Gruszka 23.03.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witam jestem już prawie jedną nogą właścieielem starego drewnianego domu z bali, do którego dobudowane jest jedno pomieszczenie z kamienia. Kamień jest nieregularny i zapaćkany jakąś zaprawą. To pomieszczeie ma się stac drugim pokojem. Trzeba więc klepisko zmienić w podłogę, a ściany - no właśnie? co znimi? poprostu wykonac tynk wewnętrzny na ten kamień?? a co z oknem - jest jedno małe w tej kamiennej ścianie (na pewno nośna), a jak je powiększyć? mam wrażenie, że ruszenie choćby jednego kawałka tej ściany spowoduje jej zawalenie Przepraszam za naiwne pytania , ale wskazanie rozwiązania będzie dla mnie cenne, bo juz dalej sobie gdzieś poszukam i doczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 23.03.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witam jestem już prawie jedną nogą właścieielem starego drewnianego domu z bali, do którego dobudowane jest jedno pomieszczenie z kamienia. Kamień jest nieregularny i zapaćkany jakąś zaprawą. To pomieszczeie ma się stac drugim pokojem. Trzeba więc klepisko zmienić w podłogę, a ściany - no właśnie? co znimi? poprostu wykonac tynk wewnętrzny na ten kamień?? a co z oknem - jest jedno małe w tej kamiennej ścianie (na pewno nośna), a jak je powiększyć? mam wrażenie, że ruszenie choćby jednego kawałka tej ściany spowoduje jej zawalenie Przepraszam za naiwne pytania , ale wskazanie rozwiązania będzie dla mnie cenne, bo juz dalej sobie gdzieś poszukam i doczytam. zrób zdjęcie... a moze rozważ, zeby tą ścianę zostawic w stanie naturalnym, i resztę pomieszczenia, wystrój sprzety urządzic w tym stylu... okno też bym zostawił w takiej wielkosci. tylko oczywiście nowe w tym stylu... ludziska cuda robią za wielkie pieniądze,zeby zrobic podróbke... a Ty masz od razu natural... a jaki tasm masz strop sufit.... pomyśl... i rusz wyobraźnią... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6dziewiatka7 23.03.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 cześć Nie zrezynowałabym z nauralnego kamienia ( moje marzenie ) , widzialam coś takiego w tv, starą ścianę z kamienia wymyto myjką pod ciśnieniem, wypłukano w ten sposób starą kruszącą się zaprawę, kamień odzyskał naturalne piękno, dolożono zaprawę wapienną , tam gdzie były ubytki Miodzio wyszło Pozdrawiam i życzę powodzenia z kamieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gruszka 23.03.2007 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dzieki za odpowiedzi ale skoro zostawić ścianę tak jak jest, to hmm - jak ją ocieplić? bo przeciez sam kamień będzie "zimny" (od zewnątrz ta ściana jest otynkowana, a z drugiej strony oszalowana deskami). Będę tam dzisiaj, więc cykne fotkę to zaprezentuję. Strop w tym pomieszczeniu to poprostu dechy, patyki, słoma i Bóg wie, co jeszcze trzeba będzie się temu przyglądnąć fachowym okiem. A co do okna - może byc i stylowe, ale koniecznie musi być większe, bo inaczej ten pokój będzie jak ciemna nora - okno jest takie "stajenne" małe. Może będzie łatwiej cos doradzić jak pokażę zdjęcia. Tak czy owak na razie dziekuję. Postaram się w pon. wkleić zdjęcia (bo przez week nie ma dostepu do netu) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6dziewiatka7 23.03.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witaj ponownie ,co do oświetlenia nie myslałeś o śwetlikach tunelowych?, a co do ocieplenia o piszesz, że tam jest klepisko, to daj tam ogrzewanie podłogowe ( i tak będziesz robił podłogę) albo kominek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts