Agduś 22.03.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Przeglądam kolejne strony, których adresy podrzucaja litościwi ludzie i coraz bardziej wiem, że nic nie wiem. Dzisiaj dostałam ślinotoku oglądając zdjęcia odmian drzew owocowych. Wszystkie piękne, nawet mogę połapać się, która, którą zapyli i kiedy będą owoce tegoż zapylenia, ale która smaczniejsza? Na zdjęciach wszystkie!Na pewno za parę lat będę bez słownika rozumiała te wszystkie dziwne terminy i jakąś część niezbędnej wiedzy posiądę. Tyle tylko, że ja chcę zacząć urządzanie ogrodu już w tym roku a nie za parę lat! Na naukę metodą prób i błędów po prostu nie mam kasy. Cóż mi pozostało? Zlecić urządzanie ogrodu fachowcowi i cieszyć się efektami? Dwa argumenty przeciw: 1. kasa, 2. brak satysfakcji.Może znacie jakąś szkółkę, sklep czy coś w tym stylu, gdzie właściciel / sprzedawca chętnie i dobrze doradzi? Nie uprze sie, żeby wcisnąć to, co akurat ma, tylko powie, czego mi naprawdę trzeba, a czego nie powinnam kupować, bo nic mi z tego nie wyrośnie. Są takie miejsca w pobliżu Krakowa (najlepiej na wschód od niego)?Dużo można znaleźć w internecie, o wszystko mogę zapytać tutaj, ale jak opisać bez machania rękami te fantastycznie pyszne śliwki, które chciałabym miec w ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.03.2007 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A może wartoby pojechać w teren i pogadać z okolicznymi sadownikami. Oni będa wiedzieli co Ci polecić/ sprzedać, bo sami uprawiają te drzewa w określonych warunkach glebowych i pogodowych. Wiedzą , które odmiany są bardziej plenne, które smaczne, które ładne ale głównie do przechowywania. Ja, pojechałam do sadu pod Wrocławiem i tak kupiłam polecane drzewka, otrzymując jeszcze dwa worki porad . "Pina colada" - jabłonka już następnego roku miała parę pięknych i szalenie smacznych jabłek, a kwitła tak ładnie, że zaskasowała migdałki Rasowe śliwki węgierki są np. pod Łąckiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts