anetta_p 25.03.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Chcemy budowac ogrodzenie. Sasiadka twierdzi, ze musimy cofnac sie 60cm na naszej dzialce, poniewaz nasza dzialka sasiaduje z polem uprawnym (tzn. dzialka ma status budowlanej, ale oni ja uprawiaja) i taki jest przepis. Gdzie moge ten przepis znalezc? I druga sprawa. Jesli nawet ten przepis jest, to czy on dotyczy dzialki rolnej czy tez dzialki budowlanej, ktora ''uprawiaja' sasiedzi? Z sasiadka mamy troche klopotow i dlatego aby z nia rozmawiac musze miec mocne argumenty , dlatego bedzie wdzieczna za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Wiesz gdzie sie kończy Twoja działka ? No to super - do tego miejsca możesz grodzić (w granicy) - przykro mieć sąsaidów, którzy lubią mówic co możesz na swojej działce a czego nie możesz... z netu: Jesli chodzi o warunki techniczne to znajdziesz je w Rozporzadzeniu Ministra Gosp. "w sprawie warunkow technicznych, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytowanie" Dz.U. nr75 poz. 690 z dn. 12.06.2002r. Zajrzyj tez do "Prawa Budowlanego". Wszystko w internecie na http://www.bap.lex.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.03.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 artykuł na temat : http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61596,3840078.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.03.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Chcemy budowac ogrodzenie. Sasiadka twierdzi, ze musimy cofnac sie 60cm na naszej dzialce, poniewaz nasza dzialka sasiaduje z polem uprawnym (tzn. dzialka ma status budowlanej, ale oni ja uprawiaja) i taki jest przepis. Gdzie moge ten przepis znalezc? Nie ma i nie było takiego przepisu nigdy w historii ludzkości. Byłby on sprzeczny z istotą prawa własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaros 25.03.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Jeżeli sąsiadka żąda czegoś takiego, to chyba ona powinna podac podstawę i powinno to być cos więcej niż "istnieje taki przepis". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.03.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Na drzewo Masz prawo ogrodzić własną działkę, byle nie wjeżdżać z ogrodzeniem na grunt sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 26.03.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 może sąsiadce chodzi o zwyczajową miedzę pomiędzy działkami?Kiedyś w zwyczaju było zostawiać miedzę pomiędzy polami uprawnymi umożliwiającą przejazd na koniec pola i wydzieloną po połowie z obu sąsiadujących pól. Ale tego z przepisach raczej nie znajdziesz i grodź kochana po swoim, nie patrz na sąsiadkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ROBSON. 29.03.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 skąd wy macie takich sąsiadów ? zgroza.. rzeczywiście na drzewo ją wsadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 30.03.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 skąd wy macie takich sąsiadów ? zgroza.. rzeczywiście na drzewo ją wsadzic z zza płotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 30.03.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 a jak nazwisko sąsiadów... Kargul czy Pawlak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.03.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Widzicie, my to jesteśmy takie sieroty. Sąsiad rolnik o to samo nas poprosił. Jak byśmy sie ogrodzili w granicy, to z pół metra jego pola nie mogloby być uprawiane Po paru latach, po naszej stronie ogrodzenia posadzilismy thuje /jakieś 60 sztuk, bo to długi kawałek/ co jakis czas brzozy, trochę wczesniej sad............... A tu okazuje się, że brzegiem naszej działki musi iść kolektor kanalizacyjny. Mógłby również ciąc naszą działkę z 2 innych stron, ale to w ogóle katastrofa dla nas byłaby okropna. Ponieważ ten kolektor jest dla nas, to......... No i sąsiad rolnik zza płotu nie ma nic przeciwko, aby puścili ten kolektor w granicy, co oznacza, że rozkopią te nasze 60cm i jego 60cm. I nasze ogrodzenie, i thuje i sad ocaleją. pewnie i tak ta historia nie da wam to nic do myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 31.03.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Majka jesteś niczym Salomon Autorka w swej zawoalowanej wypowiedzi che wam przedstawić tę oto złotą myśl powiedzianą prostym chłopskim jezykiem ZRÓB SĄSIADOWI DOBRZE A KIEDYŚ ON ZROBI DOBRZE TOBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszCCS 31.03.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 ZRÓB SĄSIADOWI DOBRZE A KIEDYŚ ON ZROBI DOBRZE TOBIE Doswiadczenie uczy, ze predzej sie "osmieli" i wejdzie na glowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.04.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 No nie wiem. Ja tam z sąsiadkami żyję dobrze Od sąsiada miałem prąd, pozwalał trzymać betoniarkę chłopakom na jego podwórku, składowałem też u niego blachę miedzianą. Drugi sąsiad podpisał mi zgodę na przekopanie jego działki dzięki czemu przyłącze prądu miałem dużo szybciej. Z budowy nigdy nic mi nie zginęło Teraz sprzedałem tanio pozostałe bloczki sąsiadowi a jeśli znajdzie się następny to pozyczę mu prąd. Tacy już tu jesteśmy. Górale niskopienni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymono 05.04.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Mam kilka pytań:1)Jeżeli ogrodzenie nie sąsiaduje bezpośrednio z drogą, tylko jest oddzielone pasem zieleni to czy należy zgłaszać zamiar budowy staroście,2) Jeżeli ogrodzenie jest już wybudowane, planowane jest tylko jego przebudowanie ( domurowanie słupków, obicie podmórówki kamieniem), to czy to należy zgłosić staroście,3) Jeżlei ogrodzenie (działka) nie sąsiaduje z drogą, ulicą czy innym miejscem publicznym tylko z parkingiem, czy nalezy zgłaszać zamiar budowy staroście.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts