Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać drenaż ogrodu.

Recommended Posts

W kwietniu rozpoczynam budowę domu (bez podpiwniczenia więc nie ma konieczności robienia opaski drenarskiej). Za domem będzie ogród - 33m x 15m. Dotychczas rosły na całej działce samosiejki iwy i kruszyny. Na terenie planowanego ogrodu aktualnie jest "jezioro" o głębokości około 10 cm. Z drugiej strony działki przebiega rów melioracyjny o głębokości 1,2 m. W miejscu planowanego domu wykopałem dziurę głęboką na ok 2m. Na głębokości 60 cm jest 20 cm gliny a powyżej i poniżej piasek. Chciałbym na wszelki wypadek wykonać drenaż działki, żeby na wiosnę nie mieć problemów z wodą. Jak powinienem ułożyć rury drenarskie aby odwodnić teren. Czy może wystarczy podnieść teren poprzez rozsypanie ziemi uzyskanej z korytkowania drogi i przywiezienie ziemi ogrodowej. O ile trzeba by podnieść poziom gruntu, żeby mieć spokój z wodą?

Polecał bym jednak drenaż. U mnie (stara drewniana chałupa na wsi) mimo ze działka jest ze sporym spadkiem i niby nigdzie woda się nie zbiera, były spore problemy z podciekaniem wody do piwnic i wilgocią w domu. Po zrobieniu drenażu jak ręką odjął.

Skoro masz gdzie odprowadzić wodę (rów melioracyjny) sprawa jest dosyć pracochłonna (trzeba przewalić sporo ziemi) ale raczej prosta w wykonaniu.

Kopiesz rowki z lekkim spadkiem 1-2% w kierunku rowu melioracyjnego. Wykładasz rowki geowłókniną do tego trzeba nasypać warstwę grubego żwiru lub otoczaków (kilka centymetrów) następnie „peszel melioracyjny” (najlepiej żeby był w jednym kawałku) na to gruba warstwa żwiru. Pozostaje przykryć od góry geowłókniną i pozostałą część wykopu zasypać ziemią. Istotne żeby wkopać drenaż poniżej głębokości przemarzania bo jak zamarznie w zimie to przy pierwszych roztopach nie zadziała, a wtedy jest najpotrzebniejszy.

I to chyba tyle.

Drenaż wzdłuż domu warto połączyć z robieniem izolacji pionowych bo po co kopać dwa razy.

• 1 year później...
  • 4 weeks później...
  • 2 years później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż po blisko 8h spędzonych w necie na poszukiwaniach nie znalazłem odpowiedzi :(

Mam taką działkę jak na rysunku poniżej i moje pytania jeśli ktoś mógłby pomóc to:

1. czy w taki sposób ułożone dreny będą układane prawidłowo - a może jakoś je połączyć ze sobą ?

2. jaką zachować odległość miedzy poszczególnymi drenami ?

3. czy mogę zastosować dreny o mniejszej średnicy 50mm czy nie ma co oszczędzać i montować 110 ?

4. czy w takiej konfiguracji stosować studzienki rewizyjne, jeśli tak to gdzie (najwyższy pkt jest z prawej strony działki na całej jej długości ok. 50-60m) ?

5. czy zamiast wykopanego zwykłego rowu melioracyjnego mogę/lepiej zastosować kolejny dren prowadzący spływającą wodę do jej ujścia (lewy dół) ?

Interesuje mnie rozwiązanie możliwie niskim kosztem.

http://img819.imageshack.us/img819/3700/drena.jpg

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi - temat być może jest dla niektórych banalny, lecz dla mnie stanowi poważny problem w gąszczu innych które mam w związku z posiadaniem mocno nawodnionej działki (woda gruntowa na poz. 40-50cm). Działka rekreacyjna z małym domkiem, bez piwnicy - planowana ładna trawka i wypoczynek z dziećmi.

pozdrawiam

• 1 month później...
Wszystko zależy od ilości wody. Żeby instalacja była skuteczna, trzeba rury drenarskie położyć dość gęsto. Nie jestem meliorantem, więc nie powiem dokładnie jak gęsto. I proponuję odprowadzić wodę do rowu melioracyjnego. Jeśli nie da rady grawitacynie, to trzeba wykonać studzienkę i zainstalować w niej pompę z włącznikiem pływakowym.

• 2 weeks później...

Wiosną gdy są roztopy woda gruntowa jest widoczna, ziemia - wcześniej były tam uprawy roślin, więc była miękka-uprawna, po rozkopaniu pod szambo jest sporo gliny na powierzchni. Teren ogólnie leży w dolinie - niedaleko spory zalew, więc woda pojawiała się tam często. Przeważnie w sezonie gdy nie ma opadów woda jest na 40-60cm poniżej gruntu. Nachylenie terenu w kierunku rowu niewielkie ok. kilka stopni.

Na wiosnę planowałem nawieź ziemi aby trochę podnieść teren, posadzić trawę - lecz najpierw chciałem odwodnić teren na przyszłość.

Dzięki za odpowiedź.