Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką rośłinką zacienić taras?

Recommended Posts

Pomóżcie, bo po wielu godzinach w necie dalej nie wiem. Chcę po obu stonach tarasu postawic pergolę lub rozciągnąć żyłki i posadzić coś, co będzie sie szybko pięło, dawało cień, najlepiej było zimozielone, ładnie pachniało i odstraszało komary. Czy coś takiego w ogóle istnieje? Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

A możecie napisać jakie to rośliny swoim zapachem odstraszają komary i inne dziadostwo latające? Najlepiej takie, które mogą rosnąć w donicy .

lawenda :lol:

ona odstrasza komary?????

tak słyszałam i tak mi sie wydaje ...mialam szpaler lawendy na tarasie i jakoś nie narzekalismy w ubiegle lato na komary :wink:

http://img216.imageshack.us/img216/1441/lawenda21eb.jpg

http://img98.imageshack.us/img98/6472/lawenda19dg.jpg

ale jest jeszcze jedna roślinka o cytrynowym zapachu -sadzi sia ją na przemian z pelargoniami w skrzynkach ( trzeba uszczykiwać końcówki roślinki wtedy sie rozkrzewia ) ...poruszona wydaje nawet ładny zapach i to on -ponć odstrasza komary :lol: http://www.msoroczynska.republika.pl/plektrantus.html

trzeba próbować różnych sposobów bo chyba tego jedynego to tak naprawdę prawdopodobnie ni ma :(

Ja puściłam winorośl, błyskawicznie zasłoniła taras przed wzrokiem sąsiadów. A na dole można podsadzić różnymi krzewinkami i ziołami, których aromat odstarsza owady, a kwiaty cieszą oko. Można też w donicach. Co kto lubi.

to jest bardzo dobry pomysł :lol:

winorośl ma duże liście szybko zasłonią taras ,a dodatkowo -jeśli wystawa południowa -dadzą smaczne owoce .....wyobraź sobie zwisające grona winogron ...siegasz po nie .... :D żyć -nie umierać :D

http://www.mFoto.pl/uploads/1210/taras-i-wino_2ce7e.jpg

Jeżeli chodzi o roślinkę pnącą i zadarniającą to najszybciej rośnie dławisz ale jest b. inwazyjny i daje szybko "odrosty" a jeżeli chodzi o komary to nigdy ich nie mam :p :roll: nawet przy otwartych oknach i świetle ale codziannie zmieniam wkładki ( te do kontaktu) - a nie tak jak inni wkładki stosują jako wielorazowego użytku :o

....wyobraź sobie zwisające grona winogron ...siegasz po nie .... :D żyć -nie umierać :D

Ew-ka, czy to Twój taras? Bo jest piękny.

Moje winorośle nie tworzą takiego zadaszenia, a tylko boczne ściany.

A ta pergola na zdjęciu jest super.

chciałabym :wink: niestety nie moj ......to zdjęcie znalezione gdzieś w internecie :D

ale takie tarasy widywałam na Węgrzech ...wynajmowaliśmy domki z tak zarośniętymi tarasami

Kochani, a co sądzicie o winobluszczu lub wiciokrzewie. Rosną u kogoś z Was takie roslinki i możecie się podzielić doświadczeniem?

Wiciokrzew polecam. Rośnie u mnie pięknie i szybko. Ma piekne pachące kwiaty i zwabia śliczne owady podobne do kolibrów. Serio! Mysleliśmy najpierw, że to kolibry. Ale chyba jednak nie u nas. :wink:

To fakt, że się trochę z kwiatuszków sypie, ale jak z każdych kwiatuszków.Ja mam przy tarasie różę pnącą. Ma piękny kolor (łososiowy) i przecudnie pachnie. I niestety przekwitłe kwiatki też zaśmiecają mi taras. Coś za coś, jak to mówią. Wybaczam mojej róży to, że śmieci, bo przez całe lato mam piękny zapach na tarasie i wokół. :)

Ale u natalie to nie ma być chyba na samym tarasie, tylko po jego obu stronach. Tak więc nie powinno śmiecić na sam taras. (no chyba, żeby wiatr nanióśł, ale to może nanieść wszystkiego :wink: )

A najmniej śmieci chyba bluszcz. No i jest zimozielony. Też go rozważałam, ale po pierwsze jest taki monotonny: przez cał rok wygląda tak samo, a ja lubię jak otoczenie wokół mnie zmienia się wraz z porami roku, po drugie nie kwitnie i nie pachnie, a ja uwielbiam pachnące kwiaty, po trzecie w zimie i tak nie siedzę na tarasie, więc nie potrzebna mi zasłona z zimozielonej roślinki, po czwarte bluszcz woli raczej cień, więc odpada, bo to taras cały w słońcu :wink:

No i tym sposobem mam z jednej strony winorośl , a zdrugiej pnącą różę.

Winorośl rośnie w oczach. Około dwumetrowe przyrosty rocznie, więc co roku przycinam ją ostro. No i ma bardzo smaczne owoce, bo jest od pd-zach.

I nie zauważyłam, żeby jakoś specjalnie zwabiała owady, to raczej wiciokrzew, ale to są jakieś motyle, więc nie przeszkadza mi to.