Geminiplus 25.03.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Właśnie jestem na etapie doboru obudowy do kominka z wkładem Jotul. Bardzo podoba mi się umieszczenie drewnianej półki w obudowie, która w całości będzie z piaskowca lub kamienia. Słyszałem jednak, że jest to problematyczne ze względu na konieczność częstej wymiany takiej półki co się podobno wiąze z koniecznością demontżu całego kominka. Tak twierdzą panowie w jednym sklepie, za to w drugim mówią, że to bzdura. Czy możecie mi coś w tym temacie doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75344-drewniana-listwap%C3%B3%C5%82ka-w-obudowie-kominka-czy-warto/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 29.03.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 założenie takiej półki nie stanowi dużego problemu, ja mam taką półkę wmontowaną w obudowe kominka wykonaną z cegieł. Przy murowaniu zostawiłem wgłębioną na 2 cm wnękę o wymiarach przyszłej półki, potem zamówiłem półkę z drewna klejonego - właściwie jest to belka z drewna olchowego, we wnęce przewierciłem otwory na wylot do komory grzejnej, potem w belkę wkręciłem stalowe śruby z jednej strony zakończone gwiontem do drewna, a z drugiej normalnym gwintem metrycznym M8, śruby /szpilki/ idealnie weszły w otwory, a od środka przykręciłem całość nakrętkami. Zaznaczam, że bezpośrednio nad wkładem mam zrobiona specjalną demontowalną belkę z cegieł, która fajnie umożliwia dostęp do środka komory grzejnej i ewentualną wymianę balki. Jednakże od dwóch lat używam kominek, belka lekko się nagrzewa od dołu, ale nic poza tym.Polecam - ten sposób u mnie się sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75344-drewniana-listwap%C3%B3%C5%82ka-w-obudowie-kominka-czy-warto/#findComment-1701898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geminiplus 10.04.2007 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Wielkie dzięki za informację! Właśnie jestem na etapie zamawiania kominka z obudową i panowie w sklepie odradzają mi montowanie takiej belki/półki ze względu na jej rzekome niszczenie pod wpływem temperatury i problemy z ubezpieczeniem. Jaka jest Twoja opinia lub wiedza na ten temat? Z góry dziękuję założenie takiej półki nie stanowi dużego problemu, ja mam taką półkę wmontowaną w obudowe kominka wykonaną z cegieł. Przy murowaniu zostawiłem wgłębioną na 2 cm wnękę o wymiarach przyszłej półki, potem zamówiłem półkę z drewna klejonego - właściwie jest to belka z drewna olchowego, we wnęce przewierciłem otwory na wylot do komory grzejnej, potem w belkę wkręciłem stalowe śruby z jednej strony zakończone gwiontem do drewna, a z drugiej normalnym gwintem metrycznym M8, śruby /szpilki/ idealnie weszły w otwory, a od środka przykręciłem całość nakrętkami. Zaznaczam, że bezpośrednio nad wkładem mam zrobiona specjalną demontowalną belkę z cegieł, która fajnie umożliwia dostęp do środka komory grzejnej i ewentualną wymianę balki. Jednakże od dwóch lat używam kominek, belka lekko się nagrzewa od dołu, ale nic poza tym. Polecam - ten sposób u mnie się sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75344-drewniana-listwap%C3%B3%C5%82ka-w-obudowie-kominka-czy-warto/#findComment-1720157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 10.04.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 wg mnie panom nie chce się myśleć, u mnie półka ma 2 lata, żadnych wypaczeń, pęknięć, przebarwień itp. Warunek - daj skleić z kawałków, najlepiej z jakiegoś twardego gatunku liściastego - u mnie olcha wyszła znakomicie. Nic więcej nie powiem, musisz sam zadecydować.pozdrovka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/75344-drewniana-listwap%C3%B3%C5%82ka-w-obudowie-kominka-czy-warto/#findComment-1721169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts