Gość Darius 12.06.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Witam wszystkich,Powiedzcie, jak dobrze doprowadzić powietrze do kotłowni (piec gazowy). Słyszałem, że najlepiej wlot umieścić na ścianie zewnętrznej ok. 1,2 m wyżej w stosunku do wylotu w pomieszczeniu (kanał w ścianie?). Czy może po prostu przewiercić ścianę? Jakiej średnicy powinien to być otwór?Jak go zaślepić po stronie zewnętrznej (kratka wentylacyjna?)Z góry dzięki za wszelkie informacje.Pozdrawiam wszystkich grupowiczów.Darek Nowak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.06.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Ja mam przewidziany otwór w ścianie na wysokości ok. 50 cm. Nie napisano tam jakie mają być kratki - prawdopodobnie wstawię takie, które można przymykać, a w ścianie będzie rura zaizolowana termicznie - żeby nie skraplała się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darius 12.06.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Feft, a jaką masz przewidzianą średnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 12.06.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Pomieszczenie kotłowni powinno mieć wentylację nawiewno-wywiewną.Jeżeli jest to domek czyli moc kotła prawdopodobnie nie przekracza 30kW to min przekrój kanału nawiewnego wynosi 150cm2. Ale głownie przekrój liczy się na moc jaką ma kocioł (urządzenia w pomieszczeniu).Kanał nawiewny sprowadza sie na wysokość 30cm od posadzki w kształcie litery Z nad poziom terenu tak aby były zachowane odl. od okien i od gruntu aby w zimie nie przysypał wlotu śnieg.Kanał wywiewny min 14x14cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.06.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Niestety, nie mam przy sobie projektu - sprawdzę w domu, to Ci dam odpowiedź jutro (o ile nie zapomnę ). Wydaje mi się, że 10x20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.06.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 ....kanał powitrzny /np. prostokątny 5x10cm z plastiku/ powinien mieć kształt "Z" aby powietrze nie wpadało bezpośrednio do kotłowni a było"zasysane" gdy jest potrzebne, czym większa odległość większa między otworami wewn/zewn. tym lepiej, ok 1,5m to minimum,pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 12.06.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 ja mam zetke 8x25 zakonczona kratka samozamykajaca. na zewnatrz jest tradycyjna kratka o wymiarze kanalu. przejsie przez sciane piwniczna na wysokosci okolo 160cm i zejscie do okolo 30cm od posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darius 12.06.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 A jak poprowadzić rurę jeśli się jej nie ma w ścianie? Czy można wprowadzić na górze do środka i zejść w dół po ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 12.06.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 ja mam wlasnie tak zrobione dlatego mam taki szeroki kanal aby za bardzo nie odstawal od sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 12.06.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Z tymi odległościami i długościami to nie do końca tak.Wiem jedno jeśli okrągła rura to 150, zmieniły sie przepisy.Ja mam ścianę BK+12 styropianu.Zetka jest zrobiona z dwóch kolanek od rury kanalizacyjzej 150.Wycięty jest po prostu kwadrat 160x400, wstawione połączone 2 kolanka i zaklejone zaprawą.Rura w ścianie nic nie wystaje ani na zewnątrz ani do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.06.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Jeżeli masz kocioł z zamkniętą komorą spalania to nie musisz mieć wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 12.06.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Ja mam kotłownie w srodku budynku. Obniżyłem podłogę kotłowni o ok 40cm (tak przezornie gdyby rządy leszka doprowadziły do kartek i 20 stopnia energetycznego ), ale do rzeczy. Przez sciany fundamentowe przed ich zasypaniem ułozyłem rurę fi 200 i zetką wyprowadziłem nad posadzkę w pomieszczeniu gospodarczym . W ścianie jest odpowiednia dziura, zapiankowana rure, a na zewnątrz kratla Al. Instalatorowi bardzo się to rozwiązanie spodobało. Duża średnica rury jest dana celowo - zawsze mozan ją przydławić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts