pah 12.06.2003 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Wiem, że to granulki ceramiczne klejone dobrym cementem. Ale czy ktoś zna ten materiał z doświadczenia? Na forum ten temat jest raczej omijany - nic nie znalazłem. Proszę o jakieś opinie, czy dane tech. Na str Optiroca też jest niewiele. http://www.keramix.optiroc.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 12.06.2003 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Właśnie dzwoniłem do przeedstawiciela handlowego. K = 0,19 dotyczy ściany z Keramixu ocieplonej 8 cm wełny, jest to materiał do ściany dwuwarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 12.06.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Ta wartość 0,19 podana na stronie to lambda, a nie K. Ale rzeczywiście to materiał głównie na ściany dwu- lub trzywarstwowe, ewentualnie działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pah 12.06.2003 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Przedstawiciel handlowy handlowy twierdzi, że Keramix 24 (nie robią większych wiec z tego mat. nie ma JW) + 10 styropian to U=0,27.Czy jest wytrzymały i łatwy w obróbce?Jeśli ktoś to kupował jaką cenę wynegocjował. Dystrybutorzy podają ok. 4,50 za sz. (8 szt na m2 - czyli 36 zł. m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pah 13.06.2003 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Czy może ktoś wie czym KERAMIX różni się od normalnych bloczków z keramzytu tzw. czerwonej serii SUPERTERMO Optiroca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agko 16.06.2003 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.06.2003 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Jakiś czas temu stałam przed dylematem jaki materiał wybrać na ściany. Mój wybór padł na keramzytobeton jako materiał najbardziej ekologiczny, o dobrej izolacji cieplnej i akustycznej. Później - z jakiej firmy wybrać produkt, tez nie było łatwo. Na forum mało jest opini w tym temacie ale te które sie pojawiły pomogły mi wybrac za i przeciw. Każdy z nas chce wybudować jak najtaniej i jak najlepiej chociaż nie zawsze to idzie w parze. Jeśli chodzi o Optiroc spotkałam sie z różnymi opiniami - głównie negatywnymi - nie mnie wyciągać z tego wnioski - ale są tez inni producenci bloczków keramzytowych. Oferowana cena za bloczek Keramixu jest bardzo intrygująca i zastanawiająca, niestety nie spotkałam się z nim a i informacji jest o nim niewiele. Proponuję zapoznać sie z oferta innych firm. Powodzenia Zobacz pod adresem http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=122540&highlight=#122540 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agko 16.06.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Pah. Odpowiadam na Twoje pytanie z wątka http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=122936#122936 agko piszesz że na pewno nie Optiroc, dlaczego? Mając na mysli Optiroc nie brałam pod uwagę Keramixu, gdyż nikt mi tego nie oferował, ale zapoznałam sie z pozostałymi ich pustakami. Zasięgnęłam też informacji z forum i od moich znajomych, a także osób z branzy budowlanej. Argumenty mnie przekonały, innych nie muszą a wybór i tak nalezy do każdego indywidualnie.Na co narzekano - na kruchość materiału, brak dokładności w wymiarach, nierówna ścianę, itp. Zajrzyj do watka znajdziesz tam trochę informacji o keramzycie:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8535&highlight=keramzytDla mnie akurat duże znaczenie ma współczynnik U aby był jak najlepszy i jak najmniejszym kosztem, dlatego tez nie brałam wogóle pod uwagę bloczków gdyż musiałabym je jeszcze ocieplić dla uzyskania jak najlepszych parametrów. Moja uwaga skupiła się głównie na pezamie i gisotonie gdyż oferowane są one wraz z ociepleniem, co oszczedza czas i robociznę a tym samym pieniądze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.06.2003 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 agko zastanów się może policz 15 cm styropianu lambda max 0,03 22,5 cm keramzyto betonu lambda max 0,17 czyli zobacz jeszcze Pezam i Fortis tam jest 20 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.06.2003 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 agko odpowiedziała na Twoje pytanie w wątku http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=122697&highlight=#122697"Wybrałam ThermoMax 37,5 cm, U=0,13 a dzwiękoszczelność 47 dB, cena 180 zł/m kw. "Te bloczki mają 22,5 cm styropianu, czyli więcej niż w bloczkach Pezam i Fortis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pah 23.06.2003 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 keramix 24 cm. + 15 cm wełna + 12 cm keramic daje U=0,18 (20 - zależy od zaprawy) za cenę 65 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.11.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 witam ja wlasnei wybieram material na dom i trafilem tutaj zbudowal ktos juz moze dom z Keramixu? jakies doswiadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pejade 21.11.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Wiem, że to granulki ceramiczne klejone dobrym cementem. Ale czy ktoś zna ten materiał z doświadczenia? Na forum ten temat jest raczej omijany - nic nie znalazłem. Proszę o jakieś opinie, czy dane tech. Na str Optiroca też jest niewiele. http://www.keramix.optiroc.pl Mam dom zbudowany z bloczków keramzytowych alfa, podbnie strop teriva tez ma te bloczki. NAtomiast garaz zbudowałem cały z pustaków alfa żużlobetonowych. Wiem już , że żużlobeton jest mocniejszy. Ściany keramzytowe pekły w połowie otworów okiennych (klasyk), na syficie jest "mapa" bloczków. Myślę, że wytwórcy jeszcze uczą się tej technologii (odpowiedni dobór granulatu) Ale zbudował bym raz jeszcze z tego materiału, należy pamiętać o zbrojeniu ścian. Nikt w wytwórni o tym mi nie powiedział, że zwłaszca pod otworami okiennymi trzeba przezbroić ścianę. Dodatkowo wylweki na pietrze wykonałem z keramzytu zamiast kruszywa. Dzieki temu mój strop jest 3 razy lżejszy niż klasyk. Zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts