Pearl 25.02.2004 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 to jeszcze raz: farba silikatowa czy silikonowa (położę tynk mineralny i pomaluję)? PozdrawiamPearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 25.02.2004 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Z tym jest tylko jeden problem. Trzeba odczekać zanim się pomaluje. A jak się ma dom piętrowy i potrzebne są rusztowania to wykonawca policzy więcej, bo będzie musiał jeszcze raz przyjeżdzać i rozkładać rusztowania od nowa.Co to jest tynk polikrzemianowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 26.02.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 ile czasu trzeba czekać (powiedzmy, że dni są pochmurne)? Czy to nie jest tak, że tynkuje się jedną ścianę, drugą, kolejne... a następnie wraca do pierwszej i maluje? PozdrawiamPearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 26.02.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Tynkarz powiedział, że trzeba odczekać ok. 2-ch miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 26.02.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 o kurde, to byłby mały problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 26.02.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Tynkarz powiedział, że trzeba odczekać ok. 2-ch miesięcy. Wiadomo - tynkarz tynkuje - czytać nie lubi: Przygotowanie podło&a. Podło&e musi by& suche i noœne, wolne od olejów, tłuszczów, alg, mchów itd. Wszystkie mineralne powłoki nale&y oczyœci& na sucho, a cz&œci odrywajšce si& usunš&. Przy nowych tynkach mineralnych wielowarstwowych przestrzega& czasu schni&cia min. 4 tygodnie. Przy tynkach mineralnych cienkowarstowych od 1 do 3 mm malowa& minimum po 3 dniach. ...świeże podłoża można malować po ich wyschnięciu... do oceny wilgotności podłoża, w optymalnych warunkach cieplno-wilgotnościowych(temp. 20C wilgot. względna rzędu 60%) można przyjąć 1 dzień/1 mm grubości tynku Wyprawy tynkarskie można malować po ich wyschnięciu, nie wcześniej jednak niż: - dla tynków mineralnych ATLAS CERMIT SN i DR - przed upływem 48 godzin No i mozna policzyć za ponowne rozkładanie rusztowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 26.02.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Dzięki Jasiu!A wiesz może co to są tynki polikrzemianowe i na jakie podłoże są stosowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 26.02.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Tynki akrylowe mają tylko jedną zaletę - szeroka paletra trwałych barw - pozatym same wady. Użyj białego tynku mineralnego - tanio i przewiewnie (jeśli wierzysz w "oddychające" ściany), a potem pomaluj to farba silikatową - zmywalne i nadal bardziej paroprzepuszczalne i tańsze od akrylowego. A do tego możesz sobie co kilka lat przemalować dom jak ci się stary znudzi Ja mam dokładnie taki plan jak opisany powyżej. Dom ociepliłem systemem Ecorock L Rockwool'a w którego zestawie jest tynk mineralny biały. Miałem zamiar od razu pomalować go farbą silikatową, lecz tak nam się spodobał , że narazie go zostawiamy a pomalujemy f. silikatową za 2-3 sezony. Pzdr My mamy identycznie jak pete. Tynk z systemy Ecorock L położony jesienią zeszłego roku. Teraz, lub później będzie przemalowany farbą silikatową. Biały mineralny niestety się brudzi. I widać na nim ślady spływajacej wody oraz niewielkie przebarwienia. I po przemalowaniu będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 26.02.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Nie wiem - ale podejrzewam, że coś podobnego do silikatowego Poczytaj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gnom 26.02.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Polecam artykuł: "Obliczeniowe szacowanie bilansu pary wodnej w budynku jednorodzinnym" pod adresem http://www.muratorplus.pl/ED329ABF6A4E4E5783F17F3BAE9FA25F_48B19DA87CDA4F61B2F473D4CE2EF44F.htm Przez ściany "wychodzi" od 0,5% do max 8% całej wilgoci wydzielanej w pomieszczeniu. Wniosek: zamiast inwestować w paroprzepuszczalne ściany lepiej zadbać o dobrą wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 26.02.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Te sprawy mamy obcykane w te i wewte Chodzi o odparowanie wilgoci z izolacji w ścianie dwuwarstwowej. Styrpian jest nienasiąkliwy i nieprzepuszczalny więc nie ma problema. Wełna jest zarówno nasiąkliwa jak i paroprzepuszczalna, a to oznacza, że będzie się w niej wykraplać para wodna (dyfuzja, punkt rosy, etc...). A skoro się wykropli to trzeba ją będzie odparować, bo wilgotna wełna ma gorsze paramery. Dlatego przy ocieplaniu wełną trzeba zwracać uwagę na tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gnom 26.02.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Jeśli macie obcykane to proszę oświeć mnie jaki jest współczynnik oporu dyfuzji dla tynku mineralnego i akrylowego ? Pewny jestem, że nie tylko powtarzasz zasłyszane opinie ale również przeprowadziłeś stosowne obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.02.2004 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 http://www.naszdom.erb.pl/salta/jw1.jpghttp://www.naszdom.erb.pl/salta/jw2.jpghttp://www.naszdom.erb.pl/salta/dw1.jpghttp://www.naszdom.erb.pl/salta/dw2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gnom 27.02.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Co wynika z tych wykresów, które pokazujesz ? To, że stosując grubszy styropian przesuwamy punk kondensacji ? To jest przecież oczywiste. Ja bym chciał mieć obliczenia porównujące 2 ściany:- farba emulsyjna- tynk - ściana z cegły grubość np 24 lub 36 cm- wełna mineralna grubość 10 lub 15 cm- porównawczo: a) tynk mineralny b) tynk akrylowy I dowiedzieć sie w końcu jak to jest naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.02.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 http://www.atlas.com.pl - rok temu wykonywali takie obliczenia za darmo. Zachowałem tylko te co podałem bo inne mnie nie interesowały, a teraz interesują jeszcz mniej. PS. Z tych wykresów wynika znacznie więcej i nie wszystko jest takie oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 05.03.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 jednego tu nie rozumiem co ma wspólnego papraprzepuszczalności tynków akrylowych kładzionych na styropian?? skoro sam styropian nie jest paraprzepuszczalny? możecie mi wyjaśnić kwestię powyższego "sporu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.03.2004 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Nieuważnie czytałeś. Na samym poczatku (drugi post) padło stwierdzenie, ze preferowany rodzaj tynku zależy od rodzaju ściany. Ale Gnom'owi to nie wystarcza i chce dokładnych wyliczeń na poparcie tych twierdzeń. Ot co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 08.03.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 wiem, że to już było... ...ale jaki tynk dać na cokół? Mozaika jest piekielnie droga , a zwykły mineralny + silikon lub silikat....? Napiszcie coś o Waszych cokołach Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 08.03.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Nie przesadzaj - cokół to 0,5 góra 1 metr wysokości. Dom w obwodzie ma 40-60 metrów. Razem daje to 20-40 m2. Licząc nawet 40 zł/m2 wychodzi kilkaset zł. Nie kombinuj tylko zrób porządnie będziesz miał spokój na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 08.03.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Jasiu, zapraszam do siebie. U mnie "cokół" ma 2,25m wysokości...a całość ponad 92m2 (piwnica z posadzką na poziomie gruntu). Jest temat?PozdrawiamPearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts