Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podział działki po otrzymaniu WZiZT - proszę o pomoc !!!!!!!

Recommended Posts

Posiadam dzialkę rolną, złozyłam WZiZT. Geodetka powiedziła mi, że jakbym przed WZiZT starała się o podział dzialki to nie bylo by problemu a teraz jak juz dostane WZiZT to moge działke podzielić pod warunkiem ze bedzie na niej stał dom w stanie surowym zamkniętym !!!!!! to dla mnie szok bo chce wziaść kredyt i nie chce go brac pod całą działkę. Po to chce ją podzielić na dwie czesci zeby jedna byla nie pod kredyt hipoteczny. ps-( w rejonie w którym mam działkę nie ma zagospodarowania przestrzennego) bardzo proszę o odpowiedz czy nie mozna jej normalnie podzielić bez warunku ze najpierw musi byc dom w stanie surowym ! :cry:
https://forum.murator.pl/topic/75324-podzia%C5%82-dzia%C5%82ki-po-otrzymaniu-wzizt-prosz%C4%99-o-pomoc/

• 2 weeks później...
Wg. mnie wszystko jest jasne. Forumowicz ma działkę rolną na której chce się pobudować. Żeby było to możliwe musi mieć warunki zabudowy do swojej działki. Jak koleżanka pisze, gmina nie posiada obecnie tych warunków. Geodeta z którym koleżanka współpracuje powiedział, że lepiej było najpierw podzielić całą działkę na powiedzmy 2 części i dopiero wystąpić o warunki zabudowy tylko do jednej z nich. A tak jak będą warunki zabudowy na całą jedną działkę, to geodeta twierdzi, że najpierw będzie musiała zbudować na niej dom by móc dopiero ją podzielić. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem pazdi6.