Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzić mały wiatrołapo-przedpokój

kadra

Recommended Posts

no właśnie...

najpierw wstawiłam trzydrzwiową szafę, która zajęła całą wolną wnękę, pozostawiając niewielkie przejście od drzwi wejściowych do drzwi "na pokoje". Efekt był taki, że i owszem - mnóstwo miejsca do przechowywania butów i ciuchów, ale zero miejsca do ubrania się, czy rozebrania. Dwie osoby ledwo dawały radę, nie mówiac już o przyjmowaniu gości. No więc złożyłam w chol...ę tą szafę, ciuchy gdzieś tam poprzemieszczałam i myślę po prostu o wieszaku na kapoty, małej półce na bieżące buty i i drobnej szafce na podręczne rzeczy - klucze, torebkę itp. Oczywiście lustro musi być. No i tu mam problem bo zupełnie nie mam pomysłu jak to wszystko ładnie zaaranżować na niewielkiej przestrzeni.

Moze podpowiecie coś - moze jakieś zdięcia jak sobie poradziliście (zakładam że spory odsetek z nas ma taki problem - zazwyczaj gotowe projekty domów o pow ok 150mkw mają trakie beznadziejne małe przedpokoje :evil: )

buzia_K

ja zaplanowałam sionkę malutką 1,5 m szer i 1,5 m dł. Od wejścia z zewnatrz po lewej sa drzwi do ubikacji a po prawej chcę koniecznie zasuwana szafę na 3 lub 4 kurtki/płaszcze oraz kilka kołków na inne rzeczy (np. torba) Nie dosyć że sionka mleńka to jeszcze zainstalowani tam głowne bezpieczniki ( ale własnie zabuduje szafą) za szafą bedzie jeszcze troche miejsa na jakiś stołeczek . Lustro dam gdzie bęzie wolne miejsce a może w drzwiach szafy.

Uparłam sie na szafę bo nie lubie gdy przy wejściu wisi pełno kapot i stoi kilka par butów, dlatego koniecznie musze to mieć zasłonięte. Niebardzo mogłam zrobić to pomieszczenie większe bo kończy się na jednej linii z ubikacja, dalej jest juz otwarty duzy pokój, więc dobrze jak okrycia wierzchnie bedą w sionce. Na pewno będzie ciasno aby tam ubrac sie ale trudno, po wzięciu kurtki czy futra dokończę ubierać się w cześci pokojowej, dlatego drzwi planuje chyba zasuwane i to najcześciej beda otwarte.Do zakładania długich butów postawię coś do siedzenia tuz przy drzwiach. Nie wiem, jak o się sprawdzi w praktyce ale mierzyłam wiatrołapy w kilku domach i takie maleńkie tez funkcjonuja niezle.

No niestety ja zrobiłam ten błąd i władowałam szafę, teraz sie jej pozbyłam ale nie wiem co dalej...

Mój przedpokój wyglądał tak (wymiary w przyblizeniu 1,5x1,5)

http://foto.onet.pl/1pvod,5w84scgc3gcs,7odpj,u.html

teraz nie ma szafy. W miejscu korków chciałabym zrobić okno - korki przesunąć odpowiednio wysoko lub nisko (wiecie co o tym myśli mój małż :roll: ). I co dalej jakieś siedzonko wieszak na kapoty, półka na drobiazgi... ale jak gdzie jakie kolory w takiej klitce...

pozdrawiam K

Senkju frykow :wink:

no to jak, ktoś pokarze jak sobie sprawę rozwiązał?

Ja powtarzam: szafy nie polecam. Miałam taką z szufladami do podłogi oraz drzwiami otwieranymi, a nie przesuwnymi - dizaster! Jak buty stały poza szafą nie można było jej otworzyć nie suwając butów. Ciasno, no po prostu - jedyne skopane miejsce w moim domku!

Pokarzcie jak macie, zachęcam

buzia_K

• 2 months później...

Nie zdecydowałam się na szafę przy wejściu i czytając ten watek widzę, że miałam rację. Mam półkę na 8 par butów, drążek na wieszaki, kilka haczyków. Jest też lustro i niziutka szafeczka z 6 szufladami na szale, czapki, itp..Można na niej usiąść zakładając buty. Jeśli chodzi o utrzymanie porządku to muszę pilnować aby wszystkie nadprogramowe okrycia i buty chować do garderoby.

Poza momentami pewnego nieładu /ach ta mlodzież.../wygląda to naturalnie i ładnie.

Nie wyobrażam sobie ładowania wilgotnych okryć czy butów od razu do szafy.

A ja usunęłam zbędne ścianki w wiatrołapie i wejdzie mi tam ok 3metrowa szafa na ubrania. Na drugiej ścianie będzie druga szafa ok. 1,5m szeroka ale nie tak głęboka, tylko na buty (ok 37cm). Spora ale chcę mieć wszystko schowane. Nie będzie wieszaków i półek. Wiatrołap w kształcie litery L. Przy takiej zabudowie spokojnie jeszcze wejdą 3 osoby i się rozbiorą :lol: Od początku wiedziałam, że powiększę wiatrołap i to była słuszna decyzja. Może nawet malutkie krzesełko tam wcisnę by łatwiej było buty zakładać :wink:

• 2 years później...