adam_mk 25.03.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam Nie sposób znać się na wszystkim. Potrzebuję konsultacji z projektantem - konstruktorem domów. Najlepiej, jakby był otwarty na nowe technologie i zechciał coś przeliczyć. Mam nowy pomysł, ale jest tak zależny od obliczeń wytrzymałoścowych, że jeszcze za wcześnie na ogłaszanie odkrycia Ameryki! Ale jakby wyszło - to postawię chałupę za 50 tysięcy w pełnym wypasie! (bez mebli oczywiście). Są chętni projektanci do zobaczenia o co chodzi? Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 A co mi zależy zgłoszę sie Moze cos doradze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 25.03.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Adamie, będę jutro u mojego kolegi konstruktora - jeśli zagadnienie niezbyt czasochłonne to mogę z nim skonsultować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 25.03.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Może od środy będe miał trochę więcej czasu to i mógłbym zajrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.03.2007 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Cieszę się, że jest odzew.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 "karmisz" informacją jak hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.03.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 adamie_mk, nie tylko projektanci są zainteresowani, czekamyna dalszy ciąg.Barbossa, na tym forum nie mam łatwego życia , muszę stosować czasami specjalną taktykę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 chodzi mi o konkrety ,kawa na ławie, krowie na rowie (jak ktoś napisał) a Wy ciągle tajemnice i niedomówienia, bo to bo tamto kjm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.03.2007 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Bardzo nie lubię się wygłupić. Nie wiem czy nie zabredzę! Wolę jak mnie spiepszy na PW jakiś dobry konstruktor! Tak długo rzeczy niemożliwe rozwiązuję "od strzału" a cuda w ciągu tygodnia, że głupio byłoby dać się złajać z tego powodu, że nie sprawdziłem i ględzę. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.03.2007 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 jajmar i GenoWrzucę zapytanie na PW.Dziękuję za zainteresowanie.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.03.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Nie będzie siary, nawet nasze głupie podpowiedzi też się mogą doczegoś przydać, może zrobimy cos w rodzaju "burzy mózgów" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.03.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 no jsk się Genousz weźmie za sprawęliczę na publikację skoro sie boisz na forum to może i mnie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.03.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Walnąć tu?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.03.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 a jak!jak będę się rechotał to nawet nie zauważysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.03.2007 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 No to…. Wcale nie taję na forum, że staram się nieco inaczej rozwiązać problem mojej budowy.Mam bardzo specyficzne potrzeby i nieco inne możliwości, jak wielu budujących. A przy tym nie bardzo jestem Krezusem. (może niedługo?...) Wpadła mi do łaba taka idea.Postanowiłem zrobić wielkogabarytowe klocki szalunku traconego. Bardzo podobne do Techbudowskich. Większe, wielo (tak ośmio) krotnie większe. Odlewane w gumowej formie na zimno mogą być bardzo precyzyjne i powtarzalne.Z wielu powodów muszą mieć dodatkowe komory. Pierwsza, licząc od strony gruntu, powietrzna, a następna termoizolacyjna. Wypełniona, aby ograniczyć ruch powietrza w tej przestrzeni, czymkolwiek. Od sieczki żytniej przesypanej wapnem poprzez styropian do ekofibru. Co się uda. Odpowiednie komory tego klocka powinny być zazbrojone i zalane „z gruchy”.A jakby tak…A jakby tak zalać tę przestrzeń drugiej komory pianką poliuretanową sztywną? Myślę o piankach dwuskładnikowych. Poliole, izocyjaniany. Idąc dalej to myślę o zupełnie nowatorskiej konstrukcji ścian. Kolejny wielkogabarytowy pustak szalunku traconego, którego PRAWIE wszystkie komory byłyby zalane tą samą pianką.Powstałaby ściana wewnątrz której schowany byłby żelbetowy szkielet – klatka. Kratownice są bardzo wytrzymałe. Ponieważ ściany byłyby w 80% wypełnione pianką o pozornej gęstości około 45kg/m3 także byłyby lekkie. Ciekawostką byłoby to, że ta pianka rosnąc w ciągu sekund pozwalałaby bardzo skrócić czas budowy.Ustawiałoby się klocki i spajało tą pianką na gotowo. Zero technik mokrych i zapraw. Od razu gotowa do wykończeniówki ściana.Należałoby opracować pustak wieńca, który musi spajać tę konstrukcję. Jego kształt jest jednak zależny od ilości i sposobu wiązania zbrojenia. No i tego właśnie nie potrafię sobie policzyć. Ile i czego tam wsadzić aby utrzymało to ciężar normalnej więźby i pokrycia ceramicznego. Jak gęsto „stawiać słupy zbrojone” wewnątrz ścian? Czy taka konstrukcja ma uzasadnienie mechaniczne? Co z ławami? Ogólny ciężar bryły budynku byłby znacznie mniejszy od typowego. A stropy? Jakie tak, a jakie nie? Generalnie, to ja planuję podpiwniczoną parterówkę z szerokimi podcieniami krytą strzechą.Wiem, że to temat na projekt indywidualny. Ciekaw jestem czy w takiej technologii dałoby się go zrealizować.Wydaje mi się, że trzeba by w typowym projekcie wstawić te wynalazki i „zobaczyć” czy to ustoi i uniesie dach. Jakie są szanse na oszacowanie takiej konstrukcji? Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Powstałaby ściana wewnątrz której schowany byłby żelbetowy szkielet – klatka. Kratownice są bardzo wytrzymałe. Zelbetowy słupy otoczone pianką? Czy sama pianka ma zalać pręty zbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.03.2007 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Komory zazbrojone i zalane betonem w płaskiej ścianie. Niewidoczna z zewnątrz kratownica żelbetowa.Tak myślałem.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 25.03.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Wymyśliłem kilka lat temu coś podobnego, a było to tak:mój kuzyn zaczynał budowę domu i wymyślił sobie w nim"salonik rycerski". Pomieszczenie miało mieć "ciepły mur kamienny" - czyli kamień od zewnątrz budynku i wewnątrz też. Wyszło ze trzeba murować trzywarstwową ścianę z kamienia, a z tego wyszło że będzie miała ona ze 80-90 cm!To było za grubo więc wymyśliłem kuzynowi aby zrobić cieńsze ściany kamiennne a środek zalać poliuretanem, który je zwiąże i ociepli zarazem. Było by tak wykonane ale poliuretan okazał sie za drogi. W rezultacie ściana została wykonana w ten spozób, ale zamiast poliuretanu poszła jakaś zaprawa Dyckerhofa, składająca się głównie ze styropianu. Nie była to zwykłą za[prawa do murowania ale coś innego - zwiększała po zalaniu swoją objętość. Mur i cała komnata wyszły doskonale, zostały przykryte stropem ceglanym łukowym i wygląda to tak jak miało wyglądać. Kosztowo też wyszło nieźle - kamień kupowany za grosze z prywatnego kamieniołomu koło Myszkowa. Najdroższa była w tym robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.03.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 A te klocki to z czego ? Normalny cięzki beton ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 25.03.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Hmm, trzeba by jeszcze policzyć jak będzie z ilością takiej pianki.Rok temu izpianol/izocyn z Zachemu kosztował ok 17 zł/kg. Np na jeden ul wychodzi ponad 7 kg pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts