Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy zamknięty

Recommended Posts

Rozumiem ,

ale ceny materiałów i robocizny są różne dziś, trudno okreslić cenę(pogłupieli z cenami materiałów bo ciężko kupić ,zwłaszcza na stan surowy),

ja np. za 148 m2 pow użytkowej / parter, wstan surowy otwarty (kompletne pokrycie adchowe i wylewki) płace 170 tyś brutto.

Najlepiej wybrać projekt i zrobić kosztorys (koszt jakieś 300 pln)

Dlatego polecam kosztorys (w oparciu o średnie aktualne ceny materiałów w Polsce) niektóre składy budowlane robią wycene, koszt zwracają po zakupie u nich materiałów. Ja dowiedziałem się ile mnie to kosztuję na podstawie takiego kosztorysu. Wykonawca przedstawił mi kosztorys , podpisaliśmy umowę i tego się trzymam. Polecam bo kosztorys firmy projektujacej "typówki" to w/g mnie mała lipa.

pozdrawiam

projekt mam wybrany wg tego co twierdzi firma od ktorej kupuje pojekt (archon) koszt stanu surowego zamknietego wraz z instalacja i tynkami to ok 190tys.

patrzac na ceny dzisiaj zaczynam sie zastanawiac czy taka kwota jest realna - bardzo bym chciala aby byla

Policz sobie tak na szybko ceny materiałów na same ściany (w kosztorysie powinnas mieć powierzchnie ścian) i porównaj z projektem. Ja miałem wycenę sporządzoną na 10/2006. Cena materiałów na ściany + cegła na komin to 13 000 (licze vat 7%) wg kosztorysu.

Buduję w lipcu a materiały kupiłem dwa tygodnie temu. Zapłaciłem 32 000.

Beton B20 w moim projekcie to 180 zł bez vatu. Zobacz dzisijszą cenę. W kosztorusie cegła kominowa to 0,68/szt...a teraz ceny w Warszawie (jesli cegła jest) to 1,3-1,7 sztuka.

Tak więc zrób sobie takie szybkie porównanie. Aktualne ceny znajdziesz Porothermu, MAXa znajdziesz sobie na forum.

Jak na razie jedyne co mi się zgadza to cena dachówki z robocizną. Znaczy się dachówka aż tak chyba nie podrożała.

Rozumiem ,

ale ceny materiałów i robocizny są różne dziś, trudno okreslić cenę(pogłupieli z cenami materiałów bo ciężko kupić ,zwłaszcza na stan surowy),

ja np. za 148 m2 pow użytkowej / parter, wstan surowy otwarty (kompletne pokrycie adchowe i wylewki) płace 170 tyś brutto.

Najlepiej wybrać projekt i zrobić kosztorys (koszt jakieś 300 pln)

Ja zaczynam budowę w czerwcu/lipcu br, mam juz zaklepana ekipę materiały + robocizna w stanie surowym otwartym (plus pokrycie dachówką) na 190 tys zł. Dom APS 119 z pracowni archi-projekt

http://www.archiprojekt.com.pl/projekt.php?id=119

Na początku wydawało mi się że to dużo, ale po wstepnej kalkulacji cen samych materiałów (będę budować z Ytonga 40cm) stwierdziłam że nie ma tragedii....Rzeczywiście rok temu zapłaciłabym pewnie jakieś 50 tys mniej.. ech..ale cóż ... czasu nie cofnę.....

mowimy o stanie surowym otwartym??

a gdzie budujesz, bo u mnie sa zupelnie inne ceny

Buduję pod Warszawą. Zaczynam w czerwcu ale mam już materiały na ściany (MAX) podpisaną umowe na robocizną i zamówioną dachówkę. Jak sobie wyliczam ceny materiałów i robocizny tak na szybko pi razy drzwi, to bez problemu osiągam okolice 200 tysięcy. Domek 125+25 garaż bez jakiś specjalnych udziwnień. Mówię o stanie surowym z oknami i dachówką betonową.