Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wodne

Gesiu

Recommended Posts

sam rowniez kozystam z 200 l beczki do ktorej pompuje wode ze stawu. Zastanawialem sie na d podlączeniem wodociągu do rury idącej u sąsiada. Sąsiad sie nawet zgodzil. Ale chyba zrezygnuje. nie chce miec w przyszloci problemow i wypominania ze mu cisnienie spada.

U mnie jest tak:

Miałem dylemat: najpierw przyłącze czy fundamenty?

Z jednej strony lepiej przyłącze najpierw, bo woda idzie pod fundamentami (przemarzanie ! ). Ale z drugiej strony jak mi już zrobią wodę z licznikiem w miejscu docelowym, to będę musiał bardzo uważać przy budowaniu, żeby tego przyłącza i licznika nie uszkodzić. I jeszcze dochodzi problem zrobienia ławy: woda z licznikiem ma mi wyjść przy ścianie garażu i gdybym miał ciągnąć przyłącze do tego miejsca a potem iść do góry, to musiałbym przebić ławę. Do tego dochodzi problem rozgrzebanej ziemi w pobliżu ławy (osiadanie !!! ).

Można niby zrobić tymczasową studzienkę wodomierzową na czas budowy ale to jest koszt, który się nigdy nie zwróci. Wyrzucone pieniądze.

A rozwiązanie jest takie:

pociągnęli mi przyłącze do biura i tam poszli do góry. Dzięki temu zminimalizowałem przejścia pod fundamentami noszącymi dach. Licznik mam w tej chwili na środku biura :D . Licznik nie jest zaplombowany !!! :o

Wykonawca powiedział, ze to nie ma sensu, bo i tak w ciągu tygodnia mi go ukradną, więc lepiej będzie, jeśli będę go zabierał na noc do domu. Jak używam wody to mam licznik zakładać. :D

A jak już zrobię fundamenty, to sobie licznik zdejmę, i pociągnę przyłącze do ściany fundamentowej garażu i wyprowadzę do góry w miejscu, gdzie będzie on docelowo.

Czyli teoria sobie, a w praktyce różnie bywa. :)

Rafał

Jeżeli licznik zostanie odebrany i zaplombowany przez wodociągi , to nikt Ci go nie ukradnie, ponieważ każdy licznik ma swój numer, który jest spisywany i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie zakładał i oficjalnie odbierał po raz drugi takiego trefnego wodomierza. Ot takie zabezpieczenie. Mnie powiedziano, że prędzej wykopią studzienkę wodomierzową niż w takiej sytuacji ukradną wodomierz.

sprawa z ta woda wyglada nastepujaco:

-przylacze wodne (od sieci do domu) nie moze byc dluzsze niz 15metrow (moze 18 nie pamietam) jezeli jest dluzsze to wtedy trzeba kopac studzienke na licznik tzw. wodomierzowa.

No i oczywiscie dwie grube teczki mapek zezwolen jezeli robisz tak jak ja siec i przylacze itp. :evil:

Pozdrawiam

Tak swoja droga ja cala budowe lece na 5 beczkach wode biore od sasiada i jest dobrze, chociaz mam juz cala dokumentacje ale sie nia pali.

jeszcze nie wiem dokladnie

mam juz polozone rury (rure) od studzienki do domu to sa male koszta.

natomiast zrobienie przylacza od sieci do studzienki ze studzienka, wodomierzem na gotowo firmy zycza sobie od 1000-1800zl na terenie lodzkim ale tego nie musi robic firma (mozna wziasc hydraulika z uprawnieniami i bedzie taniej)

Cos wiem na ten temat poniewaz jesli chodzi o siec to jest tylko pare firm ktore moga robic sieci (dobrze placa w wodociagach) ale rozmawiajac o tym w wodociagach koles powiedzial mi ze przylacze moge sobie robic juz sam byle by bylo zgodnie z projektem

Pozdrawiam

no nie wiem czy to jest dobry pomysl!!!

ta beczka to taka studzienka mam rozumiec tylko ze metalowa (dobre )

ale cos mi sie wydaje ze to moze nie zdac egzaminu (taka beczka ma chyba ok 150cm moze nawet mniej wiec bedzie to plytko nawet jak w domu (raz moze zamarznac, dwa bedzie uciekalo cieplo z domu )

no i nie jestem pewien czy wodociagi albo nadzur odbierajacy budynek sie na takie rozwiazzanie zgodzi.

Pomysl fajny ale ja wiem czy oszczednosc bedzie taka duza :roll:

Pozdrawiam

Do ewap. O ile się nie myle planujesz budowę w Robakowie, a tam wygląda to mniej więcej tak. Za wyrażenie zgody na podłączeni się do istniejącej sieci wod. nie płacisz nic, natomiast w przypadku długiego przyłącza 30 - 50 m, wyniesie to około 6.500 ( za wszystko - projekty, uzgodnienia, materiał i robocizna). Problemem jest to, że na wydanie warunków technicznych przyłączenie długo się czeka. Ja również buduję się ( a właściwie zamierzam) w Robakowie. Ale nie przejmuj się niczym, głowa do góry.

Pozdrawiam Krotosz.