Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŚLĄSKIE: szkółka, szkółki roślin, krzewów, drzew, bylin

Recommended Posts

niedługo przymierzam się do zakupu roślin na żywopłot i innych roślin (większe drzewa i krzewy)

dom budujemy w dąbrowie górniczej/marianki-pogoria

gdzie w województwie są dobre szkółki krzewów ozdobnych (blisko dąbrowy górniczej), gdzie warto jechać np. po azalie czy klony palmowe, jakie mają ceny, jakie macie doświadczenia, czy rośliny nie chorują, gdzie najlepiej doradzą

za adresy i informacje serdecznie dziękuję :D

Wszystko czego szukasz znajdziesz w Szkółce jednego z braci Kapias w Będzinie,

łatwo trafić....

( zaraz za rondem w Będzinie jadąc w kierunku M1 skręcasz w prawo)

http://www.kapias.com/kontakt/pl/kontakt_pl.html

Część roślin dowożą z głównej szkółki w Goczałkowicach,

http://www.kapias.pl/gorak/mogrod.php?gal=2

Polecam również szkółkę "Alicja' w Sosnowcu-Ostrowy Górnicze

mają duży wybór różnych roślin

no i miejsce jest cudne...:)

ogród wokól pięknego, zabytkowego budynku

http://www.alicja.gf.pl/index.htm

Znam te szkółki, rok temu zostawiłam tam sporo kasy

i jestem zadowolona z zakupów.

Koniecznie zarezerwuj sobie duzo czasu i jeszcze więcej kasy

:D

Znam również Szkółkę p. Żurka ze Świerklańca,

piękne miejsce...warto zobaczyć

http://www.zurek.com.pl/

ale tam jest najdalej i kiedy ja kupowałam, było najdrożej.

chmurko dziękuje bardzo za informację - o to mi chodziło

w związku szkółkarzy polskich wyszukałam sobie te najbliższe ale co mi po tym jak nie wiem gdzie jest najlepszy towar a ty mnie w temacie oświeciłas, napewno jak tylko się poprawi pogoda wstąpimy (z moją córeczką bo tata buduje dom) i do sosnowca i będzina, swierklaniec znam jest cudnie ale nie wiem jakie mają ceny kiedyś na to nie zwracałam uwagi bo nie miałam ogrodu a teraz muszę niestety

jak już będziemy po zakupach to zdamy relacje i pochwalimy się zdobyczami

pozdr kasia

• 4 months później...
wielkie dzięki! Kurcze najchętniej już dzisiaj bym tam jechała... a do końca tygodnia nie dam rady, buuuuuu

A co myślicie o giełdzie kwiatowej w Tychach??

ja jednak proponuję wycieczkę w stronę Bielska i to ........dwudniową 8)

PS. Weź pełny portfel i przyczepkę 8)

Pisarzowice zwiedzić w jeden dzień to .........bardzo trudno dokonać

wielkie dzięki! Kurcze najchętniej już dzisiaj bym tam jechała... a do końca tygodnia nie dam rady, buuuuuu

Lepiej skorzystaj najpierw z adresów jamlesa,a giełda to tak tylko przy okazji i prędzej kwiaty,ale jeżeli chodzi o drzewka to niespecjalnie

wiem co mówię 8)

ja jednak proponuję wycieczkę w stronę Bielska i to ........dwudniową 8)

PS. Weź pełny portfel i przyczepkę 8)

Pisarzowice zwiedzić w jeden dzień to .........bardzo trudno dokonać

no to na pewno zrobie sobie tam wycieczkę :-)

przypomnialo mi sie sorry moja skleroza

http://www.drzewa-krzewy.pl/ ale tam trzeba pojechac na stronie nie ma oferty to szkolka w lesie za Murckami w strone Myslowic Wesolej.

Podzwon tez po lesnictwach w zaleznosci co chcesz zakupic czasem maja bardzo ciekawe oferty sadzonek ...

W WPKiW Chorzow byla tez fajna szkolka dla celow Parku sam tam kupowalem Trzmieline i Bluszcz w dobrej cenie bo po 2 pln sztuka.

• 2 weeks później...

O raju! Jak się to czyta, to aż puls przyspiesza. :lol: :lol: :oops:

Berolino, rozumiem to podniecenie i chęc posiadania, ale też znam już koszmar nie rozciągającego się podłoża.

Z trawnika założonego trzy lata temu zostało może 50%, więc by cos dosadzić, musze coś oddać sąsiadom.

ŁOKROPNOŚĆ !!!!! :roll:

A w szkółkach - można stracić więcej gotówki niż w kasynie. A na dodatek, traci się z radościa , hihihihihihihihi

Berolino, rozumiem to podniecenie i chęc posiadania, ale też znam już koszmar nie rozciągającego się podłoża.

Z trawnika założonego trzy lata temu zostało może 50%, więc by cos dosadzić, musze coś oddać sąsiadom.

A w szkółkach - można stracić więcej gotówki niż w kasynie. A na dodatek, traci się z radościa , hihihihihihihihi

wiesz, w tej szkółce w Świerklańcu był zrobiony taki pokazowy ogród, noramalnie marzenie! a do tego duża część ogrodu to skarpa, więc coś dla mnie :D Cały czas nie mogę sobie wybaczyć, że nie poszłam do jakiejś szkoły rolniczej, bo roślinki to od zawsze było moje hobby, chętnie nawet bym sprzedawała roślinki, albo plewiła komuś ogródki, a ja zostałam księgową, normalnie mnie zaćmiło :) Z tym małym ogrodem tragedia, ja już mam myśli co by kupić sobie jeszcze jakąś działeczkę :wink:

wiesz, w tej szkółce w Świerklańcu był zrobiony taki pokazowy ogród, noramalnie marzenie! a do tego duża część ogrodu to skarpa, więc coś dla mnie :D Cały czas nie mogę sobie wybaczyć, że nie poszłam do jakiejś szkoły rolniczej, bo roślinki to od zawsze było moje hobby, chętnie nawet bym sprzedawała roślinki, albo plewiła komuś ogródki, a ja zostałam księgową, normalnie mnie zaćmiło :) Z tym małym ogrodem tragedia, ja już mam myśli co by kupić sobie jeszcze jakąś działeczkę :wink:

tak z serca :roll: dla przyjemności :o ........zapraszam 8)

i daj to w ogłoszeniach drobnych :lol: :wink:

Z tym małym ogrodem tragedia, ja już mam myśli co by kupić sobie jeszcze jakąś działeczkę :wink:

Ale...pół Anglii na małych ogródkach, stoi :D

A polityka miejsko-argralna zakładała utylitaryzm, więc każdy kto chciał ziemi - dostawał ło-drobinkę :lol:

A tak serio, we Wrocławiu " szeregowcy" wybrali pełno-nocnika, i odkupili od chłopa kawał pola znajdujący się za 200-metrowymi ogródkami. Każdy przedłużył ogrodzenie i teraz mają po 600-metrów :D

Świetny pomysł na wspólne działanie, ku indywidualnej korzyści :lol:

A kierunki wyksztacenia, nie zawsze są zgodne z rozwijanymi pasjami. Przeciez im więcej wiedzy, z róznych dziedzin, tym wnętrze piękniejsze, bogatsze ! :p

Berolino witaj w klubie księgowych - ogrodniczek ze wskazaniem na "ogrodniczek" :lol: . Znam to o czym piszesz z autopsji i czasem księgując zastanawiam się "co ja tutaj robie". Wracając do tematu - w Świerklańcu byłam już kilka razy ale nie zakupiłam nic - ceny mają kosmiczne ale ogród zrobiony naprawdę bombowo. Napstrykałam zdjęć - może wkleję. Ostatnio za namową znajomej dzwoniłam do najbliższego nadleśnictwa i prosiłam o fax z cennikiem i okazuje się że ceny dostępne. Dam znać jakie będą wyniki moich zakupów. Czasem kupuje w Miasteczku Śląskim - nie jest to duża szkółka ale obsługa bardzo miła http://grisz1.republika.pl/1024x768/index.html

• 1 year później...