Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modelowe opóźnienie czyli o Joasi i Adama budowaniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ze schodami koniec.

Pomalowane.

Kolor taki jak chciałam. Półtorej godziny mieszania i próbowania, ale udało się. W sumie zmieszałam trzy gotowe kolory, dodałam troche pomarańczowego i brązowego barwnika i wreszcie wyszedł ten sam kolor co na ścianach w salonie.

No ! to jedno mam z głowy :D .

Teraz idę oskubać je (schody) z taśmy, która wcale nie chce odłazić :-?

• 2 weeks później...

Cztery (!) dni :evil: oskubywałam moje schody z wrednej taśmy, która przylepiła sie tak, że niczym nie dało sie usunąć . Posmarowałam masłem, potem olejem , potem pracowicie skubałam, a jeszcze są resztki na stopniach. Co za klej :o :evil:

Jakoś tak wyszło w trakcie budowy, że nie pomalowaliśmy wszystkich blaszanych parapetów zewnętrznych, teraz to uzupełniam. Śmierdzi okrutnie i trzeba uważać, żeby nie popaprać elewacji. I tyle nowego.

Parapety prawie pomalowane, jutro machnę ostatni raz w kuchni i mogę zapomnieć o cuchnącej "emalii ftalowej modyfikowanej" .

Posiałam troche groszku com go dostała od znajomych (podobno smaku przecudnego), reszta różnych nasion (całkiem spory kartonik) zasiała sie gdzieś w piwnicy i szukamy ich z Adwalkiem już trzeci dzień :( .

A tu wiosna, że hej i kiełkować powinny.

A poza tym:

noga lepsza,

drzewa pachną,

ptaki świergolą,

trawa rośnie,

chałupa stoi

:D .

:oops: :oops: :oops: Adwalk miał niezły ubaw, no bo....wszystko przez ten zasiane nasiona.

Znalazł je wczoraj wieczorem na samym środeczku piwnicy, tam właśnie gdzie ja szukałam od trzech dni.

Tak dokładnie szukałam, tak przetrząsałam wszystko co tam jest, że nie zauważyłam że stoją na środku.

Na widoku. :-? :oops:

Ale miał chłop radochę.

Razem z nasionami znalazły się też cebulki mieczyków i irysów, dzisiaj je posadziłam.

Dziś będzie o faunie.

Mamy na działce kota.

Kota sąsiadów-szarego, pręgowanego dachowca.

Ale od poczatku...

Jako, że u nas wokół las sąsiedzi zniepokojeni zmijami (prawdziwe zygzakowate) postanowili wejść w posiadanie kota.Młody kociak od razu zaczął penetrować okolicę. Z niewiadomych dla nas powodów najbardziej lubił przebywać na naszej działce.Bezceremonialnie przychodził na nasz taras i ogladał co robimy, skakankę i lalki córki traktował jak obiekt do zabawy, zjeżał się cały na widok stojącej taczki, nie jeden raz zaprosił się do naszego garażu, a potem nie mógł samodzielnie się wydostać bo wsród stosów rupieci tracił orientację, słowem było wesoło. Aż któregos dnia kot zaczął miauczeć, miau, miau, miau, miau i tak przez cztery dni bez przerwy chodził i miauczał.

No i co sie okazało...,że kot jest kotką :o .

W trzecim dniu miauczenia wreszcie zjawili sie koci kawalerowie, no i za czas jakiś sasiedzi będą mieli kilka kotów.

A wszystkie żmije uciekna gdzie pieprz rosnie. :D

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...

Jesień w pełni. Za oknem deszcz, wiatr lub mgła, a w domku kominek. Mmmm....super się mieszka :D .

Z budowy:

1. Adwalk ocieplił schody do piwnicy i wstawia drzwi p.poż między domkiem, a garażem- po roku mieszkania wypada już wpuścić autko do garażu.

2.W najbliższym czasie:

kamień + pan kamieniarz= podjazd + alejka + ubytek na koncie.

Szczegóły wkrótce. :wink:

• 2 weeks później...

:D :D :D Zakończyliśmy przeprowadzkę :D :D :D .

Po 11 miesiącach mieszkania w domku przeprowadziliśmy blokową piwnicę. Akcja pakowania tego co potrzebne (książki, książki , tony książek ) i wyrzucania niepotrzebnych gratów trwała trzy bite dni.

Ale w końcu się udało.

Teraz mieszkamy już naprawdę :wink:

• 1 month później...