Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC dla ubogich - czy to ma sens ?

Recommended Posts

Załozenie 1 : koszt ponizej 1000 zl

Załozenie 2 : w domu nie bedzie wentylacji mechanicznej, reku, rozprowadzenie ciepla z kominka i innych bajerow, zatwierdzony projekt zaklada wentylacje grawitacyjna

to czy ma sens:

GWC rurowy lub zwirowy do zrobienia "tymi recami" ktory bedzie zima

dostarczał troche swieżego powietrza - tak aby nie trzeba bylo otwierac okien na mikrowentylacje a latem aby było w domu troche chodniej.

Wykonanie: doprowadzenie rura cieplejszego zima i chlodniejszego latem powietrza do tylko 1 punktu - salonu.

Jak to zrealizowac?

Czy przepust robic w fundamentach a potem w posadzce czy w scianie?

Czy w scianie pozostawic zakratkowaną dziure fi 160?

1 wentylatorek do wtłaczania powietrza do domu?

W sumie sprowadza sie to do tego aby zamiast wentylowac poprzez otwarte okna - to wspomagac wentylowanie poporzez zakopana w ziemi rure, ktorej koniec gdzies ładnie umieszcze w salonie.

Czy to ma sens, czy taka "droga na skroty" nic mi nie da?

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TAKIE CUDA TO TYLKO W "ERZE"!

Masz wybór. Jedna z dwu wymienionych funkcji. :lol:

Zakopana w gruncie rura o średnicy dość znacznej (160 lub 200mm) i wyprowadzona pod kominkiem spełni dwie funkcje.

ZIMĄ SPEŁNI!!!

Dostarczy powietrze do kominka i dostarczy podgrzane w ziemi powietrze do domu.

UWAGA! to kompromis!!!

Kominek "spożywa" do 4 wymian kubatury na godzinę jak go dobrze rozbuchać. Jak się dołoży jeszcze potrzeby domu, to sprawność takiego systemu będzie kolosalna, ale skuteczność mała! Skuteczność będzie wzrastać, jak kominek nie będzie działał.

Zimne i ciężkie powietrze naciśnie na wlot do tego GWC z pewną siłą (parciem). W SZCZELNYM domu (ZERO nawiewników w oknach!) obieg powietrza będzie musiał być taki, że wstępnie podgrzane powietrze dostaje się tym nawiewem do salonu i z tamtąd dopiero do innych wnętrz. Lekkie i ogrzane powietrze będzie ulatywało kanałami wentylacyjnymi (ograbiając nas ze złotóweczek).

Latem system nie zadziała!!!

Zero klimy, bo powietrze pod ziemią będzie ciężkie, zimniejsze. Obieg grawitacyjny nie zadziała. Wtedy trzeba by go wymuszać wentylatorem. W salonie będzie jako tako. W reszcie domu już nie.

Adam M.

Tanio nie będzie bo wykop, rury....

Rura to 50zł/mb a 5mb nic nie załatwia. Trzeba z 40mb.

witam krajana :lol:

Czytaja o reku i jego cenach - trudno oszacowac kiedy by sie to zwrocilo - moze nigdy.

Kominek traktuje na zasadzie "kolorytu" - rozpalic raz w miesiacu.

Ale poniewaz dom wymaga doplywu swiezego powietrza to skoro przy mniejszym niz reku koszcie jego dogrzenia mozna to zrobic poprzez GWC - dobrze mysle?

Zycie skupia sie albo w salonie na dole albo w pokojach na gorze.

Czyz nie wystarczy w salonie np. pod kaloryferem dac 1 wyjscie z GWC

w ten sposob zapewnie wymiane powietrza na parterze - bo kuchnia jest otwarta na salon.

Ewentualnie pociagnac 2 druga odnoge na holl w poddaszu. Tam bedzie sie dostawac swieze-chlodne powietrze dla potrzeb pokoi na poddaszu.

Roznica miedzy latem a zima bedzie taka ze latem bedzie to wspomagana wentylatorem.

Latem GWC ma wtlaczac powietrze o temp 25 stopni zamiast otwierania oknien i wpuszczania powietrza o tem 32 stopnie.

A koszt? - 50 zl x 40 m rura

wykop - w ramach paru weekendow na dzialce

Ale na piętrze to nie zadziała!

Tam zawsze gromadzi się cieplejsze.

