Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką rośłinką zacienić taras?

Recommended Posts

Tak, taras ma być osłonięty po obu stronach (po 5 metrów) oraz chcę aby roślinka wspięła sie na górę i zasłoniła przezroczysty obecnie daszek z pleksi. Nie przemyślałam tylko jednego-co będzie jesienią, jak roślina zrzuci liście i trzeba będzie włazić na ten daszek i zgarniać. A co z zalegającym na daszku śniegiem? Pomóżcie, bo już sama nie wiem co robić. Puszczać roślinkę na dach i miec fajny cień w lecie, czy to bez sensu? Bluszcz już przemyślałam - ponieważ jest zimozielony to odpada, bo w zimie za bardzo będzie zacieniał mi salon i kuchnię.

U mnie w starym domu była winorośl.Teraz też planuje zasłonić nią taras.

Z osami nie było nigdy problemu,jedynie jak koty łaziły po górze to zrzucały owoce ,łamały gałązki(sok)I było troszke z tym kłopotu.Jednak korzyśc z gestego ,przewiewnego i dającego lekki chłodek cienia przewyższała te niedogodności.U nas częściowo winogrono wspierało sie na daszku(4 nogi i płachta),a jak podrosło to po prostu na linkach przywiazałam do balkonu.I ta prowizorka trzyma sie kilka lat.

Liscie sa duze,i spadają jednorazowo(zwłaszcza po przymrozku)nie ma kłopotu ze sprzataniem.A poza tym bardzo długo wino jest zielone.Do listopada.

A oto główny bohater

http://images22.fotosik.pl/83/c958f04176300314m.jpg

A na komary- no cóż -popieram technikę i właczam do pradu płytki antykomarowe.Mąż ostatnio kupił tez lampkę na owady,ale nie podoba mi sie odgłos egzekucji .Takie paskudne "bzyt". :-?

• 4 weeks później...

A może winobluszcz trójklapowy ?

Mi architekt projektuje zadaszenie tarasu i zaproponował właśnie tą roslinę, ale podkreślił, że ma być trój a nie pięcioklapowy.

"Pnącze bujnie rosnące, samoczepne, dorastające do 20 m wysokości. Przyrasta rocznie ok. 100 cm. Liście trójklapowe, 10-20 cm długości (zmienne w kształcie i wielkości) głęboko ząbkowane, zielone, jesienią przebarwiające się na jaskrawo czerwono lub purpurowo. Kwiaty drobne, zielonkawe, miododajne. Kwitnie w lipcu. Owoce granatowej barwy. Dobrze rośnie na każdej żyznej glebie, stanowiskach najlepiej półcienistych – ściany wschodnie, zachodnie. Dość dobrze znosi ściany południowe i północne. Dzięki swoim przylgom, silnie przytwierdza się do każdej powierzchni, a dachówkowato ułożone liście szczelnie pokrywają ściany, zabezpieczając je przed deszczem i silnym nagrzewaniem się w lecie. Pnącze godne szerokiego zastosowania."

Chyba najważniejsze, że będzie stanowił osłonę przez 4 pory roku.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam!!

Zadaje pytanie jako kompletny laik wiec prosze sie nie smiac :)

Czy mozna zrobic tak ze przekryc taras np jakims pleksiglasem a pod tym rozpiac ruszt dla np winobluszcza?

Czy roslinki pod takim przekryciem beda rosly? czy musza miec bezposredni kontakt z promykami, w koncu w domu jakos rosna.

Pozdrawiam

Marta

• 2 weeks później...