Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przepisanie domu ,darowizna, co i jak i za ile .. POMOCY

dizers

Recommended Posts

Troche mnie nie zrozumiałeś, mimo dobrych intencji z mojej strony.

Jezeli dom ojciec podaruje córce to nie bedzie żadnego podatku. Córka może podarować część domu Tobie bez podatku, bo jesteś dla niej najbliższą rodziną.

Jezeli ojciec (teść) podaruje go WAM, to od połowy zapłacicie podatek, bo nie jesteś najbliższą rodziną dla teścia (2 grupa).

czy to oznacza że ja bede to musiał zapłacić ?? notariusza to wiem ale podatek od czynności cywilno prawnych też ?? :roll: sporo tego :evil:

Jesssoooo - no przecież dobre ludzie Ci pisały powyżej.... Dizers - wykonaj minimum pracy mózgu :):)

Od 1 stycznia rodzice mogą podarowac dzieciom, lub współmałzonkom co tam im się chce. Ale nie dotyczy to zięciów, synowych, teściów.

Proste. Notariusz poda Ci jakie dokumenty potrzebujesz - za to nie zapłacisz, bo udziela takiej informacji za darmo.

Meldunek nie stanowi o własności.

Ustawa:

http://bap-psp.lex.pl/serwis/podatki/akty/04.142.1514.htm

Link do ustawy powyżej. Również obowiązek poinformowania US lub nie jest opisany.

Tu jest o umowach cywilnoprawnych:

http://www.usnowahuta.krakow.pl/index.php/mkContent/Podstawowe_informacje_dotyczace_podatku_od_czynnosci_cywilnoprawnych,212/Podatek_od_czynnosci_cywilnoprawnych,320/

W dzisiejszej Rzeczpospolitej piszą:

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_070326/nieruchomosci_a_4.html

Poniżej przytaczam fragment:

Przy wspomnianej wyżej darowiźnie mieszkania (wartość ok. 300 000zł) akt notarialny można sporządzić jednocześnie dla darowizny między małżonkami oraz drugiej - od małżonka dla jego bliskiego. Koszt tej operacji zamknie się w kwocie ok. 4,5 tys. zł. Tyle mniej więcej będzie trzeba zapłacić za akt notarialny późniejszej zwrotnej darowizny. Ale jeśli Ministerstwo Sprawiedliwości wprowadzi w życie swoje propozycje obniżenia stawek taksy notarialnej, to koszty te będą o połowę niższe.

Czy małżonkowie mogą wspólnie podarować mieszkania np. matce pani Anieli? Mogą, ale nie będzie to już tak opłacalne od strony podatkowej. Chodzi o to, że darowizny na rzecz teściów nie są zwolnione z podatku. Za część mieszkania otrzymaną od zięcia matka Anieli musiałaby zapłacić daninę według zasad dla I grupy podatkowej (od wartości darowizny po odliczeniu długów i ciężarów odejmujemy kwotę wolną od podatku 9637 zł; od tego odejmujemy 20 556 zł i wynik mnożymy przez 7 proc.; dodajemy do tego 822 zł 20 gr). W naszym przykładzie byłoby to ponad 9 tys. zł podatku i ok. 3 tys. zł opłaty u notariusza. Także późniejsza zwrotna darowizna na rzecz zięcia byłaby podobnie obciążona.

Jeżeli podatek od czynności cywilnoprawnej wynosi 2%, czyli 6000zł to jak oni wychodzą na te kwoty?!

W dzisiejszej Rzeczpospolitej piszą:

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_070326/nieruchomosci_a_4.html

Poniżej przytaczam fragment:

Przy wspomnianej wyżej darowiźnie mieszkania (wartość ok. 300 000zł) akt notarialny można sporządzić jednocześnie dla darowizny między małżonkami oraz drugiej - od małżonka dla jego bliskiego. Koszt tej operacji zamknie się w kwocie ok. 4,5 tys. zł. Tyle mniej więcej będzie trzeba zapłacić za akt notarialny późniejszej zwrotnej darowizny.

To jest opłata notarialna - OK.

Ale jeśli Ministerstwo Sprawiedliwości wprowadzi w życie swoje propozycje obniżenia stawek taksy notarialnej, to koszty te będą o połowę niższe.

Czy małżonkowie mogą wspólnie podarować mieszkania np. matce pani Anieli? Mogą, ale nie będzie to już tak opłacalne od strony podatkowej. Chodzi o to, że darowizny na rzecz teściów nie są zwolnione z podatku. Za część mieszkania otrzymaną od zięcia matka Anieli musiałaby zapłacić daninę według zasad dla I grupy podatkowej (od wartości darowizny po odliczeniu długów i ciężarów odejmujemy kwotę wolną od podatku 9637 zł; od tego odejmujemy 20 556 zł i wynik mnożymy przez 7 proc.; dodajemy do tego 822 zł 20 gr). W naszym przykładzie byłoby to ponad 9 tys. zł podatku i ok. 3 tys. zł opłaty u notariusza. Także późniejsza zwrotna darowizna na rzecz zięcia byłaby podobnie obciążona.

Jeżeli podatek od czynności cywilnoprawnej wynosi 2%, czyli 6000zł to jak oni wychodzą na te kwoty?!

Ale w artykule nie ma słowa o podatku od umowy cywilno-prawnej a o podatku od darowizny( wprzypadku teściowej, której nie obejmuje nowa ustawa o podatku) i kosztach notarialnych - takie mam wrażenie.

Pracuję u notariusza i służe wyjaśnieniami.

Jeśli chodzi o podatek od darowizny dla córki, to jest ona zwolniona na podstawie art. 4a ustawy o podatku od spadkow i darowizn. Zieć niestety nie jest zwolniony. Żona może później przenieść własność nieruchomości z majątku osobistego do wspólnego lub rozszerzyć wspólność ustawową umową majątkową. Jeśli chodzi o tę pierwszą opcję to musisz mieć zezwolenie naczelnika urzędu skarbowego (art. 19 ust. 6 w związku z art. 1 ustawy) - dz.u.nr 142, poz. 1514 z 2004 roku z późn. zmianami. Jeśli ta druga opcja to nie musisz. Pozdrawiam.

p.s. jeśli masz jakieś pytania to pisz na priv postaram się pomóc.

• 4 years później...
Wiecie, niby w Polsce mamy jedno prawo a jednak niezupełnie. Szukałam kancelarii, w której sporządzimy akt rozszerzenia wspólności majątkowej tj. włączenia do majątku wspólnego nieruchomości otrzymanej w darowiźnie przez męża. Obdzwoniłam 3 kancelarie i zarówno koszty jak i dokumenty żądane były różne. Już nie pamiętam różnic, bo sobie nie zapisałam a sprawę odłożyłam do Nowego Roku. Teraz muszę wrócić do tematu i jak zrobię casting na rejenta to napiszę sprawozdanie.