Jasiu 08.03.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Ops Ja mam w obrysie 60 metrów. Po odjęciu tarasów i garażu zostanie niecałe 40 o wysokosci poniżej 0,5 metra. W sumie ze 20 m2. To masz za swoje - trzeba było zakopać się głębiej w ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpz 10.03.2004 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 jednego tu nie rozumiem co ma wspólnego papraprzepuszczalności tynków akrylowych kładzionych na styropian?? skoro sam styropian nie jest paraprzepuszczalny? możecie mi wyjaśnić kwestię powyższego "sporu"? I to jest święta racja. Jak kładziesz styropian to mozesz sobie nawet na olejno pomalować, bo sam styropian jest nieprzepuszczalny dla pary wodnej. A jeżeli juz sobie połozyłeś styropian to lepiej sprawdź czy wszędzie masz wentylacje, bo cię cienko widzę. U mojej kolezanki w domu (klocek z lat 70) po ociepleniu styropianem i położeniu sidingu na jedej ze ścian płynęła woda. Nie żartuję, jak sie dotykało ściany to sie miło wrażenie jakbys tynk wyzymał. Reka mokra. W tym całym zamęcie nie chodzi o odparowywanie wilgoci z pomieszczeń tylko o ewentualnym usunieciu wilgoci z przegrody jaka sie może pojawić w przegrocie na skutek różnicy temepratur miedzy wnętrzem, a zewnętrzem. Docieplenie nalezy tak dopasować, żeby punkt kondensacji pary wypadał na warstwach zewnętrznych a nie broń Boże wewnątrz przegrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 11.03.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 jeszcze raz zapytam. Czy w przypadku malowania tynku mineralnego farbą silikatową trzeba ów tynk zagruntować przed malowaniem? Położę tynk Bolix "do malowania" - jest on szary i mam wątpliwość czy farba w jasnym odcieniu na pewno go pokryje. Może należałoby wcześniej chociaż wybielić podłoże.... ale w takim razie może lepiej od razu położyć biały tynk mineralny - ominie się dzięki temu jedno malowanie. Jak rozwiązaliście tę kwestię u siebie? PozdrawiamPearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 11.03.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 U nas jest biały tynk mineralny. Łatwo go będzie pomalować. Planujemy właśnie użyć farbę silikatową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 16.03.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Słuchajcie a na jaki rabat można (i czy w ogóle) liczyć obecnie przy zakupie tynków (BOLIX) za około 4300-4500PLN - ceny producenta. I jeszcze jedno. Czy koniecznie muszę gruntować "świeży" tynk mineralny przed malowaniem go farbą silikatową? Podraża to całą operację o kilka setek złotówek . Sam grunt pod silikat to w moim przypadku 350PLN. Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 16.03.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 a może nie Bolix? Macie inne propozycje (niekoniecznie drogie )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 17.03.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 hej, czy nikt na Forum nie tynkuje (ował) ? W sobotę zamawiam tynk Bolix...chyba, że ktoś z Was mnie powstrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 29.03.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Chciałem dać tynk mineralny + farba silikonowa, ale bardzo mi to odradzają. Jedni mówią, że tynk mineralny jest bardzo sztywny i popęka, drudzy, że 2-3 lata pokryje się grzybem. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 31.03.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 no to nie ma odwrotu: zamówiłem jednak ostatecznie mozajkę akrylową na cokół i tynk silikatowy 1mm - BOLIX. Odradzili mi malowanie mineralnego farbą silikatową, bo więcej "zachodu", wcale nie mniejszy koszt a efekt niekoniecznie lepszy. Tynkuję po świętach .Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 31.03.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Po ile te tynki będziesz miał i w jakich ilościach kupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 31.03.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 ilość waga cena rabat 12% BOLIX S1-KA 1,0mm kasza silikatowa masa tynkarska kolor 6210 18 x 30kg 170,0 3060,0 2692,80 BOLIX SG preparat gruntujący pod tynki i farby silikatowe kolor 6210 2 x 20kg 187,0 374,0 329,12BOLIX O bezbarwny preparat gruntujący 1 x 20kg 122,9 122,9 108,15BOLIX TM tynk mozaikowy akrylowy kolor 57/2 16 x 30kg 180,0 2880,0 2534,40BOLIX U klej uniwersalny 25 x 25kg 23,5 587,5 587,50PSB do styropianu zwykły 10 x 25kg 14,0 140,0 140,00 7164,4 6391,97ano po tyle (Grodzisk Mazowiecki) - czyli 6391,97 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacława 18.06.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Napiszcie proszę jak się sprawdzają Wasze tynki po kilku latach użytkowania. Mi fachowiec poleca na ścianę ocieploną styropianem tynk akrylowy Malfarb czy ktoś słyszał o takim tynku? Poproszę o opinię, please..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 18.06.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Od trzech lat mam tynk mineralny, biały. Nie popękał, nie mam żadnych grzybów, ani plam. Sprawuje się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 19.06.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Po przeczytaniu ..dalej nie mogę sie zdecydować...Ściana z bk + styropian...Nastawiłam się na tynk silikonowy, ale wykonawca mówi, że bez sensu inwestować w silikon na styropianie...oddychanie itd...Namawia mnie na tynk akrylowy...Czy ktoś mógłby podsumować za i przeciw akryl-silikon-silikat na styropianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 25.06.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Po przeczytaniu ..dalej nie mogę sie zdecydować... Ściana z bk + styropian...Nastawiłam się na tynk silikonowy, ale wykonawca mówi, że bez sensu inwestować w silikon na styropianie...oddychanie itd...Namawia mnie na tynk akrylowy... Czy ktoś mógłby podsumować za i przeciw akryl-silikon-silikat na styropianie ? A jaka masz cene za akryl na styropianie za robocizne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 24.11.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 po przeczytaniu wątku pewnie wybiorę tynk mineralny malowany farbą silikonową lub silikatową (tutaj jeszcze muszę poczytać dokładnie o jednej i drugiej) na ścianie 3W - porotherm 12 + 16cm styropianu + porotherm 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 16.06.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A jaki system wybrać? ceresit? atlas, baumit? caparol, , sto raczej odpada bo drogo.. ps.(nazwy może troszkę przekręciłem ale późno już wiec nie zwracam na szczegoly) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 22.06.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Jak sie ma jakość tynków do marki?1- STO2 - ?3 - ?4 - ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 02.07.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Wybierz np BOLIX, u nas to bardzo popularne, Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 09.07.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Tynki akrylowe sa stosowane na naszym rynku od wielu lat i o tym ze tynk akrylowy przyciaga brud jak magnes nie trzeba nikogo przekonywac – wystarczy przypatrzyc sie budynkom pokrytym tym tynkiem.. W zwiazku z tym mam pytanie do praktykow – ktory rodzaj baranek czy kornik i o jakiej granulacji wolniej sie brudzi? Podaje sie jako jako zalete tego tynku, ze mozna go zmywac; otoz stwierdzam, ze nie tylko mozna – tynk akrylowy MUSI byc zmywany co jakis czas (chyba, ze komus nie przeszkadza mieszkanie w domu wygladajacym jak okopcony po pozarze) a ja chce ten proces maksymalnie opoznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts