mati_sowee 25.03.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Interesuja mnie ceny wybudowania + materialy potrzebne do postawienia domu o powierzchni 140m2 w Olsztynie woj. warmińsko - mazurskie oraz o ekipy godne polecenia - nie tylko z Olsztyna - moga byc tez takie ktore buduja na terenie calego kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 30.03.2007 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 naprawde nie mozecie mi nikogo polecic - czy w warminsko mazurskim nikt nie buduje domow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 30.03.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Nie ma uniwersalnych odpowiedzi typu ile kosztuje dom 140 m2 / materiały . Nie piszą bo jak ci odpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 30.03.2007 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 ale ja nie oczekuje odpowiedzi typu 220tys i ani grosza mniej czy wiecej tylko ceny przyblizone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 30.03.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Rozumiem , ale ceny materiałów i robocizny są różne dziś, trudno okreslić cenę(pogłupieli z cenami materiałów bo ciężko kupić ,zwłaszcza na stan surowy), ja np. za 148 m2 pow użytkowej / parter, wstan surowy otwarty (kompletne pokrycie adchowe i wylewki) płace 170 tyś brutto. Najlepiej wybrać projekt i zrobić kosztorys (koszt jakieś 300 pln) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 30.03.2007 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 projekt mam wybrany wg tego co twierdzi firma od ktorej kupuje pojekt (archon) koszt stanu surowego zamknietego wraz z instalacja i tynkami to ok 190tys. patrzac na ceny dzisiaj zaczynam sie zastanawiac czy taka kwota jest realna - bardzo bym chciala aby byla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 30.03.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Dlatego polecam kosztorys (w oparciu o średnie aktualne ceny materiałów w Polsce) niektóre składy budowlane robią wycene, koszt zwracają po zakupie u nich materiałów. Ja dowiedziałem się ile mnie to kosztuję na podstawie takiego kosztorysu. Wykonawca przedstawił mi kosztorys , podpisaliśmy umowę i tego się trzymam. Polecam bo kosztorys firmy projektujacej "typówki" to w/g mnie mała lipa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 30.03.2007 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 no wlasnie - dziekuje za rade - boje sie tylko ze nie starczy nam srodkow finansowych - no coz szara rzeczywistosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 30.03.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 projekt mam wybrany wg tego co twierdzi firma od ktorej kupuje pojekt (archon) koszt stanu surowego zamknietego wraz z instalacja i tynkami to ok 190tys. patrzac na ceny dzisiaj zaczynam sie zastanawiac czy taka kwota jest realna - bardzo bym chciala aby byla Policz sobie tak na szybko ceny materiałów na same ściany (w kosztorysie powinnas mieć powierzchnie ścian) i porównaj z projektem. Ja miałem wycenę sporządzoną na 10/2006. Cena materiałów na ściany + cegła na komin to 13 000 (licze vat 7%) wg kosztorysu. Buduję w lipcu a materiały kupiłem dwa tygodnie temu. Zapłaciłem 32 000. Beton B20 w moim projekcie to 180 zł bez vatu. Zobacz dzisijszą cenę. W kosztorusie cegła kominowa to 0,68/szt...a teraz ceny w Warszawie (jesli cegła jest) to 1,3-1,7 sztuka. Tak więc zrób sobie takie szybkie porównanie. Aktualne ceny znajdziesz Porothermu, MAXa znajdziesz sobie na forum. Jak na razie jedyne co mi się zgadza to cena dachówki z robocizną. Znaczy się dachówka aż tak chyba nie podrożała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 30.03.2007 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 dziekuje tak wlasnie zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 01.04.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 ja kupiłem ytong za 8 zł 24 wymiar, beton b20 od rydzewski to 215 brutto, stal po 2, 60 zł za kg a ekipę na stan otwarty mam za 25 tys. mam namiar na dobrego cieśle dach 230 m z deskowaniem i kryciem papa 7 tys. buduję łupstych dom ok. 107 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 03.04.2007 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 ten cieśla - to na jakim terenie pracuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca_1 03.04.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Dzisiaj jestem po rozmowie w sprawie stanu surowego zamknietego i jestem podłamany. To jest wariactwo! Jeszcze niecały rok temu koszt domu wynosiłby jakieś 100 tyś. mniej.Ludzie o co tu chodzi ?Bo na pewno nie o zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 10.04.2007 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 ale mowisz o kosztach robocizna +materialy?? ile zaśpiewał Ci wykonawca i przy jakiem metrarzu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YENNEFER999 10.04.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Rozumiem , ale ceny materiałów i robocizny są różne dziś, trudno okreslić cenę(pogłupieli z cenami materiałów bo ciężko kupić ,zwłaszcza na stan surowy), ja np. za 148 m2 pow użytkowej / parter, wstan surowy otwarty (kompletne pokrycie adchowe i wylewki) płace 170 tyś brutto. Najlepiej wybrać projekt i zrobić kosztorys (koszt jakieś 300 pln) Ja zaczynam budowę w czerwcu/lipcu br, mam juz zaklepana ekipę materiały + robocizna w stanie surowym otwartym (plus pokrycie dachówką) na 190 tys zł. Dom APS 119 z pracowni archi-projekt http://www.archiprojekt.com.pl/projekt.php?id=119 Na początku wydawało mi się że to dużo, ale po wstepnej kalkulacji cen samych materiałów (będę budować z Ytonga 40cm) stwierdziłam że nie ma tragedii....Rzeczywiście rok temu zapłaciłabym pewnie jakieś 50 tys mniej.. ech..ale cóż ... czasu nie cofnę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 10.04.2007 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 stan surowy otwarty 190tys?? strasznie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.04.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 stan surowy otwarty 190tys?? strasznie drogo Drogo ? Moim zdaniem normalnie...tzn. nienormalnie ale niestety normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 10.04.2007 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 mowimy o stanie surowym otwartym?? a gdzie budujesz, bo u mnie sa zupelnie inne ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.04.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 mowimy o stanie surowym otwartym?? a gdzie budujesz, bo u mnie sa zupelnie inne ceny Buduję pod Warszawą. Zaczynam w czerwcu ale mam już materiały na ściany (MAX) podpisaną umowe na robocizną i zamówioną dachówkę. Jak sobie wyliczam ceny materiałów i robocizny tak na szybko pi razy drzwi, to bez problemu osiągam okolice 200 tysięcy. Domek 125+25 garaż bez jakiś specjalnych udziwnień. Mówię o stanie surowym z oknami i dachówką betonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 10.04.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 W mojej ocenie to normalna cena w Warszawskich warunkach. Ja zrobiłem podobnie i jestem zadowolony, umowa na robociznę i mat. ( teraz nie szukam materiałów i nie płacze przez podwyżki). Oczywiście dla zapartych mozna taniej ale trzeba mieć czas i nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts