Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenia

mati1982

Recommended Posts

Mam wielki problem prosze o podpowiedz

Moj tesc wybudowal w 1995r. dom ten dom do dnia dzisiejszego stoi w stanie surowym. Mam zamiar dokonczyć budowe, tylko mam taki problem jak zacząlem przeglądać plan to się okazało, że plan w znacznym stopniu rózni się od tego jaki dom wybudowano (zgodnie z planem miała być piwnica a niema tam gdzie mial byc pokoj jest kotlownia a okna to sa wogole inne niz w planie) Mało tego jak sie ostatni okazało odl od granicy wynosi 3m a na tej scianie mam dwa okna. Sąsiad nie robi problemow mowi ze jak tylko bedzie trzeb to podpisze zgode na te okne czy to cos da? Mam pytanie jak to mozna wszystko odkrecic. Czy dostane kiedys odbiór tego domu. Dodam tylko, że wszytskie dokumenty ma miedzy innymi pozwolenie na budowe itp. Dziękuję za odpowiedź

Powoli.

Masz pozwolenie na budowę (taty).

Masz zaadaptowany projekt taty).

I masz dom postawiony niezgodnie z projektem, tak ?

I dom został "porzucony" w 1995 roku czyli 12 lat temu. Raczej pozwolenie nie budowę ważne nie jest 8) 8)

To chyba masz problem...

Było juz o takich sprawach na forum - wyszukiwarka. A pewnie Ania się odezwie i coś podpowie.

To że mam problem to ja juz wiem tylko jak mogę to odkrecic z tego co sie wstepnie dowiadywalem to zrobie tak ze rozpisze dziennik budowy tak zeby nie było większej przerwy niż 2 lata tylko co dalej i Jak z tymi oknami które sa na ścianie znajdującej się 3 m od granicy

To że mam problem to ja juz wiem tylko jak mogę to odkrecic z tego co sie wstepnie dowiadywalem to zrobie tak ze rozpisze dziennik budowy tak zeby nie było większej przerwy niż 2 lata tylko co dalej i Jak z tymi oknami które sa na ścianie znajdującej się 3 m od granicy

Jeśli było pozwolenie na budowę z tymi oknami to nie ma spawy.

Jeśli nie - to nie dostaniesz odbioru tego budynku (nie jest zgodny z projektem, prawda ?), bo prawo budowlane mówi co mówi - 4 metry. Zawsze możesz wstawić luksfery :)