Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sypialnia nad garazem

Recommended Posts

W projekcie mam nad garazem tzw. hobby room. W zwiazku z tym, ze garaz zostal poszerzony, to powstalo duze pomieszczenie (40m2) po podlodze, ale z niska sciana kolankowa - 40cm. Myslimy o urzadzeniu tam sypialni. Czy to dobry pomysl? Jak zaizolowac strop nad nieogrzewanym garazem, zeby sypialnia nie byla zimna?

Też tak mam i tu mam zainstalowany regulator pokojowy ogrzewania. ( tu jest najchłodniej). Garaż jest ocieplony ale w tym roku dodatkowo docieplę sufit 6 cm styropianu. Obecnie przy otwartych termostatach różniaca temp. pomiędzy tym pokojem a pozostałymi to ok. 2 st. Po dociepleniu sufitu w garażu mam nadzieję ,że nie będzie więcej jak 1 st.

mam taki hobby room nad garażem, też po podłodze prawie 40 m., też niskie ścianki kolankowe, podłogi ocieplone jak w całym domu 10 cm styro. Garaż ogrzewany, drzwi między mieszkaniem a garażem pojedyncze (wystarczają).

Garaż w bryle, więc ocieplony jak cały dom. Dodatkowo ścianę w garażu okleiłem 5 cm styro. Punkt newralgiczny: BRAMA - segmentowa, niby ocieplana :( Normstahla. wiecie jak ciągnie od niej? ale nie dlatego, że te segmenty są takie "zimne" tylko, że ich łączenia są nieszczelne - ciągnie uszczelkami, elementami gumowymi, które najwidoczniej nie są takie szczelne. Na przyszły rok chyba okleję od wewnątrz te pasy łączeń taką cienką folią-pianką, jaką owija się dla ochrony np. stolarkę w transporcie.

Wracając do pokoju nad garażem - jest bardzo atrakcyjny i można tam mieć sypialnię. Jest ciutkę chłodnie ale nieznacznie (jest on też od pólnocy). mam w nim 4 okna fakro, które pięknie doświetlają i 2 duże okna w ścianie szczytowej, za którymi jest latem zieleń.

Powiedzmy sobie szczerze...

Gdy w sypialni jest trochę chłodniej to się lepiej śpi...

Ja też powiększyłem garaż i będę miał nad nim sypialnię...

strop będzie ocieplony 10cm styro i mam nadzieję że to styknie... :)

Co do ocieplania ściany łączącej dom z garażem (w projekcie już mam tak przewidziane i będzie 5cm styropianu.

U mnie sufit garażu ocieplony 8 cm styropianu, od strony pokoju również ocieplenie posadzki, ogrzewanie podłogowe. Jeśli bardzo przeszkadza niska ściana kolankowa, ewentualnie można ją podwyższyc (zmniejszając jednak nieco powierzchnię) przez zamontowanie ścianek z rigipsu przesuniętych w kierunku wnętrza pomieszczenia. Dzięki temu nie będziecie pełzac po podłodze, żeby dostac się do najniższych części pokoju. Ewentualne wokół ścian zrobic zabudowę meblową - szafki (ale to już nie na temat).

Też chcę wykorzystać pomieszczenie nad garażem na gabinet i w związku z tym chcę go ocieplić na suficie garażu:

1. Ile potrzebuję zostawić miejsca pomiędzy sufitem, a górną krawędzią bramy garażowej, aby zmieścił mi się mechanizm otwierania barmy z silnikiem?

2. Czy wtedy jest sens ocieplać również podłogę pomieszczenia nad garażem?

• 1 month później...

Jeszcze pytanie w kwestii ocieplenia stropu nad garażem, nad którym ma być sypialnia.

Na suficie garażu zdecydowałem dać 5 cm styropianu. Czy warto położyć również styropian na podłodze sypialni nad garażem (np. 2 cm bo na więcej nie pozwolą mi schody)? Słyszałem, że ściany/stropy ociepla się tylko z jednej strony.

Jeszcze pytanie w kwestii ocieplenia stropu nad garażem, nad którym ma być sypialnia.

Na suficie garażu zdecydowałem dać 5 cm styropianu. Czy warto położyć również styropian na podłodze sypialni nad garażem (np. 2 cm bo na więcej nie pozwolą mi schody)? Słyszałem, że ściany/stropy ociepla się tylko z jednej strony.

Nie wiem, czy są jakieś przeciwwskazania, ale ja będę ocieplał strop garażu (nad nim też mam sypialnię) z obu stron: od garażu 5 cm, od posadzki sypialni 3-4 cm. Podobnie zresztą mam w projekcie, więc chyba jest to dopuszczalne :D

Pozdrawiam.

Mam pytanie,

jak napisałem powyżej chcę ocieplić strop miedzy garażem a pokoem powyzej od strony garażu. Czy styrokian grubości 5-10 cm utrzyma się na samym kleju?

chciałbu=ym oczywiscie potem wkleić siatke i jakos to wykonczyć.

Czy to sie utrzyma na samym kleju?

Też myślalem aby nie dawać kołków ale chyba nie będę ryzykował i dam ze 4 kołki na 1 m kw.

Podobno lokalizacja sypialni nad garażem jest niezgodna z zasadami projektowania Feng Shui. Inaczej mówiąc źle się nad garażem śpi i pracuje.

A jest gdzieś spis czynności które można robić nad garażem ? Może coś trafię bo jak nie to kiepsko, pokój będzie stał pusty, o mamo co ja najlepszego wymyśliłem, chyba sprzedam dom ...

A nie, teściową będę tam wpuszczał za każdym razem jak przyjedzie, niech mamusia sobie tam pomieszka :lol: