adwalk 24.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Zgodnie z tematem czyli jak nam się budowa opóźniała. W roku 1999 nasze miasto sprzedawało na przetargu działki.Szczere pole, ale lokalizacja bardzo dobra, podoba się mi, podoba się Żonie, kupujemy.Znajomi ostrzegali to nieuzbrojone pole daleko od wszystkich mediów tam nie da sie budować, tam nie da się nawet dojechać.Ale my nie mamy pieniędzy na budowę, kiedyś uzbroją to się zbudujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 24.03.2007 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 rok 2000 A może by coś zrobić Piszę do Energi i Wodociagów o warunki przyłaczenia do sieci.Zamawiam mapę u geodety.Dostaję decyzję o warunkach zabudowy.Zaczynamy z żoną rysować domy naszych marzeń.Parterowy?A może użytkowe poddasze?Projekt na pewno indywidualny bo dom ma być idealnie dopasowany do potrzeb. Przychodzą pisma z Energi i Wodociągów - o uzbrojeniu działki mogę zapomnieć.Nic nie zbuduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 24.03.2007 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 2001 - 2002Lokalizacja naszej działki i sasiednich jest bardzo dobra.Więc po rozmowach z sąsiadami już wiemy, że większość kupiła te działki jako lokaty kapitału.Nikt nie myśli o budowaniu, uzbrajaniu.A drzewa rosną.Żona stwierdziła, że sama w środku lasu nie zamieszka, a tak zaczyna wyglądać otoczenie naszej działki. Z budowy nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 24.03.2007 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 2003Już wiemy ile kosztuje projekt indywidualny.Szukamy pasującego typowego i nowej działki.Wydaje sie nam że z poddaszem użytkowym bedzie taniej, więc taki ma być. W starym katalogu znajdujemy projekt:Murator D11 DOM MODELOWY 98 Dzięki Forum Muratora poznajemy Macieja i ogladamy taki sam dom zbudowany w Bojanie.Już wiemy - ten dom po małych zmianach pasuje nam idealnie. Będzimy budować dom modelowy, tylko gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 24.03.2007 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 2004 Szukamy nowej działki.Nic nam nie pasuje.A może mamy za duże wymagania ?Po kolei modyfikujemy kryteria.Zostało już tylko czyste powietrze - tylko nie piece śmieciowo - węglowe w okolicy.Oglądamy wystawiane na sprzedaż domy.Nadal nic. W międzyczasie dla terenu naszej działki wygasł plan zagospodarowania przestrzennego.Mamy teraz działke rolną ( ale z prawomocną decyzja o zezwalającą na wyłączenie gruntu z produkcji rolnej uzyskaną przed wygaśnięciem planu zagospodarowania)Mamy też zgodę na wycięcie samosiejek brzozy, sosny, świerka, wierzby, modrzewia rosnących na naszej działce - łącznie 180 drzew.Z tą zgodą na wycinkę było tak:Cały dzień liczyliśmy drzewa, mierzyliśmy obwody pni w naszym lasku, znaczyliśmy farbą te już zmierzone.Od połowy działki obwody leciały już na oko.Zrobiliśmy zestawienie wszystkich drzew i złożyliśmy podanie .Zadzwonił pan z Urzędu i powiedział, że musi sfotografować drzewa.Umówiliśmy się na działce.Idąc w stronę działki tłumaczył mi, że muszą w mieście fotografować każde drzewo przed wycinką.Doszliśmy, zobaczył nasz las i stwierdził: No dobrze to ja zrobię jedno wspólne zdjęcie by oddać wygląd terenu.Po 2 tygodniach mieliśmy zgodę na wycinkę.Na razie wycinamy świerki na Boże Narodzenie dla całej rodziny.Nic nie budujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 24.03.2007 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 2005 Już wiem że moja działka uchwałą rady miasta jest przy ulicy Poziomkowej (nazwa adekwatna do miejsca).Miasto dostało z Uni pieniądze na zbudowanie kanalizacji i wodociągu.Chyba na naszej działce da się coś zbudować.Kupiliśmy projekt naszego Domu Modelowego.Teraz tylko adaptacja.No i zaczynają się opóźnienia.A to trzeba zrobić badanie geotechniczne, bo nie wiadomo co nam lodowiec nasypał.A to dziury pod kanalizę kopią wszędzie tylko nie w naszej okolicy.I tak minął kolejny rok.Wyciąłem kolejne świerki na święta. Rodzina się cieszy.A budowy wciąż nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 24.03.2007 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 2006 Zimą zniknęła część brzóz z działki .Już wiem, że będę budował na piaskach gliniastych i glinach piaszczystych bo odebrałem wynik badania geotechnicznego. Zaoszczędziłem trochę pieniędzy bo adaptujący projekt spóźnił się, a w umowie była za to kara.Miasto bardzo chce byśmy przyłaczyli się do kanalizacji i oferuje projekty przyłaczy po preferencyjnej cenie 300 zł za wodę + kanalizację. Skorzystałem.Zbudowali kanalizację, wodociąg, utwardzili ładnie drogę tłuczniem. Mam przyłacze kanalizacyjne dla mojego lasu.Mam tez pozwolenie na budowę. Ale nie ma kto budować. Czyli jak zwykle opóźnienie.Polecony przez znajomych potencjalny kierownik budowy powiedział że warunkiem bycia kierownikiem jest majster z jego listy - ktoś z kim mozna się porozumieć.Przyznaliśmy mu rację. Czekamy na sprawdzoną ekipę.Budują teraz dom naszych sasiadów z bloku - kilka wizyt na budowie i rozmowy ze znajomymi utwierdzają nas w przekonaniu, że warto poczekać.Wyciąłem krzaki i co mniejsze drzewka.Wynajęty fachowiec z piła w 3 godziny z pomocnikem ścieli resztę.Mam ogromne stosy gałęzi, kilkadziesiąt stempli,Okorowałem 40 drągów, pomalowałem nie wiem po co.Kupiłem dołkownik, 150 m siatki leśnej i zrobiłem tymczasowe ogrodzenie działki.W wodociągach wyceniono budowę przyłącza wodaciągowego i studni wodomierzowej na 3000 netto.Wykopałem dziurę, kupiłem kręgi - mam studnie wodomierzową, czekam na wykonanie przyłacza przez Wodociągi - moja praca przy studni była efektywna - 2 dni i w sumie 1400 mniej do zapłacenia.Budowa domu miała się zacząć we wrześniu - piwnica, a wiosną ciąg dalszy.Jest małe opóźnienie, wszystko czeka do wiosny.Sasiedzi zaczęli swoją budowę. Nie będziemy mieszkać sami w lesie.Wycinam kolejne świąteczne świerki.Dalej czekam na budowę.Może w 2007 się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 24.03.2007 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Styczeń - luty 2007 Moja żona rozpoczęła zakupy materiałów na nasz dom.Pierwszy zakup to firanki na wszystkie przyszłe okna - była wyprzedaż, były śliczne, a potem nie będzie za co.Ja zmobilizowany jej zakupem i doświadczeniami znajomych z ubiegłego roku kupiłem bloczki betonowe, gazobeton, stal, dachówke, rynny, zamówiłem więźbę.Mamy już bukowy parkiet z Barlinka z wyprzedaży po 39.90 za m2 - chyba wyprzedaże będa podstawą naszego budowania.Czekamy na koniec zimy by ruszyć z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 28.03.2007 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 marzec 2007Budowa formalnie rozpoczęta.Kierownik budowy ma dziennik z pieczątkami urzędu i 1000 złotych na koncie.Wyciąłem kilka brzóz by mieć gdzie złożyć ziemię z wykopu.Przyjechała Fadroma i wyrównała nieco moją górkę- najniższy punkt naszej pochyłej działki 185 m npm przeciwległy narożnik 50 m dalej 190 m npm.Przyjechał geodeta wyznaczył poziom zero.Teraz koparka ma dalej równać teren.I dalej jak zwykle opóźnienie.W poniedziałek rano czekam na koparkę telefon - pogrzeb w rodzinie: nie mogą.Umawiamy się na środę. We wtorek o 16 telefon - nie mogą : zepsuła się.Nastepne podejscie w czwartek - zobaczę co wymyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 29.03.2007 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 29 marca czwartek Koparka przyjechała z 10 minutowym opóźnieniem.Kopanie poszło sprawnie.Po 4 godzinach dziura pod dom była gotowa.Deski na szalunki przyjechały w terminie.Geodeta zadzwonił, że poprzednia robota im się przedłuża i bedzie opóźnienie.Szczegółowe tyczenie fundamentu w wykopie zostało przełożone na jutro rano.Zaczynam przyzwyczajać sie do opóźnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 30.03.2007 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 30 marca piątekNie mogłem rano przyjść na już budowę.Geodeta wytyczył budynek.Ekipa wykopała rowy pod ławy - majster pokazał gdzie, 2 ludzi łopatami zbierało 10 cm których planowo nie zdjęła koparka.Przyjechało 30 ton żwiru do podsypania gdzie trzeba (łamany) i na drenaż (zwykły). Dziś opóźniał się tylko żwir - była kolejka w żwirowni.No i cena skoczyła o 5 złotych na tonie w porównaniu do ubiegłego tygodnia.Przyjechały rury kanalizacyjne dla domu i GWC.Jutro biorę łopatę, pozimnice, projekt i idę kopać i układać rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 02.04.2007 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 02 kwietniaWstałem przed szóstą - poszedłem kończyć zasypywanie przepustu pod fundamentem dla rury GWC .Potem zjawiła się ekipa.Dziś powstało deskowanie ław.Pozytywnie zaskoczył mnie kierownik budowy.Umówił się ze mną na budowie o 16.Przyjechał, wyjął miernik i pomierzył całe deskowanie.Wymiary zgadzały się z projektem ław.Stal przyjechała jak zwykle - małe opóźnienie, normalne wg majstra.Miała być o 8, o 14 ponaglałem - obiecali być o 16, przywieźli po 17. Może do jutra jej nie ukradną.Jutro powstanie zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 03.04.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 3 kwietnia (wtorek) Zimno i siąpi , ale zbrojenie ław gotowe.W nocy ma być nawet ujemnie ! W czwartek wylewamy ławy ("ława to podstawa")- IMGW przewiduje powrót wiosny. Podobno jakieś kradzieże w okolicy- za "jedyne" 80 pln/m-c mamy na płocie super odstraszającą, groźną, antywłamaniową tabliczkę "obiekt chroniony" (czy wykop+żwir+deskowanie+ zbrojenie =obiekt ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 06.04.2007 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 5 kwietnia mnie zaskoczył. Dwa przyspieszenia zamiast opóźnień. Gruszka z betonem przyjechała o 11 zamiast o 12. O dwunastej ławy były wylane. Czyję, ze budowa zaczęła się naprawdę. Widać już zarys domu a nie tylko ubytki z konta jak dotychczas. Drugie przyspieszenie było mniej przyjemne - zadzwonił pan z hurtowni i powiedział : albo płacę za styropian na ocieplenie ścian piwnicy gotówką dziś, albo drożej jutro . Zapłaciłem od razu. Wąż który kupiłem do podlewania ław jest (...) . Kran mam w studni wodomierzowej i woda kapiąca z szybkozłączki gdy się pociągnie za wąż doprowadziła mnie do pasji - kolejny nieplanowany wydatek by temu zaradzić. Teraz podlewam ławy, może wykiełkują ściany jak będę dobrze lał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 12.04.2007 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Już 12 kwietnia. Przez święta Wielkiej Nocy zostałem zwolniony przez naturę z polewania ław . Siąpiło porządnie - beton z ław był zadowolony . Ja z rozmiękania moich glin wokół fundamentów mniej . Na szczęście pogoda się odmieniła i grunt przesycha. Ekipa zasypała wnętrze pomiędzy ławami żwirem, ja rozprowadziłem kanalizację. Dziś beton przyjechał 15 minut przed czasem i o 9 rano wstępne posadzki piwnic były wylane. Teraz pielęgnuję moje betony, leję i leję wodę czekając na kiełkowanie ścian . Przede mną tygodniowa przerwa w budowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 18.04.2007 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 18 kwietnia Na czwartek 19.04 było zaplanowane klejenie papy pod ściany piwnic. Wczoraj 17.04 O dziewiątej rozmowa z majstrem o pogodzie i prognozowanym deszczu na czwartek - decyzja - kleimy papę 18.04 O czternastej pojechałem do hurtowni i kupiłem papę z dostawą na budowę jutro o 7.45 Przy okazji w hurtowni spotkałem koleżankę, z która dzielimy ekipę - jak nie budują u mnie to wykańczają u niej - i powiedziałem, że jutro my porywamy majstra. O piętnastej zadzwonił majster i powiedział, że będą na budowie za chwilę zagruntować beton, czy mam czym - miałem 5 kg dysperbitu, powiedział, że w takim razie przywiozą swój. O 16.55 telefon, że ten ich dysperbit to się zbrylił i mam kupić własny. O siedemnastej trzy byłem pod hurtownią którą zamknęli o siedemnastej. Pojechałem na budowę, pogadałem o pogodzie i umówiliśmy się na dziś. O dwudziestej pierwszej odkryłem czytając część opisową projektu tekst: dwie warstwy papy - a ja kupiłem na jedną i cieszyłem się, że wyszło tanio. Dziś 18.04 Wstałem rano i na siódmą pojechałem do hurtowni - mojej papy jeszcze nie załadowali - dokupiłem drugą porcję - powiozą je obie. Dysperbitu nie było. Druga hurtownia - był. Jeszcze tylko dziecko zawieźć do przedszkola i o 7.43 jestem na budowie. O 7.50 przyjechała papa. O ósmej ekipa. O jedynastej zadzwonili, że skończyli kleić. O dwunastej padał grad, a potem deszcz ze śniegiem. I tyle o dniu pierwszych izolacji. Czy piasek na zaprawę do murowania ścian piwnic dziś dojechał nie wiem - sprawdzę jutro. Majster zapowiedział murowanie ścian na koniec przyszłego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 23.04.2007 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 23 kwietnia Dziś przyjechało pierwsze 800 bloczków betonowych. A ja pomniejszyłem kilka zdjęć i wklejam. To działka sąsiadów ale i u mnie tak było, a nawet gęściej: http://images21.fotosik.pl/205/775ba240eb2f62f2.jpg Teraz mojaposiadłość przed budową: Z dołu do góry http://images20.fotosik.pl/260/2b145a274051140a.jpg i z góry z stosów chrustu w dół http://images20.fotosik.pl/260/76a4a2783ff5df58.jpg Na razie 3 zdjęcia tytułem próby. Jeśli się uda będą następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 23.04.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 No i po kilku zmianach postu poszło / to moim poprzednim wklejaniu zdjęć/ A teraz ciąg dalszy fotohistorii. Początki prac ziemnych:http://images20.fotosik.pl/260/a8e72b9b12db602f.jpg To już deskowania i zbrojenie:http://images21.fotosik.pl/205/ed3648fe64039f42.jpg I wreszcie jest fundament:http://images20.fotosik.pl/260/149ec7fb75536f92.jpg http://images20.fotosik.pl/260/be69d61c46af18ac.jpg Poziom -1, czyli wstępne posadzki piwnic, już widać zarys domu: http://images21.fotosik.pl/205/f27f5f7ac6c32952.jpg Przyklejona papa i czekam na ściany, czyli stan na wczoraj:http://images20.fotosik.pl/260/28f644290f2d647d.jpg cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 25.04.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 25 kwietnia Dzisiejsze opóźnienie - 50 minut - tyle spóźnił się transport cementu z hurtowni. Potem 50 minut zabawy w ręczny HDS - tak "mój" majster określa noszenie wszelkich materiałów po działce. Tym razem za HDS robiłem ja - przeniosłem 1,5 tony cementu pod dach - do piwnicy sąsiada. Jeszcze przygotowałem kran z wodą i założyłem nową szybkozłączkę do węża. Odebrałem agregat prądotwórczy. Jutro zaczynają rosnąć mury. Start 7.15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 26.04.2007 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 26 kwietnia O 7.15 byłem na budowie, ekipa już rozkładała narzędzia.O 18.30 kończyli.Ściany urosły o 600 bloczków. Jestem pod wrażeniem.Podobno był też kierownik budowy i pomierzył narożniki ścian.Nie dzwonił do mnie, chyba nie miał uwag.Dziś dzień pozytywnego przyspieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts