Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika budowy z okolic Oławy

Recommended Posts

Witajcie! Zapraszamy do lektury i komentowania naszego dziennika, który znajdziecie na http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=95545

Chętnie wysłuchamy waszych rad, sugestii i ew. krytyk :), być może będziemy mogli podzielić się też swoimi doświadczeniami z Wami.

Pozdrawiamy i dziękujemy,

Ula i Rafał

Gość andrew23

po sąsiedzku /osiedle Nowy Otok/ witam,

po Twoich pierwszych postach w dzienniku obstawiam, że sobie super poradzisz z budową, pełna organizacja i panowanie nad wszystkim :>

Mam nieodparte wrażenie, że znam firmę i kandydata na kiero budowy nr 1, jeśli tak jest to dobrze, że odpadł w przedbiegach..

Bardzo poproszę o namiar na misia od studni, niebawem będę go potrzebował.

Oooo minęła północ co oznacza, że zaczęła się Wielkanoc, życzę udanych Świąt!!!!

Witajcie Ulo i Rafale:)!

Rzeczywiscie jesteście bardzo dobrze zorganizowani, jest się od kogo uczyć :D!

My też bedziemy się budować po sąsiedzku: osiedle Nowy Otok

Też przypuszczam kto może być kierownikiem nr 1 bo być może korzystamy z usług tego samego biura w Oławie. Szczerze, to nie jestesmy zadowoleni z usług tego biura a architekt z tego biura miał być też naszym kierownikiem budowy. Pisze miał, bo po blizszym poznaniu zauwazylismy z mężem, ze jest niesłowny, czasami niezorientowany w formalnosciach których się podjął, a gdyby nie nasze zaangażowanie w uzyskanie pozwolenia(którym niby miało się w zupełnosci zająć biuro ) to wpedzonoby nas w dodatkowe koszty :evil:. Dlatego ponownie szukamy kandydatów na kierownika budowy bo nie wyobrażamy sobie żeby ktoś taki miał byc naszym kierownikiem budowy.

Stąd prośba do Was i innych naszych sąsiadów może na priva polecilibyście nam jakiegoś w rozsądnej cenie kierownika budowy z okolic Oławy. Z góry dziekuję za informację.

Pozdrawiam, czekam na jakieś pierwsze zdjecia z placu budowy i dopinguję w dalszych pracach :D!

Niwiki

Brawo dla swietnej organizacji pracy:)

Jak sie chce szybko i bez przestojów wybudowac to wlasnie tak trzeba-myslec perspektywicznie i wybiegac w przyszłść:)

Zwłaszcza z zamawianiem materiałów i szukaniem wykonawców:)

My budujemy sie w Gajkowie, wiec tez powiat Oława, jak bede mogła pomóc naiarami/kontaktami-służę.

A czy ten geodeta co nie miał młotka i gwozdzi nie ma inicJałów Cz. Ż.?:)

I przy okazji, poprosze odrazu namiar na goscia od studzien. Chcemy taką wykopac do podlewania ogrodu:)

Powodzenia!

• 2 weeks później...

Witam

po zorganizowaniu pierwszych kroków czuję, że uda się wam przejść budowę bez problemów podobnie jak nam do tej pory. Tak trzymać :-).

Czy wybrany kierownik - starszy pan to może p.Tomasz M. ? Ale rzucamy szyframi z Kulką :-).

Jeżeli to możliwe - proszę o namiary na studniarza :-), właśnie stoję przed wyborem opcji nawadniania ogrodu.

Życzę powodzenia :-)

Dabell

Cześć

Też zamierzamy budować nasz domek z ytonga, ale niestety jest trudno dostępny.

Czy możesz mi napisać ile kosztował cię jeden bloczek 24 łącznie z dowozem na budowę. W Łodzi kosztuje 13 zł sztuka.

Życzę powodzenia.

Witam

Udało mi się kupić za 9,80 zł/szt. brutto z dowozem na budowę, która znajduje się około 18 km od hurtowni.

Pozdrawiam

SPO_WRO

• 1 month później...

Witam,

Planuje zakupic projekt INEZ.

Panski Dziennik jest dla mnie najcenniejszą publikacją jaką spotkałem.

Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedz na pytania:

1. Czy na dzien dzisiejszy Boczki Ytong w cenie:

"36,5" - 17zł netto

dostępny od reki to dobra cena?

2. Czy moze Pan napisac ile w tym projekcie wychodzi potrzebna ilość bloczków w sztukach? Oczwiście jakis przedział ilościowy. Ile na Sciany zewnętrzne i reszta. Sztuk.

3. Planuje Zakupic materiały teraz a budowe rozpacząc w przyszłym roku. Dlatego planuje składowanie, stąd moje pytania. Czy moze Pan napisac jakie wymiary ma Paleta ytonga i ile na niej sie miesci? Pokombinuję to z odpowiedzią na 2gie pytanie i jakos wylicze ile mi to miejsca zajmnie:)

Dziękuję serdecnie za pomoc, Pozdrowienia dla całej rodzinki i Powodzenia na blacu boju/budowy:)

Witam,

Planuje zakupic projekt INEZ.

Panski Dziennik jest dla mnie najcenniejszą publikacją jaką spotkałem.

Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedz na pytania:

1. Czy na dzien dzisiejszy Boczki Ytong w cenie:

"36,5" - 17zł netto

dostępny od reki to dobra cena?

2. Czy moze Pan napisac ile w tym projekcie wychodzi potrzebna ilość bloczków w sztukach? Oczwiście jakis przedział ilościowy. Ile na Sciany zewnętrzne i reszta. Sztuk.

3. Planuje Zakupic materiały teraz a budowe rozpacząc w przyszłym roku. Dlatego planuje składowanie, stąd moje pytania. Czy moze Pan napisac jakie wymiary ma Paleta ytonga i ile na niej sie miesci? Pokombinuję to z odpowiedzią na 2gie pytanie i jakos wylicze ile mi to miejsca zajmnie:)

Dziękuję serdecnie za pomoc, Pozdrowienia dla całej rodzinki i Powodzenia na blacu boju/budowy:)

Dzięki za pozdrowienia i pochwały :oops: ... trochę na wyrost :D Jak mawiał pewnien były premier... prawdziwego mężczyznę poznać można nie po tym jak zaczyna, ale po tym jak kończy :) :D . Mam nadzieję, że ja skończę godniej niż on :D

Wracając do Pańskich pytań.

1) Nie wiem z jakiego jest Pan regionu, ale jak na realia wrocławskie to podana przez Pana cena jest atrakcyjna. Ja ostatnio kupowałem YTONGA 36,5 cm po 19,96 zł /brutto/ z dowozem, ale to był ... fart ... kupiłem je od forumowicza któremu trochę zostało :D

Trudno oczywiście przewidzieć co będzie z cenami w przyszłym roku. Ostatnio słyszałem, że UOKIK wziął się za producentów mat.bud i przywalił jednemu kilkumilionową karę, za sztuczne zawyżanie cen i wstrzymywanie dostaw, więc może na innych to też podziała i ceny będą normalniejsze. Z drugiej strony popyt jest ogromny i będzie raczej jeszcze większy, więc ceny mogą być jeszcze wyższe. W myśl zasady lepszy wróbel w ręku niż... ja osobiście bym kupił. Nie wiem czy ta cena podana przez Pana jest już z transportem czy bez.

Jeśli już Pan się zaopatrzy i coś jeszcze temu sprzedającemu zostanie to może ja bym dokupił? Potrzebuję jeszcze około 830 szt tych 36,5 cm. Proszę mi dać namiary na priv.

2) Projekt INEZ. Wg. wyliczeń mojej ekipy i hurtownii zapotrzebowanie na bloczki YTONGA w tym projekcie jest następujące:

- PPZ/04SGT - 24 cm - 430 szt. /ściany wewn./

- PPZ/04SGT 36,5 cm - 1150 szt./ściany zewn./

+ NADPROŻA, KSZTAŁTKI itp.

Sciany fundamentowe wykonywałem z bloczków BETARD "12" - poszło ich dokładnie 1900 szt. /ułożonych na 8 warstw/. Był spory problem z ich zakupem, więc wcześniejsze zaopatrzenie warto rozważyć.

Oczywiście u Pana ostateczne ilości mogą być trochę inne zależy od warunków terenowych i ew. zmian w projekcie. INEZ to fajny projekt, tym nie mniej dokonaliśmy kilku zmian, m.in za radą innych forumowiczów, którzy budowali taki dom przed nami.

3) Patety.

YTONG 36,5 cm na jedną paletę wchodzi 32 szt. Masa palety 785 kg.

YTONG 24 cm na jednej placie jest 48 szt. Masa palety 1084 kg.

Inne dane techniczne YTONGA znajdzie Pan na stronie producenta XELLA SA

http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_downloads.php

Co do składowania. Rozmawiałem ze znajomym hurtownikiem o składowniu, nie polecał złożenia palet na gołej ziemi, powinna być utwardzona - chodzi o dużą masę palety i wilgocenie. Idealnie byłoby gdyby miał Pan jakiś zadaszony magazyn przy tak długim okresie składowania.

Powodzenia i czekam na info o Dostawcy tych Ytongów

SPO_WRO

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Widzę że Ołabet leje Ci beton. :D :lol:

Pozdrów Truskawkę ode mnie :wink:

Az miło papatrzeć jak budowa idzie do przodu. To cieszy jak cholera, wiem to z autopsji :D

Mam sprawdzonego gościa od pokrycia dachowego. jezlei chcesz to dam Ci namiary. Miał wówczas najlepszą cenę. Gościu od więźby też słowny.

A Twój synek to wykapany Ojciec :wink: :D :lol:

• 3 weeks później...
Cześć. Jak tam twój kierownik budowy tzw. "mądruś"? Sprawdza się ? Czy mógłbyś go polecić? Ja zaczynam budowę za miesiąc i potrzebuje dobrego fachowca do kierowania. I mam wrażenie, że wybrałam tą sama ekipe budowlańców. :lol:

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Witaj. Mój kierownik budowy jest w porzadku. Mogę go polecić. Namiary prześlę Ci na priv. Jeśli będzie potrzebowała jakichś fachowców lub materiałów śmiało pisz, spróbuję pomóc. Powodzenia w budowaniu.

Pozdrawiam

SPO_WRO

• 4 weeks później...

Witam,

świetnie sobie radzicie,z zaiteresowaniem będę śledziła dalsze postępy budowy tym bardziej,że mamy nadzieję zacząć z początkiem wiosny :D

Mamy już działkę w Marcinkowicach kolo Oławy i jesteśmy właśnie na etapie wyboru Architekta.Prawdopodobnie Etka z Oławy, ale wolalabym sie upewnic czy czasem nie o nich chodziło, bo chcemy zdążyć do wiosny :D

Aż miło poczytać taki dziennik :D ,tylko patrzeć jak zamieszkacie w swoim domku.My właśnie kończymy batalię z urzędami i mam nadzieję,że zaczynamy na wiosnę.Mamy dzialkę w okolicach Oławy i mam nadzieję,że stanie tam niedługo śliczny APS 101 :D Póki co szukamy ekip i kalkujemy z czego tu budować.Z twojego dziennika wynika,że ekipa i kierownik są w porządku,czy mógłbyś mi przesłać na priv namiary na nich.

Z góry dziękuję i życzę powodzenia