niktspecjalny 22.03.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Tydzień temu dostalem takie pismo. W odpowiedzi na pismo z dn....Zakład Budowy i Esploatacji Wiejskich Urzadzeń Komunalnych informuje,że zgodnie z ustawą o zbiorowym zaopatrzeniu w wode i zbiorowym odprowadzeniu ściekow z dn.7.06.2001r. Dz.U. Nr 72 poz.747 z późniejszymi zmianami(tekst jednolity Dz.U. Nr 123 poz.858 z dn 11.07.2006r.) koszt budowy przyłącza wraz z niezbędnymi formalnościami pokrywa ubiegajacy sie o przyłączenie do sieci wodociągowej. W związku z powyższym opłata na zajecie pasa drogowego i umieszczenie urzadzeń niezwiazanych z potrzebami zarzadzania drogami należy do inwestora. czyli do mnie. Mam przez drogę powiatową dwa przekopy.Jeden to energia a drugi ta woda.ZE odkupił całość i to co pod drogą jest także jego.Zaklad na poczatku gdy ustalałem warunki nic nie mowil o w/w problemie i nawet wskazał właśnie tą droge (pod jezdnią) bo będzie tańsza.Droga powiatowa należy do rejonu drog a oni chca opłaty rocznej za urzadzenia pod ich drogą.Nadmienie ,że do momentu otrzymania tego w/w pisma dokumentacja zdawczo odbiorcza mediantow została złożona w tym rejonie dróg powiatowych. Co mi radzicie zrobić z tym fantem? z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 22.03.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 A nie możesz sięzrzec? Ja robiłam przekop pod drogą gminną i od razu gmina pytała się mnie czy się zrzekam, czy chcę płacić? Oczywiście zrzekłam się. Tylko póki co nie mam nic na piśmie. Przewiert robiłam nie dawno i nie mam jeszcze podpisanej umowy na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 22.03.2007 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Tydzień temu dostalem takie pismo. W odpowiedzi na pismo z dn....Zakład Budowy i Esploatacji Wiejskich Urzadzeń Komunalnych informuje,że zgodnie z ustawą o zbiorowym zaopatrzeniu w wode i zbiorowym odprowadzeniu ściekow z dn.7.06.2001r. Dz.U. Nr 72 poz.747 z późniejszymi zmianami(tekst jednolity Dz.U. Nr 123 poz.858 z dn 11.07.2006r.) koszt budowy przyłącza wraz z niezbędnymi formalnościami pokrywa ubiegajacy sie o przyłączenie do sieci wodociągowej. W związku z powyższym opłata na zajecie pasa drogowego i umieszczenie urzadzeń niezwiazanych z potrzebami zarzadzania drogami należy do inwestora. czyli do mnie. Mam przez drogę powiatową dwa przekopy.Jeden to energia a drugi ta woda.ZE odkupił całość i to co pod drogą jest także jego.Zaklad na poczatku gdy ustalałem warunki nic nie mowil o w/w problemie i nawet wskazał właśnie tą droge (pod jezdnią) bo będzie tańsza.Droga powiatowa należy do rejonu drog a oni chca opłaty rocznej za urzadzenia pod ich drogą.Nadmienie ,że do momentu otrzymania tego w/w pisma dokumentacja zdawczo odbiorcza mediantow została złożona w tym rejonie dróg powiatowych. Co mi radzicie zrobić z tym fantem? z góry dzięki za odp. Ale co właściwie robisz ? Przedłużenie wodociągu ? Definicja przyłącza w podanej ustawie: "Przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz z zaworem za wodomierzem głównym". Gdzie masz (mieć) wodomierz ? Przy "wcince" do wodociągu, czy w studzience na swojej posesji ? Na drzewo wyślij... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2007 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A nie możesz sięzrzec? Ja robiłam przekop pod drogą gminną i od razu gmina pytała się mnie czy się zrzekam, czy chcę płacić? Oczywiście zrzekłam się. Tylko póki co nie mam nic na piśmie. Przewiert robiłam nie dawno i nie mam jeszcze podpisanej umowy na wodę. Ja robiłam przekop pod drogą gminną i od razu gmina pytała się mnie czy się zrzekam, czy chcę płacić? Oczywiście zrzekłam się. Gmina nic nie musiala mnie pytac bo pismo (ksero) z przejęciem mojego odcinka wodociagu ,Rejon Dróg Powiatowych dostal od ZWiK-u. ........ jeszcze podpisanej umowy na wodę. Ja umowe już mam i w/w formalnosci i pisma były scedowane na ZBWiK. Teraz im sie cos odmieniło ,że nie beda płacić za kawalek rury PE pod droga powiatową.Stad mój apel na otrzymane pismo ze ZBWiK. Jak podpiszesz umowe to pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2007 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ale co właściwie robisz ? Przedłużenie wodociągu ? Definicja przyłącza w podanej ustawie: "Przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz z zaworem za wodomierzem głównym". Gdzie masz (mieć) wodomierz ? Przy "wcince" do wodociągu, czy w studzience na swojej posesji ? Na drzewo wyślij... Występując o warunki do ZBWiK w Belżycach ustalono ,że najlepszym rozwiazaniem dla mnie bedzie wpiecie sie w wodociąg po drugiej stronie ulicy.Nastepnie poprowadzenie PE pod w/w drogą po to by doprowadzic wode docelowo pod mój budynek.Od wpiecia poprzez podkop, do zasuwu i wodomierza włącznie, cały mój odcinek ma 45m.Tyle mi zrobili ,przejeli obowiazki usługodawcy i wszystko było cacy do momentu otrzymania pisma. Na drzewo wyślij... Co takiego mam wysłać na drzewo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 23.03.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ja umowe już mam i w/w formalnosci i pisma były scedowane na ZBWiK.Teraz im sie cos odmieniło ,że nie beda płacić za kawalek rury PE pod droga powiatową.Stad mój apel na otrzymane pismo ze ZBWiK. Jak podpiszesz umowe to pogadamy. To jeszcze nie wiem jakie kwiatki mogą mnie spotkać? Bo tak na prawdę to nie wiem kto będzie właścicielem jak ja się zrzeknę?...Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 23.03.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ale co właściwie robisz ? Przedłużenie wodociągu ? Definicja przyłącza w podanej ustawie: "Przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz z zaworem za wodomierzem głównym". Gdzie masz (mieć) wodomierz ? Przy "wcince" do wodociągu, czy w studzience na swojej posesji ? Na drzewo wyślij... Występując o warunki do ZBWiK w Belżycach ustalono ,że najlepszym rozwiazaniem dla mnie bedzie wpiecie sie w wodociąg po drugiej stronie ulicy.Nastepnie poprowadzenie PE pod w/w drogą po to by doprowadzic wode docelowo pod mój budynek.Od wpiecia poprzez podkop, do zasuwu i wodomierza włącznie, cały mój odcinek ma 45m.Tyle mi zrobili ,przejeli obowiazki usługodawcy i wszystko było cacy do momentu otrzymania pisma. Na drzewo wyślij... Co takiego mam wysłać na drzewo? Na drzewo roszczenia. Skoro przekazałeś wodociąg, to jesteś właścicielem przyłącza. A przyłącze - wg definicji ustawowej - to jest to, co jest za wodomierzem w kierunku Twojego domu. Czyli przyłącze absolutnie pod drogą nie przechodzi, a rościć opłaty sobie ktokolwiek może, ale nie od Ciebie, tylko od właściciela wodociągu. Przynajmniej byłaby to moja linia obrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2007 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Bardzo Ci dziekujemy razem z Gosia za podpowiedź.W poniedziałek idziemy do Gminy walczyć jak lwy o swoje.Moja małż chciała zadać takie pytanko.....Kto w takim razie odpowiada za to co jest pod drogą??? pozdrawiam NS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 23.03.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Bardzo Ci dziekujemy razem z Gosia za podpowiedź.W poniedziałek idziemy do Gminy walczyć jak lwy o swoje. Moja małż chciała zadać takie pytanko.....Kto w takim razie odpowiada za to co jest pod drogą??? pozdrawiam NS Ja tylko przedstawiłem punkt, z którego ja widzę to zagadnienie Może uda Ci się wywalczyć, bo urzędasów to paragrafami trzeba... Jest nadzieja (na przykładzie mojej gminy) , że czegoś tam niedopatrzyli, coś przegapili - i strzelili sobie w stopę z niektórymi obostrzeniami A za toto co pod drogą, to odpowiada właściciel wodociągu, czyli zakład wodociągowy, czy kto/co tam jest właścicielem sieci i dostawcą wody. No bo - jeśli dobrze zrozumiałem - to po wybudowaniu pełnego przyłącza (z wcinką do wodociągu głównego włącznie) - przekazałeś go stosownym pismem do właściciela sieci ? I masz na to mówiący papier ? (chyba, że coś pokręciłem ?) To niech się właściciel sieci teraz martwi P.S. Definicja przyłącza - Art 2 pkt 6 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wode i zbiorowym odprowadzeniu ściekow z dn.7.06.2001r. Dz.U. Nr 72 poz.747 z późniejszymi zmianami(tekst jednolity Dz.U. Nr 123 poz.858 z dn 11.07.2006r.). Czyli ta ustawa, na którą się powołują chcąc zrzucić na Was brzemię opłat. Definicja wodomierza głównego - Art 2 pkt 19. Napisz, że odcinek pod drogą niestety nie wyczerpuje cech przyłącza zdefiniowanego w art 2 pkt 6 ustawy [bla, bla] - w związku z czym obciążenie Ciebie kosztami jak wniesiono w piśmie .... uważasz za bezzasadne. No i poczekaj, co Ci odpowiedzą Aha - i nic na gębę, na wszystko bierz mówiący papier. I swoje argumenty też składaj na papirusie w kancelarii, z podbitą kopią, że wpłynęło dnia.... A i jeszcze mi się przypomniało: Jak się będą burzyć, i wykazywać że przecież Ty budowałeś całą linię, pod drogą, do wodociągu głownego - wygrzeb wówczas (ale to później (!), po odpowiedzi) punkty: - Art 3 pkt1 ([...]zaopatrzenie w wodę[...] jest zadaniem własnym gminy) - Art 15 pkt 1 (przeds. wod-kan jest obowiązane zapewnić budowę urządzeń wodociągowych [...]) No i - Art 31 pkt 1 (osoby, które wybudowały z własnych środków [...] mogą je przekazywać [...] na warunkach uzgodnionych w umowie) Masz tą umowę ? Jest w niej jakaś wzmianka że będziesz becalował za oddane mienie, w imieniu wodociągów ? Nie ? To na drzewo ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.03.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Musze to ładnie zredagować i w poniedzialek zaczne od gminy a potem pofatyguje sie do ZBWiK-u.Bardzo pozytywnie mnie nakreciłeś za co jeszcze raz Ci dziekuje. Pozdrawiam NS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 24.03.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Trzymam kciuki,z urzędasami trzeba twardo,ostatnio tak mnie potraktowano w urzędzie,że koniec z moimi uprzejmościami . Mam wrażenie,ze ONI specjalnie nie podają nam pełnej informacji tylko po to,by człowiek wchodząc w pas im się kłaniał prosząc o łaskawe wysłuchanie Za nerwowy do tego jestem i sprawy papierologii zostawiam żonce Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts