Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Planowany koszt budowy a faktyczny wydatek ...

Recommended Posts

Zanim rozpoczęliśmy budowe byliśmy pewni, że starczy nam 250 tysięcy. Zaraz po jej rozpoczęciu doszacowaliśmy do 270, a teraz wiemy, że będzie to 330. A na każdym etapie byłem święcie przekonany, że wszystko ujęłem. A guzik. A to o wieńcach zapomniałem, a to krokwie pozarabialiśmy, a to deskowanie dachu, a to inne podstawowe rzeczy o których nie mieliśmy wcześniej pojęcia (np. skrzynka elektryczna w domu - miał być 1000 będzie 3 000).

Zaplanowałem 200 tys nie licząc działki, wydałem 230 ale,zrobiłem piwnicę której wcześniej nie planowałem, położyłem dachówkę zamiast blachy która wcześniej była w planach,poniosłem wyższe koszty na ogrzewanie- grzejniki miedziano aluminiowe itp. i lepszy osprzęt elektryczny- Legrand. Myśle , że gdybym trzymał sie ściśle założeń to spokojnie wystarczyłby zaplanowany budżet. Fakt, że raz- telefon się "palił" od szukania ofert, dwa zaczynałem w maju 2006 a wprowadziłem się w lutym tego roku. Na koniec odczułem wariactwo cenowe ale przy odrobinie dobrej woli można to zminimalizować, np. ocieplenie zrobiła mi firma taniej niż miejscowe "złote rączki", chcieli więcej bo cyt.(panie wszyscy wyjechali do Anglii)

a ja powiem tak, do poki bylem na etapie stanu developerskiego, wszystkie zalozenia sie sprawdzaly. Kiedy w gre weszla wykonczeniowka, obserwuje drastyczny przyrost kosztow. Inna sprawa ze nigdy nie robilem zadnego planu i nie ustalalem koncowej kwoty. Przyjalem ze za dom 140m wydam okolo 300-320 tys, tak tez wyszlo z operatu teraz mysle ze zamkne sie w 400 tys

symfonia napisała:

Skrzynka elektryczna w domku?? Mówisz o tej malutkiej skrzynce z różnicówkami?? 3000 !!??? - NIEMOŻLIWE.

Ona jest nasadzana kamieniami drogimi czy jak?? No luz blues. Ja dałam ok. 1000 zł.

Niestety, ale mam rozbudowaną instalację elektryczną, do tego dochodzą sterowniki od urządzeń grzewczych, a na koniec za około 900 zł. samo zabezpieczenie przepięciowe (czy jakoś tak to się nazywa)

Kalkulacja -stan surowy zamkniety zadko kiedy przekracza zamierzony plan.U mnie jedynie nie liczylam az na tak wielki koszt betonu.Na moj dom ( 230m)wydalam ponad 20tys.

Inaczej sprawa wyglada w wykonczeniu.Tutaj nie ma szans wszystkiego przeliczyc.

Liczylam,ze zmieszcze sie w kwocie 400 tys.z meblami,a tu pech,wydalam juz 450 i konca nie widze,a jeszcze caly ogrod do wykonczenia i utwardzenie terenu.

Moje czarne mysli przewiduja,ze przekrocze swoj limit wydatkow przynajmnie o 100 tys.

Ktos przede mna napisal,ze 4 tys.wiecej na cos tam w stanie surowym to nie duza suma przy takich wydatkach.Tez tak myslalam na tym etapie.Przy wykonczeniowce liczy sie juz kazdy grosz i oszczedza sie wtedy na wszystkim.

Rada dla przyszlych inwestorow.Liczcie kazdy grosz na kazdym etapie budowy,inaczej budowa domu przerosnie wasze kalkulacje.

Wystarczy spojrzec obok siebie ile jest domow w stanie surowym,ktore niszczeja.

Moj tesc zawsze mowil:"zrąb postawi byle głąb"-święta racja!!!!