Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie powietrza do kotłowni

Gość Darius

Recommended Posts

Gość Darius

Witam wszystkich,

Powiedzcie, jak dobrze doprowadzić powietrze do kotłowni (piec gazowy). Słyszałem, że najlepiej wlot umieścić na ścianie zewnętrznej ok. 1,2 m wyżej w stosunku do wylotu w pomieszczeniu (kanał w ścianie?). Czy może po prostu przewiercić ścianę? Jakiej średnicy powinien to być otwór?

Jak go zaślepić po stronie zewnętrznej (kratka wentylacyjna?)

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrawiam wszystkich grupowiczów.

Darek Nowak

Pomieszczenie kotłowni powinno mieć wentylację nawiewno-wywiewną.

Jeżeli jest to domek czyli moc kotła prawdopodobnie nie przekracza 30kW to min przekrój kanału nawiewnego wynosi 150cm2. Ale głownie przekrój liczy się na moc jaką ma kocioł (urządzenia w pomieszczeniu).

Kanał nawiewny sprowadza sie na wysokość 30cm od posadzki w kształcie litery Z nad poziom terenu tak aby były zachowane odl. od okien i od gruntu aby w zimie nie przysypał wlotu śnieg.

Kanał wywiewny min 14x14cm.

....kanał powitrzny /np. prostokątny 5x10cm z plastiku/ powinien mieć kształt "Z" aby powietrze nie wpadało bezpośrednio do kotłowni a było"zasysane" gdy jest potrzebne, czym większa odległość większa między otworami wewn/zewn. tym lepiej, ok 1,5m to minimum,

pozdr,

Z tymi odległościami i długościami to nie do końca tak.Wiem jedno jeśli okrągła rura to 150, zmieniły sie przepisy.Ja mam ścianę BK+12 styropianu.Zetka jest zrobiona z dwóch kolanek od rury kanalizacyjzej 150.Wycięty jest po prostu kwadrat 160x400, wstawione połączone 2 kolanka i zaklejone zaprawą.Rura w ścianie nic nie wystaje ani na zewnątrz ani do środka.

Ja mam kotłownie w srodku budynku. Obniżyłem podłogę kotłowni o ok 40cm (tak przezornie gdyby rządy leszka doprowadziły do kartek i 20 stopnia energetycznego :wink: ), ale do rzeczy. Przez sciany fundamentowe przed ich zasypaniem ułozyłem rurę fi 200 i zetką wyprowadziłem nad posadzkę w pomieszczeniu gospodarczym . W ścianie jest odpowiednia dziura, zapiankowana rure, a na zewnątrz kratla Al. Instalatorowi bardzo się to rozwiązanie spodobało. Duża średnica rury jest dana celowo - zawsze mozan ją przydławić.