Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy dotyczace ogrodzenia dzialki

anetta_p

Recommended Posts

Chcemy budowac ogrodzenie. Sasiadka twierdzi, ze musimy cofnac sie 60cm na naszej dzialce, poniewaz nasza dzialka sasiaduje z polem uprawnym (tzn. dzialka ma status budowlanej, ale oni ja uprawiaja) i taki jest przepis. Gdzie moge ten przepis znalezc?

I druga sprawa. Jesli nawet ten przepis jest, to czy on dotyczy dzialki rolnej czy tez dzialki budowlanej, ktora ''uprawiaja' sasiedzi?

Z sasiadka mamy troche klopotow :evil: i dlatego aby z nia rozmawiac musze miec mocne argumenty ;), dlatego bedzie wdzieczna za pomoc :).

Wiesz gdzie sie kończy Twoja działka ? No to super - do tego miejsca możesz grodzić (w granicy) - przykro mieć sąsaidów, którzy lubią mówic co możesz na swojej działce a czego nie możesz...

z netu:

Jesli chodzi o warunki techniczne to znajdziesz je w Rozporzadzeniu Ministra Gosp. "w sprawie warunkow technicznych, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytowanie" Dz.U. nr75 poz. 690 z dn. 12.06.2002r.

Zajrzyj tez do "Prawa Budowlanego". Wszystko w internecie na http://www.bap.lex.pl

Chcemy budowac ogrodzenie. Sasiadka twierdzi, ze musimy cofnac sie 60cm na naszej dzialce, poniewaz nasza dzialka sasiaduje z polem uprawnym (tzn. dzialka ma status budowlanej, ale oni ja uprawiaja) i taki jest przepis. Gdzie moge ten przepis znalezc?

Nie ma i nie było takiego przepisu nigdy w historii ludzkości. Byłby on sprzeczny z istotą prawa własności.

może sąsiadce chodzi o zwyczajową miedzę pomiędzy działkami?

Kiedyś w zwyczaju było zostawiać miedzę pomiędzy polami uprawnymi umożliwiającą przejazd na koniec pola i wydzieloną po połowie z obu sąsiadujących pól. Ale tego z przepisach raczej nie znajdziesz i grodź kochana po swoim, nie patrz na sąsiadkę

Widzicie, my to jesteśmy takie sieroty. Sąsiad rolnik o to samo nas poprosił. Jak byśmy sie ogrodzili w granicy, to z pół metra jego pola nie mogloby być uprawiane :roll:

Po paru latach, po naszej stronie ogrodzenia posadzilismy thuje /jakieś 60 sztuk, bo to długi kawałek/ co jakis czas brzozy, trochę wczesniej sad............... A tu okazuje się, że brzegiem naszej działki musi iść kolektor kanalizacyjny. Mógłby również ciąc naszą działkę z 2 innych stron, ale to w ogóle katastrofa dla nas byłaby okropna. Ponieważ ten kolektor jest dla nas, to.........

No i sąsiad rolnik zza płotu nie ma nic przeciwko, aby puścili ten kolektor w granicy, co oznacza, że rozkopią te nasze 60cm i jego 60cm. I nasze ogrodzenie, i thuje i sad ocaleją. :wink:

pewnie i tak ta historia nie da wam to nic do myślenia :lol:

No nie wiem.

Ja tam z sąsiadkami żyję dobrze :wink:

Od sąsiada miałem prąd, pozwalał trzymać betoniarkę chłopakom na jego podwórku, składowałem też u niego blachę miedzianą.

Drugi sąsiad podpisał mi zgodę na przekopanie jego działki dzięki czemu przyłącze prądu miałem dużo szybciej.

Z budowy nigdy nic mi nie zginęło

Teraz sprzedałem tanio pozostałe bloczki sąsiadowi a jeśli znajdzie się następny to pozyczę mu prąd.

Tacy już tu jesteśmy. Górale niskopienni :lol:

Mam kilka pytań:

1)Jeżeli ogrodzenie nie sąsiaduje bezpośrednio z drogą, tylko jest oddzielone pasem zieleni to czy należy zgłaszać zamiar budowy staroście,

2) Jeżeli ogrodzenie jest już wybudowane, planowane jest tylko jego przebudowanie ( domurowanie słupków, obicie podmórówki kamieniem), to czy to należy zgłosić staroście,

3) Jeżlei ogrodzenie (działka) nie sąsiaduje z drogą, ulicą czy innym miejscem publicznym tylko z parkingiem, czy nalezy zgłaszać zamiar budowy staroście.

Pozdrawiam