Tak sobie myślę, że może lepiej by było zrobić pełną wentylację mechaniczną z GWC. Same korzyści a koszt mniejszy niż budowa grwitacyjnej.

Odpadają kominy, obróbki, okna mogą być fixy (nieotwierane).

Sam komin wentylacyjny to tak z 4 tysiące kosztuje.

Jak to posumować, to taniej ta mechaniczna wyjdzie, a lepsza jest. A jeszcze z GWC może być klima.

Adam M.

tak się nie da, rura musi być zakopana dość głęboko żeby uzyskać jakiś efekt, co najmniej 2 metry poniżej poziomu terenu, obawiam sie że tego sam łopata w wekeend nie zrobisz 40 mb * 2 mppt * 0,6 szerokości to daje 48 m3 do przewalenia

Dodaj do tego potencjalne ryzyko zasypania w wykopie. To naprawdę nie są żarty - taki przypadek jest nawet opisany na tym Forum .

Witam

Zachęcony sprawnie działającym GWC w nieocieplonym garażu (woda nigdy nie zamarzła) oraz wypowiedziami znawców tematu postanowiłem wykorzystać ciepło z gleby w domu. Mam pod płytą rurę 100 pcv doprowadzającą powietrze z zewnątrz do salonu pod kominkiem. Już dzisiaj zaczynam mierzyć temperaturę powietrza dopływającego z zwenątrz (rura ma ok 6mb). Zamierzam przed wlotem na zewnątrz zdjąć wierzchnią warstwę ziemi na pow ok 4-5 m2, zrobić poduszkę powietrzną grubości ok 5-10 cm, przykryć ją styropianem grubości 10cm, całość przykryć ziemią. Będzie to najtańszy GWC. Jeśli będą jeszcze mrozy, to o efektach poinformuję. Jeśli ktoś potrafi wyliczyć sprawność takiego wymiennika to z chęcią skorzystam, może skoryguję jego wielkość, za porady z góry dziękuję.

Można by ułożyć meander z tego kanału. Takie hupokustum grzane ziemią.

Czas wymiany wzrośnie. Wzrośnie długość kanału. Przy komorze prostokątnej brzegi niewiele wniosą do strumienia zasuwającego srodkiem, po najkrótszej trasie.

Adam M.

Zamierzam przed wlotem na zewnątrz zdjąć wierzchnią warstwę ziemi na pow ok 4-5 m2, zrobić poduszkę powietrzną grubości ok 5-10 cm, przykryć ją styropianem grubości 10cm, całość przykryć ziemią. Będzie to najtańszy GWC. Jeśli będą jeszcze mrozy, to o efektach poinformuję. Jeśli ktoś potrafi wyliczyć sprawność takiego wymiennika to z chęcią skorzystam, może skoryguję jego wielkość, za porady z góry dziękuję.

Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego, że najtańszy nie zawsze oznacza najlepszy.

Na jakiej głębokości zamierzasz umieścić tę "poduszkę powietrzną" ?

Styropian wypadałoby zabepieczyć przed wpływem wilgoci (np. z opadów atmosferycznych), inaczej z biegem czasu będzie tracił swoje właściwości.

Ponadto na tej głębokości mogą pojawić się różne formy życia (np. krety, nornice, owady), weź to też pod uwagę.

Sprawności nie da się ocenić bez znajomości warunków gruntowych i atmosferycznych.

Ogólnie pomysł dobry, ale trzeba dopracować szczegóły.

Czekamy na inormację jak to działa.

Przewidujesz jakieś opomiarowanie ?

Takie rozwiązanie mogło by być optymalne przy wykonywaniu tarasu.

Wtedy od góry wymiennik byłby zabezpieczony przed wpływami atmosferycznymi.

Pełna regeneracja wymiennika nastąpi w okresie letnim, gdy wykorzystasz GWC jako klimę.

Tylko powierzchnia może być zbyt mała.

wykop - w ramach paru weekendow na dzialce

tak się nie da, rura musi być zakopana dość głęboko żeby uzyskać jakiś efekt, co najmniej 2 metry poniżej poziomu terenu, obawiam sie że tego sam łopata w wekeend nie zrobisz 40 mb * 2 mppt * 0,6 szerokości to daje 48 m3 do przewalenia

lepiej zastanów się czy nie da się położyć rury wokół domu wykorzystując wykop pod fundament

Wykopu pod fundament to raczej nie radzę wykorzystywać. Po to się zagłębia fundament poniżej strefy przemarzania żeby nie przemarzał. Wpuszczanie tam zimnego powietrza to nienajlepszy pomysł.

...w domu nie bedzie wentylacji mechanicznej, reku, rozprowadzenie ciepla z kominka i innych bajerow, projekt zaklada wentylacje grawitacyjna

to czy ma sens:

GWC , który bedzie zima dostarczał troche swieżego powietrza - tak aby nie trzeba bylo otwierac okien na mikrowentylacje, a latem aby było w domu troche chodniej.

Wykonanie: doprowadzenie rura cieplejszego zima i chlodniejszego latem powietrza do tylko 1 punktu - salonu.

Moi poprzednicy już to skrytykowali, ja uważam, że tak można.

Z tym, że :

- W zimie wentylator powinien pracować na niższym biegu (z mniejszą wydajnością), zatem powinien to być wentylator 2-biegowy.

W lecie grawitacja słabo działa, a zapotrzebowanie na wietrzenie jest duże.

- Trzeba też wykonać bezpośrednią czerpnie w ścianie budynku z zasuwą, aby można było ją zamykać, bo nie cały czas GWC będzie potrzebny, zaś wentylacja tak.

- Warto przy wentylatorze zainstalować filtr powietrza. Będzie czysto w domu.

- Może jednak doprowadzić nawiew także do sypialni na górze.

- Najtańszy i posiadający stabilną wydajność będzie GWC rurowy, z rury fi=200.

Dobrze jest go wykonać nie liniowy, lecz w kształcie rombu z trójnikami 45 stopni. Dwie gałęźie zmniejszą opory. Czerpnia i doprowadzenie do budynku z przeciwległych rogów rombu.

Wystarczy głębokość 90cm.

Co do kosztów, to trzeba je rozłożyć w czasie.

Za 1000 zł kupić rury kanalizacyjne do GWC i ewentualnie wykonać też kanały w domu (w czasie jego budowy). Reszta póżniej.

Witam

Jednak z wykonaniem takiego "hypokaustum" chyba muszę poczekać, będzie dodatkowy czas na uzupełnienie szczegółów. A to dlatego, że pomiary temperatury powietrza wpływającego przez kratkę pod kominkiem wskazały 18 st.C, przy temperaturze na zewnątrz 7st.C (tyle było rano ok 8.00). Zaskakujące ale zmierzone, widać że rura (ok 6 mb) położona pod płytą wykorzystuje ciepło z gleby i podnosi temperaturę zasysanego powietrza z zewnątrz aż o 11 st.C - jestem mile zaskoczony, może taki uzysk wynika z dzisiejszej temperatury na zewnątrz, może przy ujemnej temp będzie inaczej, jeśli taka okazja jeszcze się zdarzy to podam odczyt z termometru (on już tam zostanie). Odnośnie głębokości zakopania takiego wymiennika to myślę, że nawet pod darnią trawy np 15-20 cm wystarczy (aby za bardzo się nie przepracować, ktoś wcześniej podał, że taka grubość styropianu może odpowiadać 4 m warstwy ziemi), oczywiście konstrukcję odpowiednio wzmocnię i zabezpieczę folią. dodatkowo zewnętrzne krawędzie zabezpieczę styropianem na głębokość przemarzania tj 50 cm wgłąb aby zlikwidować "efekt brzegowy". Przed gryzoniami zabezpieczę kratkami na wlocie i wylocie, również zastosuję meandry - co jest niezbędne w takiej konstrukcji (dzięki Adamowi mk bardziej je zagęszczę). Gdyby taki wynalazek się sprawdził to taką poduszkę można wykonać z dwu zabezpieczonych ocynkowanych blach połączonych np łatami drewnianymi, wówczas wymiennik byłby nieomal fachowy.

Pozdrawiam Leon z Wrocławia.

Uciekałbym od blachy pod ziemią. Najprościej zrobić to z cegły i płyt chodnikowych. Może być odzysk dobrze potraktowany karcherem. To ma tam zostać "na zawsze" (no, na 50 lat). Boję się, że ta blacha to "piątka" musiała by być.

Adam M.

re adam_mk

Pewnie masz rację z pchaniem blachy do ziemi, taki pomysł z wymiennikiem z blachy bo większość urządzeń wentylacyjnych jest z niej zbudowana. Jednak czy taki wymiennik ma sens to można wypróbować wstępnie z samym dołem w ziemi, gdyby pomysł okazał się ciekawy i użyteczny wtedy można pomyśleć o trwałym wymienniku ceramicznym lub betonowym, czy nawet z kamieni, oczywiście ekonomicznie uzasadnionym. Wytłumacz proszę tą różnicę temperatur powietrza na zewnątrz i wpadającego pod kominkiem - skąd aż taka różnica - przecież leci grawitacyjnie powietrze z kratki, jest ciąg, temperatura w domu to 22,5 st.C. Czy rzeczywiście rura 6 mb pcv może aż tyle ciepła uzyskać z gleby??? Dodam, że dom jest na płycie (chudziak ok 6cm, płyta 10cm, styropian 10 cm, płyta grzewcza ok 7cm)

Wydaje mi się, że to jest tylko temperatura. Tam nie ma strumienia ciepła. Struga jest bardzo mała, wolno płynie i jest czas na nagrzanie jej ciepłem ścian w okolicy wylotu. Dlatego tak szokująco wysokie odczyty.

Zapalając w kominku byle trochę gazet wymusisz ruch przez palenisko (i ten dolot). Wtedy zmierz. Powinno być "normalniej" co oznacza bliżej 8stC.

Jeżeli ta instalacja sprawnie wymienia ciepło z ziemią to powinna wręcz chłodzić powietrze wlatujące do niej, jeżeli ma więcej niż te 8stC. Jeżeli tego nie robi, to jest mało sprawna.

Jest też problem akumulacyjności. W pierwszych 10 minutach korzystasz z nagromadzonego w masie ciepła. Jak je już "wyciągniesz" to będzie dostępny ten strumień, który uzupełnia zaburzoną równowagę, czyli przewodnictwo cieplne gruntu itd. Wtedy pomiar będzie bardziej miarodajny.

Płomień świecy ma około 750stC. Domu nie ogrzeje, a temperatura i to wysoka jest.

Adam M.

Witam. Piszecie o wykorzystaniu do GWC zwykłej rury kanalizacyjnej z PCV. Słyszałem, że nie powinno się stosować PCV bo coś tam rakotwórczego się wydobywa :-? Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, bo inaczej nie byłyby dopuszczone instalacje CWU i w ogóle wody w domu z PCV.

Jak to jest wg Was?

To może być jak z ptasią grypą, SARS itepe :D

Pozdrawiam

Tomek

Mam studnię wykopaną w piwnicy, woda ma mniej więcej stala temperaturę

ok. 9 st.C i myślę, ze na tyle można liczyć, jak się spod ziemi czerpie

powietrze, oczywiście pod warunkiem dobrej wymiany ciepla po drodze.

Nawiasem mówiąc, woda wydaje mi się lepszym medium do tej wymiany,

moze warto o tym pomyśleć, zamiast o gruncie.

re adam_mk

oczywiście jak zwykle masz pewnie rację, od dwu dni nie palę w kominku, ale podam odczyt jak ruch powietrza będzie wymuszony przez kominek.

re Tomek_W

Nie mam zamiaru dywagować na ten temat skoro naukowcy dopuścili do użytku rury pcv do instalacji wody pitnej zarówno zimnej jak i ciepłej. Jeśli nie mają racji to kiedyś to się zmieni.

re hes

Jestem za, bo każde źródło energii jeśli potrafimy wykorzystać to powinniśmy to robić zwłaszcza gdy jest odnawialne i nie trujemy innym.

Nie mam zamiaru dywagować na ten temat skoro naukowcy dopuścili do użytku rury pcv do instalacji wody pitnej zarówno zimnej jak i ciepłej. Jeśli nie mają racji to kiedyś to się zmieni.

Daleki jestem od nawet śladowej paniki w tego typu sytuacjach :lol:

Zastanawia mnie to po prostu od czasu rozmowy z architektem, który o takim zagrożeniu mówił i wyraźnie stręczył w stronę płytowego GWC (dwie płyty betonowe z dystansami) Coś takiego na pewno jest korzystniejsze ze względu na lepsze proporcje objętości do powierzchni (rura akurat ma ten stosunek mało korzystny) U mnie bałbym się takiego rozwiązania ze względu na poziom wód gruntowych. Z tego właśnie względu myślę o rurze bez żadnych połączeń na całej długości.

Tomek

P.S. Pozdrawiam krajana :D