bimbelt 23.03.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 W projekcie mam nad garazem tzw. hobby room. W zwiazku z tym, ze garaz zostal poszerzony, to powstalo duze pomieszczenie (40m2) po podlodze, ale z niska sciana kolankowa - 40cm. Myslimy o urzadzeniu tam sypialni. Czy to dobry pomysl? Jak zaizolowac strop nad nieogrzewanym garazem, zeby sypialnia nie byla zimna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 23.03.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 mam podobnie - zdecydowałem jednak na ogrzewanie garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.03.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 garaż ocieplony czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.03.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Mamy pokój nad garażem po podłodze 24 m, pomimo tego że sufit w garażu jest docieplony styropianem garaż jest ogrzewany ( choć wiadomo że nie ma tam takiej temp. jak w domu ) to w tym pokoju jest wyraźnie chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 23.03.2007 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Garaz zamierzam ocieplic, zastanawiam sie takze nad dodatkowym ociepleniem przegrody pomiedzy garazem a reszta domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 23.03.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Też tak mam i tu mam zainstalowany regulator pokojowy ogrzewania. ( tu jest najchłodniej). Garaż jest ocieplony ale w tym roku dodatkowo docieplę sufit 6 cm styropianu. Obecnie przy otwartych termostatach różniaca temp. pomiędzy tym pokojem a pozostałymi to ok. 2 st. Po dociepleniu sufitu w garażu mam nadzieję ,że nie będzie więcej jak 1 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 23.03.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 mam taki hobby room nad garażem, też po podłodze prawie 40 m., też niskie ścianki kolankowe, podłogi ocieplone jak w całym domu 10 cm styro. Garaż ogrzewany, drzwi między mieszkaniem a garażem pojedyncze (wystarczają). Garaż w bryle, więc ocieplony jak cały dom. Dodatkowo ścianę w garażu okleiłem 5 cm styro. Punkt newralgiczny: BRAMA - segmentowa, niby ocieplana Normstahla. wiecie jak ciągnie od niej? ale nie dlatego, że te segmenty są takie "zimne" tylko, że ich łączenia są nieszczelne - ciągnie uszczelkami, elementami gumowymi, które najwidoczniej nie są takie szczelne. Na przyszły rok chyba okleję od wewnątrz te pasy łączeń taką cienką folią-pianką, jaką owija się dla ochrony np. stolarkę w transporcie. Wracając do pokoju nad garażem - jest bardzo atrakcyjny i można tam mieć sypialnię. Jest ciutkę chłodnie ale nieznacznie (jest on też od pólnocy). mam w nim 4 okna fakro, które pięknie doświetlają i 2 duże okna w ścianie szczytowej, za którymi jest latem zieleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 25.03.2007 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Powiedzmy sobie szczerze... Gdy w sypialni jest trochę chłodniej to się lepiej śpi... Ja też powiększyłem garaż i będę miał nad nim sypialnię... strop będzie ocieplony 10cm styro i mam nadzieję że to styknie... Co do ocieplania ściany łączącej dom z garażem (w projekcie już mam tak przewidziane i będzie 5cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 25.03.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 U mnie sufit garażu ocieplony 8 cm styropianu, od strony pokoju również ocieplenie posadzki, ogrzewanie podłogowe. Jeśli bardzo przeszkadza niska ściana kolankowa, ewentualnie można ją podwyższyc (zmniejszając jednak nieco powierzchnię) przez zamontowanie ścianek z rigipsu przesuniętych w kierunku wnętrza pomieszczenia. Dzięki temu nie będziecie pełzac po podłodze, żeby dostac się do najniższych części pokoju. Ewentualne wokół ścian zrobic zabudowę meblową - szafki (ale to już nie na temat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 25.03.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Też chcę wykorzystać pomieszczenie nad garażem na gabinet i w związku z tym chcę go ocieplić na suficie garażu: 1. Ile potrzebuję zostawić miejsca pomiędzy sufitem, a górną krawędzią bramy garażowej, aby zmieścił mi się mechanizm otwierania barmy z silnikiem?2. Czy wtedy jest sens ocieplać również podłogę pomieszczenia nad garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 29.03.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 ad. pyt. 1 - ca. min. 20-30 cm.ad. pyt. 2 - jest sens, tak samo ocieplasz podłogi na piętrze w części mieszkalnej/nad salonem, kuchnią itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 08.05.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Jeszcze pytanie w kwestii ocieplenia stropu nad garażem, nad którym ma być sypialnia. Na suficie garażu zdecydowałem dać 5 cm styropianu. Czy warto położyć również styropian na podłodze sypialni nad garażem (np. 2 cm bo na więcej nie pozwolą mi schody)? Słyszałem, że ściany/stropy ociepla się tylko z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 08.05.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Jeszcze pytanie w kwestii ocieplenia stropu nad garażem, nad którym ma być sypialnia. Na suficie garażu zdecydowałem dać 5 cm styropianu. Czy warto położyć również styropian na podłodze sypialni nad garażem (np. 2 cm bo na więcej nie pozwolą mi schody)? Słyszałem, że ściany/stropy ociepla się tylko z jednej strony. Nie wiem, czy są jakieś przeciwwskazania, ale ja będę ocieplał strop garażu (nad nim też mam sypialnię) z obu stron: od garażu 5 cm, od posadzki sypialni 3-4 cm. Podobnie zresztą mam w projekcie, więc chyba jest to dopuszczalne Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 10.05.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Generalnie jest zasada która mówi że ociepla się od strony zimnej, czyli w tym przypadku od garażu.Mam podobny problem jak parę opisanych powyżej. W pomieszczeniu nad garażem jest chłodniejsze niż pozostałe, bede docieplać syufit w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 10.05.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mam pytanie,jak napisałem powyżej chcę ocieplić strop miedzy garażem a pokoem powyzej od strony garażu. Czy styrokian grubości 5-10 cm utrzyma się na samym kleju?chciałbu=ym oczywiscie potem wkleić siatke i jakos to wykonczyć.Czy to sie utrzyma na samym kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.05.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 10.05.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mam pytanie, jak napisałem powyżej chcę ocieplić strop miedzy garażem a pokoem powyzej od strony garażu. Czy styrokian grubości 5-10 cm utrzyma się na samym kleju? chciałbu=ym oczywiscie potem wkleić siatke i jakos to wykonczyć. Czy to sie utrzyma na samym kleju? Też myślalem aby nie dawać kołków ale chyba nie będę ryzykował i dam ze 4 kołki na 1 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 10.05.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 A czemu nie chcesz używać kołków przy ociepleniu sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzalo 10.05.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Podobno lokalizacja sypialni nad garażem jest niezgodna z zasadami projektowania Feng Shui. Inaczej mówiąc źle się nad garażem śpi i pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 11.05.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Podobno lokalizacja sypialni nad garażem jest niezgodna z zasadami projektowania Feng Shui. Inaczej mówiąc źle się nad garażem śpi i pracuje. A jest gdzieś spis czynności które można robić nad garażem ? Może coś trafię bo jak nie to kiepsko, pokój będzie stał pusty, o mamo co ja najlepszego wymyśliłem, chyba sprzedam dom ... A nie, teściową będę tam wpuszczał za każdym razem jak przyjedzie, niech mamusia sobie tam pomieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts