Jurek_Z 24.03.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 W kwietniu rozpoczynam budowę domu (bez podpiwniczenia więc nie ma konieczności robienia opaski drenarskiej). Za domem będzie ogród - 33m x 15m. Dotychczas rosły na całej działce samosiejki iwy i kruszyny. Na terenie planowanego ogrodu aktualnie jest "jezioro" o głębokości około 10 cm. Z drugiej strony działki przebiega rów melioracyjny o głębokości 1,2 m. W miejscu planowanego domu wykopałem dziurę głęboką na ok 2m. Na głębokości 60 cm jest 20 cm gliny a powyżej i poniżej piasek. Chciałbym na wszelki wypadek wykonać drenaż działki, żeby na wiosnę nie mieć problemów z wodą. Jak powinienem ułożyć rury drenarskie aby odwodnić teren. Czy może wystarczy podnieść teren poprzez rozsypanie ziemi uzyskanej z korytkowania drogi i przywiezienie ziemi ogrodowej. O ile trzeba by podnieść poziom gruntu, żeby mieć spokój z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 26.03.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Polecał bym jednak drenaż. U mnie (stara drewniana chałupa na wsi) mimo ze działka jest ze sporym spadkiem i niby nigdzie woda się nie zbiera, były spore problemy z podciekaniem wody do piwnic i wilgocią w domu. Po zrobieniu drenażu jak ręką odjął.Skoro masz gdzie odprowadzić wodę (rów melioracyjny) sprawa jest dosyć pracochłonna (trzeba przewalić sporo ziemi) ale raczej prosta w wykonaniu.Kopiesz rowki z lekkim spadkiem 1-2% w kierunku rowu melioracyjnego. Wykładasz rowki geowłókniną do tego trzeba nasypać warstwę grubego żwiru lub otoczaków (kilka centymetrów) następnie „peszel melioracyjny” (najlepiej żeby był w jednym kawałku) na to gruba warstwa żwiru. Pozostaje przykryć od góry geowłókniną i pozostałą część wykopu zasypać ziemią. Istotne żeby wkopać drenaż poniżej głębokości przemarzania bo jak zamarznie w zimie to przy pierwszych roztopach nie zadziała, a wtedy jest najpotrzebniejszy.I to chyba tyle.Drenaż wzdłuż domu warto połączyć z robieniem izolacji pionowych bo po co kopać dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalkwiatkowski73 16.11.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 A czy ktoś wie coś więcaj na temat technicznych aspektów drenażu? Jaki powinien być rozstaw rur, jaką grubością żwiru przysypać rury a w końcu jaka powinna być grubość ziemi? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidia_123 10.12.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dół o głębokości 70 cm. Wypełniamy żwirem 16-23 mm. Rura główna 11,3 cm średnicy, a boczne 0,5-0,8 cm, rury na glebokości 40 cm w dole. Wszystkie spadek 1,5%. No i do tego dół chłonny albo jak duzo gliny to studnia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Floran 17.01.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż po blisko 8h spędzonych w necie na poszukiwaniach nie znalazłem odpowiedzi Mam taką działkę jak na rysunku poniżej i moje pytania jeśli ktoś mógłby pomóc to: 1. czy w taki sposób ułożone dreny będą układane prawidłowo - a może jakoś je połączyć ze sobą ? 2. jaką zachować odległość miedzy poszczególnymi drenami ? 3. czy mogę zastosować dreny o mniejszej średnicy 50mm czy nie ma co oszczędzać i montować 110 ? 4. czy w takiej konfiguracji stosować studzienki rewizyjne, jeśli tak to gdzie (najwyższy pkt jest z prawej strony działki na całej jej długości ok. 50-60m) ? 5. czy zamiast wykopanego zwykłego rowu melioracyjnego mogę/lepiej zastosować kolejny dren prowadzący spływającą wodę do jej ujścia (lewy dół) ? Interesuje mnie rozwiązanie możliwie niskim kosztem. http://img819.imageshack.us/img819/3700/drena.jpg Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi - temat być może jest dla niektórych banalny, lecz dla mnie stanowi poważny problem w gąszczu innych które mam w związku z posiadaniem mocno nawodnionej działki (woda gruntowa na poz. 40-50cm). Działka rekreacyjna z małym domkiem, bez piwnicy - planowana ładna trawka i wypoczynek z dziećmi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Floran 21.02.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Odświeżam temat. Żadnych uwag/podpowiedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 23.02.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wszystko zależy od ilości wody. Żeby instalacja była skuteczna, trzeba rury drenarskie położyć dość gęsto. Nie jestem meliorantem, więc nie powiem dokładnie jak gęsto. I proponuję odprowadzić wodę do rowu melioracyjnego. Jeśli nie da rady grawitacynie, to trzeba wykonać studzienkę i zainstalować w niej pompę z włącznikiem pływakowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 24.02.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Jak wygląda sytuacja wiosną? Jaka jest ziemia? jakiej wielkości jest spadek w stronę rowu? Czy problemy z wodą gruntową były już wcześniej czy w ostaniach dwóch latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Floran 07.03.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Wiosną gdy są roztopy woda gruntowa jest widoczna, ziemia - wcześniej były tam uprawy roślin, więc była miękka-uprawna, po rozkopaniu pod szambo jest sporo gliny na powierzchni. Teren ogólnie leży w dolinie - niedaleko spory zalew, więc woda pojawiała się tam często. Przeważnie w sezonie gdy nie ma opadów woda jest na 40-60cm poniżej gruntu. Nachylenie terenu w kierunku rowu niewielkie ok. kilka stopni.Na wiosnę planowałem nawieź ziemi aby trochę podnieść teren, posadzić trawę - lecz najpierw chciałem odwodnić teren na przyszłość. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts