mgr314 24.03.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam, Obecnie jestem na etapie tworzenia wniosku o WZ (Warszawa/Białołęka). Sam wniosek mam wypełniony, natomiast do tego wniosku muszę dołączyć jeszcze: (...) określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu, w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych obiektów budowlanych, przedstawione w formie opisowej i graficznej (...) Oczywiście jak wszyscy, chcę aby procedura ta przebiegła bez większych problemów tzn. bym składanego wniosku nie musiał wiele razy poprawiać. Wersję graficzną stworzyłem na podstawie przykładu wniosku z Wrocławia: http://wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/4ca71bf9-bc38-4a1a-9e77-2e395ee54860/do%20Z3.pdf Brakuje mi jeszcze tylko tej części opisowej - o czym dokładnie powinienem napisać a o czym może lepiej nie pisać? A jedna rzecz jest istotna, nie mam jeszcze projektu, natomiast mam zdjęcia domu jaki chce wybudować . Będę bardzo wdzięczny za pomoc, a przykład takiego opisu byłby już czymś extra. Acha, może ktoś jeszcze mi coś doradzi czy jest coś szczególnego, co musze dostarczyć w gminie Białołęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.03.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Cześć - ja załączyłam rzuty elewacji i przekroje z projektu - ale ja już go miałam :) Możesz spokojnie opisać np. tak jak jest opisane w internecie: dom jednorodzinny parterowy z poddaszem użytkowym o powierzchni..... dach taki i taki, na podpiwniczeniu lub nie- możesz zrobić przekrój jak umiesz . Dobrze, żeby było widać wysokość domu, szerokość i długość budynku. Rzuć to na mapkę (jeśli już masz)PAMIĘTAJ O WYMIARACH - to ważne jak chcesz budynek posadowić. Jeśli masz ten projekt w internecie - możesz spokojnie załączyć rzuty jakie tam masz. Jeśli nie masz mapki - musisz coś namazać Im więcej szczegółów tym lepiej. Jesli masz zdjęcia to je załącz. Ja załączyłam zdjęcia działki- panie sie ucieszyły, bo nie musiały same jechać w "teren" - było szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr314 25.03.2007 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Wielkie dzięki za pomoc, w takim razie będę coś pisał i improwizował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiowek 25.03.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 cześć mam taki problem , znalazłem super działkę no po prostu ideał, zabrałem tam żone i juz wiemy ze tam chcemy wybudować naszą ksenię, problemów jest kilka : - cena ) - jest to las po sąsiedzku 3 domki stoją ale nie ma planu zagospodarowania - muszę jakoś skredytować zakup tego gruntu więc muszę mieć (chyba) warunki zabudowy ?? czy mogę się o nie ubiegać w UG jeżeli nie jestem właścicielem tej działki ?? no i ile to ew kosztuje ?? Proszę o odpowiedz i jak by ktoś wiedział gdzie najlepiej się starać o kredyt n ataką działkę to proszę o niousa THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 cześć mam taki problem , znalazłem super działkę no po prostu ideał, zabrałem tam żone i juz wiemy ze tam chcemy wybudować naszą ksenię, problemów jest kilka : - cena ) - jest to las po sąsiedzku 3 domki stoją ale nie ma planu zagospodarowania - muszę jakoś skredytować zakup tego gruntu więc muszę mieć (chyba) warunki zabudowy ?? czy mogę się o nie ubiegać w UG jeżeli nie jestem właścicielem tej działki ?? no i ile to ew kosztuje ?? Proszę o odpowiedz i jak by ktoś wiedział gdzie najlepiej się starać o kredyt n ataką działkę to proszę o niousa THX Nie potrzebujesz WZ do kredytu. Potrzebujesz WZ do tego, żeby wiedzieć czy na tej działce się w ogóle da cos wybudować, a jeśli tak - to jak to może wyglądać. Nie musisz być właścicielem, żeby wystąpic o WZ. Kosztuje grosze i trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymanscy 22.05.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 jesli potrzeba troche czasu to czy ktos moglby mi doradzic co mam zaniesc aby ten czas maksymalnie skrocic??? czy jest w ogole szansa na zalatwienie tego w tydzien?? czy trwa to dluzej? niestety mamy ograinczone moliwsci czasowe poniewaz nie przebywamy w Polsce a zanim wrocimy chcielibysmy choc w wiekszosci zalatwisc papierkowa robote pod budowe domu.... prosze doradzcie co najlepiej dostarczyc abym nie musiala odwiedzac milych pan urzedniczek kilka razy dzieki wielkie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 04.06.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Ja wniosek złożyłem 14.02.2007 w Grodzisku Mazowieckim, wypełniłem go na miejscu wg wzoru na tablicy ogłoszeń, miałem ze sobą typową kopię projektu z katalogu Muratora skąd wziąłem potrzebne dane. Przy składaniu wniosku poinformowano mnie, że oczekiwanie na WZiZT trwa teraz trzy miesiace. Potem dostałem Zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie .... z datą 21.02.2007.W maju powiedziano mi, że WZiZT dostanę w czerwcu. No i czekam. Dla wsi Kady gdzie mam działkę nie ma Planu ZT. Czy ktoś z Was wie czy jest jakiś termin, w czasie którego Urząd musi wydać Decyzję ?Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 08.06.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 A skąd się w ogóle bierze te mapki: zasadniczą albo katatralną? Skala ma być faktycznie określona? I jak policzyć zapotrzebowanie na wodę i energię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 A skąd się w ogóle bierze te mapki: zasadniczą albo katatralną? Skala ma być faktycznie określona? I jak policzyć zapotrzebowanie na wodę i energię? Mapki ze składnicy map przy Starostwie Zapotrzebowanie na energie - zapytaj przy wypełnianiu wniosku ile wpisać. Jak normalni ludzie w ZE to powiedzą Zapotrzebowanie na wode? Pierwsze słysze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 09.06.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Zapotrzebowanie na wode? Pierwsze słysze. Kurczę, a nie trzeba? Mam ma to miejsce w formularzu do WZ... Wielkie dzięki, Grzegorz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pauliszka 20.06.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Czesc, Podlacze sie pod ten temat Mam taki problem: zlozylam wniosek o WZ jakies 3 tygodnie temu, wczoraj dostalam pismo z informacja, ze musze dostarczyc wstepne warunki zasilania dla planowanego budynku. Na dzialke mam doprowadzona wode, gaz (brak instalacji) i energie - stoi tam w tej chwili dom. Problem polega na tym, ze nie mam warunkow przylaczenia od MSGaz do dzis (mam tylko stare z 1990 roku, ale podobno one sa wazne tylko rok). Czy myslicie, ze moge w tej sytuacji dostarczyc tylko dwie pozostale umowy i napisac oswiadczenie, ze nie zamierzam korzystac z gazu dla zadnych celow (pomimo, ze we wniosku napisalam inaczej)? dzieki za pomoc z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim.d 24.07.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Zapotrzebowanie na wode? Pierwsze słysze. Ja niestety też to muszę wpisać a nie mam pojęcia co, jutro muszę złożyć wniosek i pomimo że w innym wątku pisałam to odpowiedzi ni mam, więc proszę o info wszystkich życzliwych, niestety paniusia w urzędzie nie jest życzliwa i pomóc nie chciała Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 25.07.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Zapotrzebowanie na wode? Pierwsze słysze. Ja niestety też to muszę wpisać a nie mam pojęcia co, jutro muszę złożyć wniosek i pomimo że w innym wątku pisałam to odpowiedzi ni mam, więc proszę o info wszystkich życzliwych, niestety paniusia w urzędzie nie jest życzliwa i pomóc nie chciała Pozdrowionka hej! ja niedawno złożyłam wniosek o WZ - tez miałam kłopot z tymi "zapotrzebowaniami". Podobno jeśli chodzi o wodę przyjmuje sie około 5 m3 na osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILA25 25.07.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 WitamJa przy wypisywaniu wniosku podawałam na oko zpotrzebowanie wody,prądu i gazu tzn. mniej więcej tyle ile teraz zużywamy w naszym mieszkaniu.I te wielkości przeszły bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim.d 25.07.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Dziękuję za podpowiedzi, wniosek złożony właśnie tak wpisałam 4,5-5 m3 na osobę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 23.10.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Tydzień ?? bez szans, nawet miesiac to byłby rekord. Do tego jeszcze po ogłoszeniu trzeba czekać na uprawomocnienie bo sasiad może zgłosic sprzeciw, trwa to z reguły 2 tygodnie ale jak nie ma sąsiada w polsce to może trwać i rok. Takie mamy przepisy. No i zapewnienia o destawę: Woda musi być. Ale nie tyle woda co woda i ścieki, wydają w gminie w terminie około 2 tygodni. Bo co to za dom w którym nie ma wody? Prąd - zależy od dostawcy, u mnie 3 tygodnie. W planie trzeba uważać co się wpisuje, ktoś kiedyś wpisał dom - szerokość 10-30 metrów i kupił projekt 10 metrów szerokości (w przyblizeniu) wyszło na dokładnym planie 9,98 i gmina odrzuciła PnB z powodu 2 cm, przez 2 miesiące gość załatwiał poprawkę w WZ. Najlepiej wpisać 0-30 metrów, wysokość 0-10 metrów itp. Oczywiście jak sie nie ma projektu, a jak się ma to dołączyć go do wniosku. Okreslić położenie itp. Jak kupujemy działkę w ciemno to najlepiej zerknąć do WZ sąsiada, jest wielce prawdopodobne że dostaniemy podobne WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 11.12.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Ja chciałbym spytać ile kosztuje wydanie decyzji o warunkach zabudowy? I od czego ewentualnie może zależeć cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 12.12.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Na budynki mieszkalne nic nie kosztuje. Ale na garaż wolno-stojący już jest stawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 13.12.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Bardzo prosze kogos kto orientuje sie w temacie o odpowiedz na 4 krotkie pytania 1. jak dlugo czeka sie na WZ w Krakowie ? 2. dzialka na ktorej chce budowac dom jednorodzinny nie ma WZ. Nie ma tez planu zagospodarowania przestrzenego dla okolicy. Czy w tej sytuacji istnieje realna szansa na wystartowanie z budowa przed zima 2008/09 ? 3. dzialka ma 12 arow i w calosci jest budowlana. Tak jest napisnae w wypisie z rejestru gruntow oraz na mapach ewidencyjnych ten teren tez jest oznaczony jako budowlany. Czy w zwiazku z tym WZ jest konieczna przy staraniu sie o pozwolenie na budowe ? 4. Co moge cos zrobic aby przyspieszyc procedury ? z gory dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 14.12.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ad. 2 - ja w Grodzisku Mazowieckim czekałem pół roku, nie było miejscowego planu zagospodarowania dla Kad. Ad. 3 - WZ jest załącznikiem do wniosku o pozwolenie na budowę. Ad. 4 - zacznij już odwiedzać dostawców mediów, które masz w pobliżu działki oraz właściwy Rejon Energetyczny bez względu na odległość od linii elektrycznej i zacznij starania o wydanie warunków przyłączenia. "Warunki" też są załącznikami do pozwolenia na budowę. Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts