Gość jacek135 11.06.2003 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 zamierzam docieplic dom i mam dylemat jaki wybrac tynk??mineralny czy akrylowy??ktory jest lepszy,sprawdzony,jakie sa wady i zalety mineralnego jak i zarówno akrylowego??prosze o pomoc??[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jacek135 11.06.2003 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Zależy na co ten tynk chcesz położyć. Generalnie do materiałów paroprzepuszczalnych (BK, wełna mineralna) zalecane są tynki mineralne, polimerowo mineralne lub silikatowe), do innych (np. styropian) - akrylowe.Zalety akrylowego: Znacznie szersza (niż w mineralnych) paleta kolorów, większa (podobno, bo są zbyt krótko na naszym rynku) trwałość (koloru oczywiście). Wady: Wysoki koszt jednostkowy, niska paroprzepuszczalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 11.06.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Przepraszam, to powyżej jest moje. Dziwnie mnie zalogowało...Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 12.06.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Zdecywoanie polecam akrylowy - przede wszystkim jest zmywalny (przetestowałam). Mineralne tynki chłoną brud, które nie da się już usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.06.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Mam zamiar zastosować tynk Risomur. Słyszeliście coś o nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 12.06.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Tynki akrylowe mają tylko jedną zaletę - szeroka paletra trwałych barw - pozatym same wady. Użyj białego tynku mineralnego - tanio i przewiewnie (jeśli wierzysz w "oddychające" ściany), a potem pomaluj to farba silikatową - zmywalne i nadal bardziej paroprzepuszczalne i tańsze od akrylowego. A do tego możesz sobie co kilka lat przemalować dom jak ci się stary znudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 12.06.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Jasiu! O ile dobrze pamiętam z naszej grupy, to Ty chyba jeszcze nie zamieszkujesz swojego domku, prawda?Uwierz mi, że jak już uporasz się z budowaniem, paierkami, problemami i wszystkim co z tym związane będziesz marzył, żeby usiąść w swoim domu i nic w nim nie robić (czyt. remonty, przeróbki, poprawki). Nie powiesz mi, że będziesz co kilka lat przechodził to samo, np. malując elewację.Podobnie jest z farbami wewnętrznymi. Warto zapłacić więcej i położyć akrylowe (zmywalne) niż malować co roku. Mogę powiedzieć, że wiem to już z dość krótkiej co prawda praktyki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 12.06.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Akrylowe są zmywalne i kolorowe, ale wysokoparoszczelne (dla zwolenników "oddychających" budynków to wielka wada) i elektrostatyczne - je nie MOŻNA tylko TRZEBA myć. Mineralne są 3-4 krotnie tańsze (zaleta) - mają mniejszą paletę barw i kolor jest mniej trwały i rónomierny (wada) - ale są paroprzepuszczalne. Można je (niedrogo) pomalować elewcyjnymi farbami silikatowymi. Farby silikatowe nie zmniejszają paroprzepuszczalności tynków mineralnych, a nadają im trwały kolor i "zmywalność". Przemalowywanie co kilka lat nie jest konieczne. Najlepsze są tynki silikatowe (paroprzepuszczalne, trwałe, kolorowe, itd...) tyle, że są najdroższe Było o tym w jednym z ostatnich muratorów. Kolor, ktory mi się podoba (nie mam wielkich wymagań ) jest w podstawowej palecie wszystkich tynków. Wybrałem kolorek jasny, pastelowy i przytłumiony. Nawet gdy już nie będzie pierwszej świeżości nie będzie się zbytnio różnił A gdy już całkiem mi zbrzydnie to go sobie pomaluje - ale to nie wcześniej niż za 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 13.06.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Najlepsze są tynki silikatowe (paroprzepuszczalne, trwałe, kolorowe, itd...) tyle, że są najdroższe Jasiu - chyba silikonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.06.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Silikonowe są paroszczelne a silikatowe nie. A, że najdroższe to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość set 14.06.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 hmmm - ja nie wypowiem się tak jednoznacznie jak nie którzy- który leprzy tynk, zależy to od kilku czynników :-ile forsy mamy - akrylowy jest droższy-czy mamy nowy dom - akryl nie przepuszcza wilgoci więc trzeba mieć dobrze wysuszony od wewnątrz dom aby nie mieć pózniej kłopotów z grzybem-w jakiej okolicy mieszkamy - akryl mozna spokojnie zmyc jesli mamy okolicę gdzie się kurzy - naprwde się sprawdzaja osobiście wybrałem akryl na elewację a na podpiwniczenie marmolit - u mnie się sprawdził więc polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 14.06.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 Najlepsze są tynki silikatowe (paroprzepuszczalne, trwałe, kolorowe, itd...) tyle, że są najdroższe Jasiu - chyba silikonowe Siur Się mi pozajączkowało - bo się za podobnie nazywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.06.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 ja mam zamiar połzyc tynk silikatowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 24.06.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Mam podobny dylemat jak załóżyciel tego wątku... mam dom 35letni i chce go docieplić kładę właśnie styropian i zastanawiam się nad wyborem tynku ktoś ze znajomych podpowiadał mi tzw TERABONE - zwykły tynk - baranek robiony z barwnika i białego cementu.. Miałem coś takiego przez prawie 10 lat na elewacji na zwykłym tynku i spisywało się OK Co o tym sądzicie z tego co policzyłem (60gr/kg na m2 potrzeba około 5 kg = zł za m2 a przecież pod to można dać grunt zeby był mniej wodoprzepuszczalny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melatonina 28.06.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2003 Set co to jest ten marmolit? Czy to sie kładzie na cokoły?gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_ania 16.07.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 No właśnie, to mój aktualny dylemat... Nie mam pojęcia o tynkach,a wymagania jak każdy: żeby było dobrze i niedrogo!! W sklapie mówią: "Na styropian tylko akrylowy!", ale od murarzy słyszałam inne opinie.. Wiadomo, w sklepie chcą sprzedać, to, co droższe. Nie mam zaufania, czy informują rzetelnie. Dlatego chętnie czytam, co tu piszecie, ale decyzji mi to ie ułatwia - tyle samo zwolenników mają wszystkie metody!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes_m 20.07.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 zdecydowanie odradzam akryl , zdecydowanie polecam silikon ( jest około 5-7 razy bardziej paroprzepuszczalny niż akryl i 2-3 razy mniej niż silikat ) lub silikat. Silikon barwi się zasadniczo jak akryl , czego nie można powiedzieć o silikacie , silikat jest nasiąkliwy w przeciwieństwie do silikonu. Najlepsze rozwiązanie to tynk mineralny malowany silikonem.Terabona na ociepleniu to samobójstwo , spadnie po kilku latach użytkowania , to nie jest lekki tynk cienkowarstwowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciampur 20.07.2003 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 I dalej nic nie wiadomo. A ja dziś muszę podjąć decyzję . A więc który , piszcie o swoich doświadczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.07.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Najprościej, najtaniej i najskuteczniej - tynk mineralny malowany farbą silikonową. Tynk trwały kolorowy i niedrogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciampur 28.07.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Zaprezentowano mi działanie tynku akrylowego , mineralnego zwykłego i mineralnego silikonowego . Ten ostatni pobił wszystkie . I tak trzeba trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts