natalie05 23.03.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Pomóżcie, bo po wielu godzinach w necie dalej nie wiem. Chcę po obu stonach tarasu postawic pergolę lub rozciągnąć żyłki i posadzić coś, co będzie sie szybko pięło, dawało cień, najlepiej było zimozielone, ładnie pachniało i odstraszało komary. Czy coś takiego w ogóle istnieje? Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 23.03.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Zimny wrzątek , niestety nie w naszym klimacie . Możesz u podnóża kratek dać np donice i w nich sezonowo kwiaty czy powojniki a na pergole np bluszcz, po prostu możesz łączyć te ładne z tymi użytecznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 23.03.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ja puściłam winorośl, błyskawicznie zasłoniła taras przed wzrokiem sąsiadów. A na dole można podsadzić różnymi krzewinkami i ziołami, których aromat odstarsza owady, a kwiaty cieszą oko. Można też w donicach. Co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 24.03.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 A możecie napisać jakie to rośliny swoim zapachem odstraszają komary i inne dziadostwo latające? Najlepiej takie, które mogą rosnąć w donicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.03.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 A możecie napisać jakie to rośliny swoim zapachem odstraszają komary i inne dziadostwo latające? Najlepiej takie, które mogą rosnąć w donicy . lawenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.03.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 A możecie napisać jakie to rośliny swoim zapachem odstraszają komary i inne dziadostwo latające? Najlepiej takie, które mogą rosnąć w donicy . lawenda ona odstrasza komary????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.03.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 A możecie napisać jakie to rośliny swoim zapachem odstraszają komary i inne dziadostwo latające? Najlepiej takie, które mogą rosnąć w donicy . lawenda ona odstrasza komary????? tak słyszałam i tak mi sie wydaje ...mialam szpaler lawendy na tarasie i jakoś nie narzekalismy w ubiegle lato na komary http://img216.imageshack.us/img216/1441/lawenda21eb.jpg http://img98.imageshack.us/img98/6472/lawenda19dg.jpg ale jest jeszcze jedna roślinka o cytrynowym zapachu -sadzi sia ją na przemian z pelargoniami w skrzynkach ( trzeba uszczykiwać końcówki roślinki wtedy sie rozkrzewia ) ...poruszona wydaje nawet ładny zapach i to on -ponć odstrasza komary http://www.msoroczynska.republika.pl/plektrantus.html trzeba próbować różnych sposobów bo chyba tego jedynego to tak naprawdę prawdopodobnie ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.03.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Takie cuś co się do gniazdka wtyka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.03.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Ja puściłam winorośl, błyskawicznie zasłoniła taras przed wzrokiem sąsiadów. A na dole można podsadzić różnymi krzewinkami i ziołami, których aromat odstarsza owady, a kwiaty cieszą oko. Można też w donicach. Co kto lubi. to jest bardzo dobry pomysł winorośl ma duże liście szybko zasłonią taras ,a dodatkowo -jeśli wystawa południowa -dadzą smaczne owoce .....wyobraź sobie zwisające grona winogron ...siegasz po nie .... żyć -nie umierać http://www.mFoto.pl/uploads/1210/taras-i-wino_2ce7e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.03.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Takie cuś co się do gniazdka wtyka.. Panie ogrodniku .... fachowo nam tu doradzić -proszę ,a nie chemicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Na tym forum jest bodaj osiem wątków o odstraszaniu kreta.. Tak samo se można komary odstraszać. U mnie prawie nie ma. Mam na strychu nietoperze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.03.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Jeżeli chodzi o roślinkę pnącą i zadarniającą to najszybciej rośnie dławisz ale jest b. inwazyjny i daje szybko "odrosty" a jeżeli chodzi o komary to nigdy ich nie mam nawet przy otwartych oknach i świetle ale codziannie zmieniam wkładki ( te do kontaktu) - a nie tak jak inni wkładki stosują jako wielorazowego użytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fal 25.03.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 piaskownicę i ławeczkę mam zacienione winogronem,( bardzo podoba sie wszystkim) chwalę sobie, poniewaz z winogron nie spadują żadne robaczki (?!), tylko przez kilka dni w czasie kwitnienia drobinki po kwiatach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 25.03.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 ....wyobraź sobie zwisające grona winogron ...siegasz po nie .... żyć -nie umierać Ew-ka, czy to Twój taras? Bo jest piękny. Moje winorośle nie tworzą takiego zadaszenia, a tylko boczne ściany. A ta pergola na zdjęciu jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.03.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 ....wyobraź sobie zwisające grona winogron ...siegasz po nie .... żyć -nie umierać Ew-ka, czy to Twój taras? Bo jest piękny. Moje winorośle nie tworzą takiego zadaszenia, a tylko boczne ściany. A ta pergola na zdjęciu jest super. chciałabym niestety nie moj ......to zdjęcie znalezione gdzieś w internecie ale takie tarasy widywałam na Węgrzech ...wynajmowaliśmy domki z tak zarośniętymi tarasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalie05 27.03.2007 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Kochani, a co sądzicie o winobluszczu lub wiciokrzewie. Rosną u kogoś z Was takie roslinki i możecie się podzielić doświadczeniem? Co do winorośli, to mam pytanie, jak szybko rośnie i czy przypadkiem nie zwabia owadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 27.03.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 spójrz tutaj ---> klik to jest dopiero piękna roślina na taras! - u mnie własnie bedzie ta!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 27.03.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Kochani, a co sądzicie o winobluszczu lub wiciokrzewie. Rosną u kogoś z Was takie roslinki i możecie się podzielić doświadczeniem? Wiciokrzew polecam. Rośnie u mnie pięknie i szybko. Ma piekne pachące kwiaty i zwabia śliczne owady podobne do kolibrów. Serio! Mysleliśmy najpierw, że to kolibry. Ale chyba jednak nie u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 28.03.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Wiciokrzew nad taras, to chyba nie najlepszy pomysł. Mam wrażenie, że mocno śmieci z tych kwiatuszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 28.03.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 To fakt, że się trochę z kwiatuszków sypie, ale jak z każdych kwiatuszków.Ja mam przy tarasie różę pnącą. Ma piękny kolor (łososiowy) i przecudnie pachnie. I niestety przekwitłe kwiatki też zaśmiecają mi taras. Coś za coś, jak to mówią. Wybaczam mojej róży to, że śmieci, bo przez całe lato mam piękny zapach na tarasie i wokół. Ale u natalie to nie ma być chyba na samym tarasie, tylko po jego obu stronach. Tak więc nie powinno śmiecić na sam taras. (no chyba, żeby wiatr nanióśł, ale to może nanieść wszystkiego ) A najmniej śmieci chyba bluszcz. No i jest zimozielony. Też go rozważałam, ale po pierwsze jest taki monotonny: przez cał rok wygląda tak samo, a ja lubię jak otoczenie wokół mnie zmienia się wraz z porami roku, po drugie nie kwitnie i nie pachnie, a ja uwielbiam pachnące kwiaty, po trzecie w zimie i tak nie siedzę na tarasie, więc nie potrzebna mi zasłona z zimozielonej roślinki, po czwarte bluszcz woli raczej cień, więc odpada, bo to taras cały w słońcu No i tym sposobem mam z jednej strony winorośl , a zdrugiej pnącą różę. Winorośl rośnie w oczach. Około dwumetrowe przyrosty rocznie, więc co roku przycinam ją ostro. No i ma bardzo smaczne owoce, bo jest od pd-zach. I nie zauważyłam, żeby jakoś specjalnie zwabiała owady, to raczej wiciokrzew, ale to są jakieś motyle, więc nie przeszkadza mi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts