Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

darowizna zużyta na cel mieszkaniowy-ucieczka od podatku??

Recommended Posts

Jesli córka dostanie od matki darowiznę i przeznaczy ją na cel mieszkaniowy - moze to zmniejszyc/zlikwidować opodatkowanie darowizny? Mówię o darowiźnie z tamtego roku, kiedy jeszcze była opodatkowana.

I jaki jest podatek od takiej darowizny?

Proszę o pomoc!

https://forum.murator.pl/topic/75152-darowizna-zu%C5%BCyta-na-cel-mieszkaniowy-ucieczka-od-podatku/

Kwota wolna od podatku ( w Twoim przypadku - I grupa) wynosi 9.637,-

ponad to:

I. grupa podatkowa

do 10.278,00 podatek 3%

od 10.278,00 do 20.556,00

podatek 308,30 zł + 5% nadwyżki ponad 10.278,00 zł

ponad 20.556,00

podatek 822,20 zł + 7% nadwyżki ponad 20.556,00 zł

Nie ma znaczenia na co przeznaczona bedzie darowizna.

o matko

kupa szmalu

co robić

niech pieniądze przesłane w zeszłym roku będą pozyczką

w tym roku zarejestrujemy je oficjalnie jako darowiznę

nie widzę inaczej

zreszta władze same przyznały że nie mozna opodatkowywać darowizny między krewnymi w prostej linii zmieniając te przepisy w tym roku

horror

sSiwy12 - dziękuję. ...posłańca przecież nie zabiję...

Pamietaj tylko, że wymagane jest - zgodnie z obowiazujacymi od tego roku przepisami - aby pieniadze wpłynęły na Twoje konto (w tym roku) i aby fakt ten zgłośic naczelnikowi UC w terminie 30 dni od daty przelewu.

Pozdrawiam

Dopowiem jeszcze , dla jasności.

Podatek od czynnosci cywilno-prawnych tj. pożyczki wynosi 2%. Rozwaz sytuacje taka: płacisz owe 2% + ustawowe odsetki za zwłoke (wymagany termin to 14 dni). Za jakis czas pożyczka zostaje umorzona np. przez darowizne. W takim przypadku cała kwota jest "usankcjonowana".

Masz wybór - Pozdrawiam

• 1 year później...
Dopowiem jeszcze , dla jasności.

Podatek od czynnosci cywilno-prawnych tj. pożyczki wynosi 2%. Rozwaz sytuacje taka: płacisz owe 2% + ustawowe odsetki za zwłoke (wymagany termin to 14 dni). Za jakis czas pożyczka zostaje umorzona np. przez darowizne. W takim przypadku cała kwota jest "usankcjonowana".

Masz wybór - Pozdrawiam

Sorki podłączę się do tematu..Siwy jak to rozumiec co napisałes, że najpierw zgłaszasz pożyczkę, bulisz 2%+odsetki, a później na podstawie np. aneksu do umowy pożyczkodawca umarza tę pożyczkę przekwalifikowując ją na darowiznę i co, US zwraca tę wpłąconą kwotę pcc??? Dobrze kumam, czy mnie fantazja ponosi???

Czy ja dobrze zrozumialam...obecnie jest takie prawo..ze np. moj tata daje mi darowizne w wysokosci 120 tys zł...przelewa ze swojego na moje..ja to zgłaszam w US jako darowizne i nie zapłace zadnego podatku bo udowodnie, ze te pieniadze wykorzystuje na budowe domu??

I czy np, darowizna w linii ojciec córka- to musi byc w ciagu 5 lat jako pierwsza darowizna...czy moze byc sytuacja, ze juz wczesniej dostałam w darozwiznie mieszkanie...wiec podstawowe lokum mam zapewnione...i od tej darowizny nie upłyneło 5 lat...i teraz druga darowizna pieniezna i w wiekszej kwocie 120 tys ....wiec co na to US?? wie ktos..prosze o porade..

I druga sprawa...pozyczka 2 % - powiedzmy, ze to fikcyjna jest pozyczka...od rodziny...płace te 2 %..i czy potem pozyczkodawca musi jakos udowodnic ze pieniadze oddałam?? Hipotetycznie pytam....

pozdrawiam

Czy ja dobrze zrozumialam...obecnie jest takie prawo..ze np. moj tata daje mi darowizne w wysokosci 120 tys zł...przelewa ze swojego na moje..ja to zgłaszam w US jako darowizne i nie zapłace zadnego podatku bo udowodnie, ze te pieniadze wykorzystuje na budowe domu??

Masz chyba 30dni na zgłoszenie tego do US i wcale nie jest powiedziane, że to musi byc darowizna na dom?

Idruga sprawa...pozyczka 2 % - powiedzmy, ze to fikcyjna jest pozyczka...od rodziny...płace te 2 %..i czy potem pozyczkodawca musi jakos udowodnic ze pieniadze oddałam?? Hipotetycznie pytam....pozdrawiam

No właśnie, gdzieś się doczytałem, ze potem pożyczkobiorca musi wykazać przychód z tytułu odsetek w zeznaniu podatkowym? A gdyby na koniec doszedł aneks do umowy pożyczki, że daruję te pieniądze, to co wtedy??? Pożyczkobiorca zgłasza darowiznę w US czy jak??

I czy np, darowizna w linii ojciec córka- to musi byc w ciagu 5 lat jako pierwsza darowizna...czy moze byc sytuacja, ze juz wczesniej dostałam w darozwiznie mieszkanie...wiec podstawowe lokum mam zapewnione...i od tej darowizny nie upłyneło 5 lat...i teraz druga darowizna pieniezna i w wiekszej kwocie 120 tys ....wiec co na to US?? wie ktos..prosze o porade..

W pierwszej linii darowizna nie jest opodatkowana. Ojciec czy matka przekazują Ci pieniądze, a Ty o tym fakcie musisz poinformowac US. Składasz druk SD-Z1 w ciągu 30 dni od podpisania umowy darowizny i co za tym idzie przelania pieniędzy na Twoje konto. Nie musisz tych pieniędzy przeznaczać na określony cel, co z nimi zrobisz to Twój problem. Nie ma tu znaczenia kiedy dostałaś jakąś darowiznę. Możesz dostać pieniądze jutro, a potem kolejne za miesiąc. Za każdym razem składasz druk do US.

I druga sprawa...pozyczka 2 % - powiedzmy, ze to fikcyjna jest pozyczka...od rodziny...płace te 2 %..i czy potem pozyczkodawca musi jakos udowodnic ze pieniadze oddałam?? Hipotetycznie pytam....

pozdrawiam

Tu się nie wypowiem, bo nie wiem :-?