ubek 11.06.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Witam. Jako człowiek przymierzający sie do budowy domu mam wiele wątpliwości przy wyborze określonych technologii. Problem taki wystąpił dziś, kiedy całkiem przypadkowo natknąłem się na reklamę systemu dociepleń poddaszy, w którym warstwa ocieplenia położona jest ... na krokwiach a nie pomiędzy nimi. Wydaje mi się to interesujące z tego względu, że w ten sposób nie zamyka się na pastwę losu (wilgoci) konstrukcji dachu, nie wiedząc, co się z nią dzieje. Poza tym już widzę oczami wyobraźni, jak będzie wyglądał sufit w sypialni ... wyeksponowane, popękane krokwie ... Pytanie do forum: Czy ktoś zetknął się z taką technologią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 11.06.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Mógłbyś napisać cos więcej , gdzie sie z tym zetknąleś . W lipcu kładę dach, krokwie , na to deskowanie , na to ocieplenie ( wełna ) na to dachówka. Jak ma wyglądać Twoje ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 12.06.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 To trochę bez sensu co napisałeś. Nawet jeśli nie dasz wełny to i tak nie zobaczysz co się dzieje z krokwiami bez prucia ściany lub zrywania dachówki i membrany. A krokwie zawsze są ukryte pod oblicówka (płyta GK, boazeria) - trzeba się nieźle nakombinować, żeby krokwie były na wierzchu. Pozatym - przyzwoite ocieplenie to 20cm - podwieszenie 20 cm wełny pod krokwiami, a na to oblicówka będzie wymagać dosyć skomplikowanej konstrukcji rusztu. W sumie drogo skomplikowanie i bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 12.06.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 W sumie to niebardzo wiadomo o co chodzi. Chciałbyś ocieplić poddasze i mieć krokwie na zewnątrz. Niestety Takiej technologii chyba nie ma.Minimalny wymiar ocieplenia to 20 cm. No i jeśli dasz dobry materiał na krokwie, to nie musisz się martwić co się z nimi dzieje. Zamknięcie krokwi w środku sufitu to nic nie szkodzi. Tak się teraz buduje i już. Trzeba dać dobre materiały paraizolacyjne.Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.06.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Witam. Jako człowiek przymierzający sie do budowy domu mam wiele wątpliwości przy wyborze określonych technologii. Problem taki wystąpił dziś, kiedy całkiem przypadkowo natknąłem się na reklamę systemu dociepleń poddaszy, w którym warstwa ocieplenia położona jest ... na krokwiach a nie pomiędzy nimi. Wydaje mi się to interesujące z tego względu, że w ten sposób nie zamyka się na pastwę losu (wilgoci) konstrukcji dachu, nie wiedząc, co się z nią dzieje. Poza tym już widzę oczami wyobraźni, jak będzie wyglądał sufit w sypialni ... wyeksponowane, popękane krokwie ... Pytanie do forum: Czy ktoś zetknął się z taką technologią? Trochę na ten temat jest tutaj : http://www2.gazeta.pl/dom/1,22160,283853.html Technologia ta pozwala uzyskać wyższe poddasze (nie licząc miejsc pod krokwiami). Ze wzgledu na cenę do stosowania raczej przy remontach i modernizacjach istniejących poddaszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 12.06.2003 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Witam, dzięki za zainteresowanie tematem. Rzeczywiście, trochę ta technologia nie trafia do przekonania (kto się nie zapoznał niech kliknie link podrzucony przez HenoK). Wydaje się też dużo droższa niż ogólnie u nas przyjęta. No ale tak jak wspomniałem, jestem nękany różnymi wizjami naszego wspolnego domku i w związku z tym wszystko na początku wydaje się ciekawe. Dzisiaj na przykład dowiedziałem się, że energia elektryczna niedługo podrożeje i w związku z tym nie warto myśleć o ogrzewaniu elektrycznym - myslałem o szwedzkiej płycie fundamentowej z systemem ogrzewania ...Pozdrowienia dla forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts