Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W?asnej budowy rekuperator

Gość

Recommended Posts

Witajcie, drodzy rekuperatowicze.

Czy cisza oznacza absolutny brak zainteresowania? :evil: A zaczynało być ciekawie.

Rura w rurze b. ciekawe; jak tylko obliczyć (założyć, dobrać?) długość zestawu rur, aby powstał rozsądny kompromis między wymianą ciepła a stratami ciśnienia?

Pzdr

• 4 weeks później...

Mam nadzieje że brak wiadomości nie wynika z braku zainteresowania tym tematem.

Znalazłem ciekawe informacje na stronie http://www.bartosz.com.pl - wystarczy wypełnić zgłoszenie - otrzymałem bezpłatną płyte z ich ofertą, jest ona o tyle interesująca, że podobne urządzenie można wykonać we własnym zakresie.

Mój poprzedni pomysł był oparty na tej samej zasadzie działania tylko zamiast dwóch rór umieszczonych obok siebie w większej, chce umieścić jedną w drugiej, gdzie w róże wewnętrznej będzie płynęło powietrze ciepłe otoczone powietrzem zimnym płynącym w większej.

To prawda, że gabaryty takiego ustrojstwa nie będą małe , ale we wspomnianej firmie również nie są małe, a materiały do pracy i sama robocizna będą o wiele tańsze.

Ja zamierzam umieścić to w garażu to znaczy do garażu doprowadze kanał z GWC i po odzysku ciepła rozprowadzonymi kanałami doprowadze powietrze do czystych pomieszczeń. Jestem w fazie kupna projektu domku około 120 m2 z garażem i urzytkowym poddaszem.

Sądze, że w tej fazie koszty inwestycyjne rozprowadzenia kanałów nie będą wielkie, a urządzenie skonstruuje dopiero w fazie wykańczania domu.

No dobra przekonany o słuszności wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła postanowiłem sam wykonać rekuperator. Ponieważ urządzenie ma stać w pomieszczeniu gospodarczym to musi bardzo ładnie wyglądać. Gabaryty urządzenia to 190*100*50 podzielone na dwie sekcje, jedna 100*100*50 to rekuperator, druga sterowanie. Wykonane jest z szkieletu z profili aluminiowych przeznaczonych do robienia gablot sklepowych, ściany boczne z płyty pilśniowej laminowanej zamocowane w stelażu na uszczelkach gumowych. Od wewnątrz całość wyklejona jest styropianem 3 cm i uszczelniona folią. W tak przygotowaną obudowę zewnętrzną zamontowałem obudowę wewnętrzną zbudowaną z blach aluminiowej 1mm na kątownikach. Na dole sekcji rekuperatora zamontowałem wymiennik krzyżowy Hitex-a H300/2,2/A o długości 350 mm, termostat przeciw zamrożeni owy , który wyłącza wentylator nawiewu gdy temperatura wymiennika osiągnie około 1 stopień. Nad wymiennikiem zostały połączone kanały nawiewu i wyciągu w taki sposób aby za pomocą sterowanych silniczkiem z przekładnią klap możliwe było dokonanie przełączeń ( lato-zima ). Klapami steruje termometr który mierzy temperaturę w pomieszczeniu reprezentatywnym i w przypadku gdy temperatura przekroczy 23 stopnie przełącza na chłodzenie. Dodatkowo układ jest połączony z zegarem rocznym oraz piecem C.O., który informuje czy jesteśmy w okresie grzewczym czy nie. Sterowanie rekuperatora zajmuje się sterownik PLC siemens S7- 200. Dodatkowo sterownik realizuje jeszcze kilka dodatkowych funkcji, sterowanie roletami, sygnalizacja poziomu cieczy w szambie, sterowanie oświetleniem zewnętrznym, sterowanie oświetleniem klatki schodowej, układem podlewania i może jeszcze czymś co mi przyjdzie do głowy. Świrze powietrze po przefiltrowaniu na filtrach dogrzewane jest nagrzewnicą wodną zasilaną z układu cyrkulacji C.W.U.. Kontrola stanu filtrów realizowana jest przez presostaty i sygnalizowana via S7-200 na panelach LCD dotykowych. Kontrola temperatury dogrzania ustalana jest na mieszaczu czterodrogowym sterowanym z S7-200. Sterownik tyrystorowy sterowany z panelu umożliwia dobranie optymalnych parametrów przepływu dla domu, dodatkowo programowo zmienia prędkości przepływu zgodnie z programowanymi zakresami czasowymi ( Dzień- Noc, nikogo niema w domu itp. ). Od wewnątrz całość wyklejona dodatkowo cienką warstwą pianki z naklejoną folią aluminiową taką od kaloryferów w celu oddzielenia termicznego sekcji oraz wyciszenia drgań przepływu. Całość konstrukcji wewnętrznej jest nitowana i dodatkowo uszczelniona silikonem tzn. pod kątowniki a nie obok.

Koszty rekuperatora to:

Wymiennik Hitex 950

Obudowa aluminiowa 1000

Wentylatory 800m3/min (chyba) *2 200

Presostaty*2 100

Termostat 5

Silniczek z przekładnią 25

Koła zębate i pasek 20

Przekaźniki *2 7

Nagrzewnica wodna 50

Mieszacz 70

Siłownik mieszacza 25

S7-200 0 dostałem

Zasilacz, panel 3000 ale to koszty nie tylko rekuperatora

Sterownik tyrystorowy 80

Inne (nity, śrubki itp. ) 100

Razem 5600

Koszty gadżetów ( czujników i innych ) są niskie bo kupowane na tzw. Perku w W-wie z rozbiórek lub z nadwyżek. Odliczając koszty zasilacz i panelu do S7-200 jako zbyteczne i dlatego że oryginalne można je zastąpić tańszymi lub w przypadku panelu zrezygnować koszt wyszedł i tak duży około 2600. Gdyby sterowanie uprościć to i tak wydaje się że za takie pieniądze czegoś takiego się nie kupi.

Proszę bardzo o ewentualne sugestie czy czasem nie przegiąłem ( po dokonaniu zakupu wymiennika i tak nie można było się wycofać bo co z nim zrobić ) lub uwagi zwłaszcza twoje Januszek

długie uff

...

Proszę bardzo o ewentualne sugestie czy czasem nie przegiąłem ( po dokonaniu zakupu wymiennika i tak nie można było się wycofać bo co z nim zrobić ) lub uwagi zwłaszcza twoje Januszek

długie uff

wow !!!

tyle narazie z wrażenia.

Cz.

• 3 weeks później...
Gość th_alex

Dająć do kanału wentylacyjnego rurę np fi 80 i wymuszając w niej zasysanie czy można liczyć na odzyskiwanie ciepła?

Kanał wentylacyjny fi150 wys ponad 8m.

Albo to pomysł albo mnie chwilowo zamroczyło???

• 1 month później...
Dająć do kanału wentylacyjnego rurę np fi 80 i wymuszając w niej zasysanie czy można liczyć na odzyskiwanie ciepła?

Kanał wentylacyjny fi150 wys ponad 8m.

Albo to pomysł albo mnie chwilowo zamroczyło???

toż to właśnie taki prostej budowy rekuperator,

możnaby pokusić się i policzyć jego sprawność, niestety nie jest to takie proste ( zmienne warunki na długości przewodu, chyba że przyjąć taki model uproszczony ). Aby poprawić sprawność, należałoby zwiększyć powierzchnię styku obydwu strumieni powietrza, tzn. np. użyć 4 rur fi 50 zamiast 1xfi80, oczywiści wewnątrz tej rury fi 150 lub 160.

Sam o tym myślałem aż doszło do tego, że powieszę wymiennik ...

Cz.

Tak się zastanawiałem nad tymi rurami?

i co pewnie by to coś pomogło i działało ale ile z tego zysku :-?

z tego co wiem ze wymiana ciepla nastepuje tylko w warstwie przyściennej jakieś 1mm od ścianki, w przypadku 1 rury to bardo mały będzie uzysk ciepła, natomiast zwiekszając ilość rur (kosztem średnicy) no to juz ma większy sens,

idąc dalej tym tropem dojdziemy do ?

wymiennika płytowego :D :D :D

ale próbować trzeba.

• 4 weeks później...

A jak by tak pójść dalej i samemu zrobić wymiennik?

M2 blachy aluminiowej kosztuje około 30 zł. Pociąć to na kwałki, zrobić w nich otwory przewlec pręt gwintowany z przekładkami (tak aby odległości między blachami były 4mm- ?). Później pozaślepiać co drugą szparę między płytami. Dorobić obudowę plus dalsze elementy.

Jakie zalety?

Możemy sobie zrobić dłuuugi wymiennik przeciwprądowy za cenę dużo mniejszą niż firmowy.

(...)

Świrze powietrze po przefiltrowaniu na filtrach dogrzewane jest nagrzewnicą wodną zasilaną z układu cyrkulacji C.W.U..

Czy mógłbym prosić o więcej info na temat takiej nagrzewnicy, jakieś linki do gotowych lub sposób wykonania samodzielnie, gdyż chciałbym się zastanowić, czy możnaby było nią podgrzewać powietrze wychodzące z GWC?

Dzięki

• 6 years później...