Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

obecnie jestem na etapie planowania domu i zastanawiam sie co powinien miec nowoczesny dom.

załozenia jak sobie postawiłem to :

- ekonomiczny w utrzymaniu

- praktyczny

moje pomysły to:

- odkurzacz centralny

- przydomowa oczyszczalnia

- akumulator ( zapewnijacy zasilanie w razie awarii )

- (pralnia) suszarnia w piwnicy z rzutem brudnej bielizny www. fawas.pl

- zbiornik do gromadzenia deszczowki ( nie rozkminiony temat jeszcze )

- kolektory ( jesli wyliczenia okażą się pomyślne)

nie sądze aby wszytskie te pomysły powyzej udało mi sie zrealizowac ale moze ....

liczę na wasze pomysły

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/75132-quotprzyjazny-quot-dom/

Witaj.

Według mnie nie zacząłeś z dobrej strony - choć ja tu żaden specjalista, sam dopiero się buduję:-)

Według mnie najważniejsze to:

- DZIAŁKA - czy wymairowa? jak położona wzgledem stron świata?,jakie media? położenie domu na działce?

- PROJEKT DOMU - czy parterowy? czy koniecznie z piwnicą? czy z garażem w bryle? jaki metraż i kto w nim będzie mieszkał?

potem:

- określasz budżet i szalejesz, albo płaczesz,bo nowoczesny dom to pojęcie bardzo szerokie..... studnia bez dna, serio, na przykład technologie powszechnie stosowane przez mniel lub bardziej zamożnych inwestorów to:

- Rekuperator, Pompa ciepła, Kolektory słoneczne, odkurzacz Centralny, oczyszczalnia ścieków, Kominek z Płaszczem wodnym,System alarmowy, System centralnego Sterowania domem, podgrzewane podjazdy,Okna Antywłamaniowe, lista uuuuaaa..... by się ciągnęła...

Polecam skupienie się na ważnych rzeczach bardziej niz na bajerach:-) ale podkreślam to tylko moja opinia....

pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/75132-quotprzyjazny-quot-dom/#findComment-1686272

Witaj.

Według mnie nie zacząłeś z dobrej strony - choć ja tu żaden specjalista, sam dopiero się buduję:-)

Według mnie najważniejsze to:

- DZIAŁKA - czy wymairowa? jak położona wzgledem stron świata?,jakie media? położenie domu na działce?

- PROJEKT DOMU - czy parterowy? czy koniecznie z piwnicą? czy z garażem w bryle? jaki metraż i kto w nim będzie mieszkał?

potem:

- określasz budżet i szalejesz, albo płaczesz,bo nowoczesny dom to pojęcie bardzo szerokie..... studnia bez dna, serio, na przykład technologie powszechnie stosowane przez mniel lub bardziej zamożnych inwestorów to:

- Rekuperator, Pompa ciepła, Kolektory słoneczne, odkurzacz Centralny, oczyszczalnia ścieków, Kominek z Płaszczem wodnym,System alarmowy, System centralnego Sterowania domem, podgrzewane podjazdy,Okna Antywłamaniowe, lista uuuuaaa..... by się ciągnęła...

Polecam skupienie się na ważnych rzeczach bardziej niz na bajerach:-) ale podkreślam to tylko moja opinia....

pozdr.

witam

moze i masz racje, ja juz dzialeczke mam i dlatego nie pomyslalem o tym. zdecydowanie dzialka to wazna sprawa.

Z grubsza chodziło mi o wyposazenie domu w takie rzeczy ktore mogą pomoc zyc: łatwo, przyjemnie i wygodnie.

projekt wybrałem taki ktory mi odpowiada i podjalem decyzje ze bedzie w nim piwnica.

czekam na ciekawe pomysły ( marzenia nie bolą :)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/75132-quotprzyjazny-quot-dom/#findComment-1687186