Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

mam zamiar zbudować ogrodzenie sztachetki na podmurówce. Ppanuje tez w przyszłosci nabyć psa słusznej wielkości i temperamentu. I naszły mnie watpliwości czy takie ogrodzenie jest bezpieczne czy pies tego nie połamie? moze ktos ma doświadczenia ewentualnie pomysły. Może zamiast sztachetek paliki szescienne, czy wogóle lepiej stal. Chciałem cos w miare tanio stąd pomysł na płot Dotąd miałem siatkę ale chce cos bardziej wyszukanego.

Witam !

mam zamiar zbudować ogrodzenie sztachetki na podmurówce. Ppanuje tez w przyszłosci nabyć psa słusznej wielkości i temperamentu.

A tego psa to zamierzasz zostawić samemu sobie, czy jakoś wychować ? A może chcesz, zeby byl 'zły' i rzucał się na wszystko co bedzie przechodzić wzdłuż płotu ?

Jeśli od mojej odpowiedzi na twoje pytanie zalezy czy mi cos podpowiesz to wyjaśniam:):

tak psa wychowam, bedzie brał udział w szkoleniu i jezdził ze mna wystawy, ale są rózne sytuacje i rózni ludzie moga sie róznie zachowywać stąd moje zapytanie. gdybym nie czuł odpowiedzialności za swojego psa nie zajmował bym sobietym głowy.

Czy zasługuje teraz na rzeczowa odpowiedź w kwestii ogrodzenia?:)

tak psa wychowam, bedzie brał udział w szkoleniu i jezdził ze mna wystawy, ale są rózne sytuacje i rózni ludzie moga sie róznie zachowywać stąd moje zapytanie.

Jeśli pies będzie wyszkolony i nie będzie się rzucał na wszystko co się rusza, to nie powinieneś się obawiać. Jakkolwiek widywałam psy, które były 'szkolone' właśnie, żeby sie rzucały i solidne ogrodzenia ze sztachet ciągle to wytrzymują. Tyle, że te sztachety trzeba kontrolować, bo jak wiadomo drewno jest materiałem, który ulega biodegradacji. Jednakże zawsze może Ci się trafić pies taki jak mi. mój się nie rzuca na ogrodzenie. Mój je po prostu przeskakuje ;)

JoShi pamiętaj, że pies, to tylko zwierzę i działa na zasadzie bodźców i instynktu! Miałem przypadek, gdy spacerowałem sobie z własnym dogiem niemieckim i rzucił się na nas policyjny pies, którego pan (w dodatku na służbie!!! :o) po prostu zagadał się z ładną panią ekspedientką a psa zostawił nie przywiązanego przed sklepem!!! My sobie tylko przechodziliśmy, a tamten owczarek się na nas rzucił, bo tak mu się spodobało i już!!! Tak samo jest z psem mojego teścia - taki ładny rotwailerek, spokojny, siedzi to to sobie bez ruchu na ziemi, ale jak pojawia się jakiś podejrzany menel (pijaczek, albo ćpun), to zmienia się po prostu w bestię i skacze na wysokość ponad 2 metrów i to bez rozbiegu!!! :o A jak poczuje jakąś suczkę w rui, to nie ma takiego ogrodzenia, którego by nie zjadł, albo nie przeskoczył!!! Bo on po prostu MUSI!!! :oops: :lol: ;)

Wracając do tematu - nie wiem jakiej rasy psa chcesz puścić na posesji, bo jedne rasy to świetni kopacze, inne pieski doskonale skaczą (np. wspomniane rotewailery), inne natomiast nawet przez 1 metrowy płotek nie chcą za nic w świecie przejść! Moje 2 dogi niemieckie za nic nie chciały się męczyć (czarny i płaszczowy), ale już błękit - to była bestia, która wymagała solidnego ogrodzenia!

Drewniane balaski na podmurówce, to właściwie żadna przeszkoda, prędzej, czy później pies je przegryzie, choćby były nawet gęsto przykręcone... Ja raczej poszedłbym w kierunku jakichś przęseł metalowych (proste i niewyrafinowane nie są wcale dużo droższe od przęseł drewnianych). Tylko tak, jak pisałem wyżej - zależy jakiej rasy pieska chcesz mieć. Wszystko zależy od jego temperamentu!

Pozdrawiam!

:D :D :D

JoShi pamiętaj, że pies, to tylko zwierzę i działa na zasadzie bodźców i instynktu!

Owszem. Jednakże założyciel wątku wspominał o szkoleniu... W zasadzie wykluczam sytuację, że szkolony pies będzie zjadał ogrodzenie... Chociaż, tak jak sama napisałam psy są różne i nie można mieć pewności.

Ważne przy ogrodzeniu są dwie sprawy - podmurówka z funadmanetem - bo nawet jak Twój pies nie będzie kopał, to nie masz pewności, że od zewnątrz inny piesek nie podkopie ogrodzenia :D . W ten sposób rasową sukę znajomego zgwałcił kundelek :lol: .

Druga istotna sprawa to wysokość ogrodzenia. Jeśli bedziesz mieć wybrana rasę, pewnie będziesz wiedzieć jaka powinna byc wysokość płotu.Przy moich gończych jest to 170 cm.

Bez przesady - pies tak łatwo nie zniszczy ogrodzenia drewnianego. Musiałby byc bardzo silny i agresywny. Ale taki przciętny czworonóg - nie sądzę.

Pies słusznej postury i temperamentu rozwali ci ten płot w drzazgi. Owczarek niemiecki znajomych regularnie robił sobie dziury w drewnianym płocie pod nieobecność właścicieli i wybierał się na wycieczki po wsi, a był to pies bardzo ułożony, spokojny i posłuszny. Z drugiej strony siatka też nie daje gwarancji bezpieczeństwa, bo bywa, że pies potrafi ją przegryźć.