesli dostanie wiadomość, że nie zatrudniasz pracowników. SANEPID i inne wymienione organy moga wymagac tylko tego co jest w Prawie Budowlanym. Powodzenia - nie bedzie źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.03.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Najbardziej upierdliwa z tych wszystkich instytucji jest ta, która "dba" o zdrowie. Czyli Sanepid. Zapewne zrobią Tobie pobór wody w celu zbadania na "trzymanie norm" a potem powtórzą je z 10 razy (oczywiście za każde płacisz) bo często jest tak, że woda, która wychodzi z wodociągów nie trzyma wymaganych prawem norm Oczywiście nie muszę dodawać, że ich to nie będzie nic obchodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.03.2007 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 M@riusz_Radom-pewnie masz rację, jak znam zycie to masz, ale proszę mnie nie straszyć.... Na to nie mam wpływu i nic nie poradzę..mogę tylko przygotowac sie psychicznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts